23948sdkhjf

Här är Industri 4.0 fortfarande baktungt

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Brasilien är Europas viktigaste handelspartner i Latinamerika. I fjol uppgick exporten av plast- och gummimaskiner från EU till Brasilien till 169 miljoner euro.

Läs också: Euromap 84 första utkastet ute

Detta har föranlett den tyska paraplyorganisationen för europeiska maskintillverkare av plast- och gummimaskiner, Euromap, att titta lite närmare på hur långt framme den brasilianska industrin är gällande Industri 4.0. I samarbete med Gesellschaft zur Förderung des Maschinenbaues gav EuromapMaxiQuim, det största brasilianska konsultföretaget för kemisk industri, i uppdrag att analysera nuvarande maskininstallationer och utvärdera framtidsutsikterna. 

Som ett första marknadssegment analyserades den brasilianska förpackningsindustrin. 

MaxiQuim intervjuande då 75 företag som producerar konsumtions- och industriförpackningar i plast. Marknaden domineras av mindre företag med upp till 100 anställda och en kapacitet  under 5000 kton bearbetat material per år.

Maskinparkens genomsnittsålder hos de intervjuade brasilianska företagen är i liknande den hos europeiska företag, det vill säga cirka 10 år. Men den ekonomiska lågkonjunkturen i Brasilien, de senaste åren har påverkat investeringsviljan och maskinutnyttjandegraden är relativt låg (i genomsnitt 75%), skriver Euromap i ett pressmeddelande.

Läs också: Nya delar av Euromap 82

40 procent av företagen planerar emellertid investeringar de närmaste 5 åren. Några av företagen planerar för investeringar för mer än en miljon euro. Företagen som arbetar med formsprutning är mer investeringsbenägna än de som arbetar med extrudering. 

Att företagen nu planerar för framtida investeringar beror i hög grad på att maskinernas utnyttjandegrad ökat på senare tid. Högvärdiga produkter som flexibla förpackningar med flera skikt har identifierats som en framtidstrend. Som en konsekvens av detta har flera företag insett att maskinernas kvalitet måste förbättras, automationen öka och produktiviteten höjas. Väldigt få företag har dock anammat Industri 4.0, om ens något som tillverkar plastförpackningar i Brasilien. 

Euromap planerar därför att genomföra motsvarande studier för att uppdatera sin information inom andra produktsegment som bland företag som producerar plast- och gummikomponenter mot bilindustrin. 

Mer om: Euromap
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Grön biokomposit i svensk nylanserad kista

Hur mycket kan du om plast och hållbarhet?

Tobaksjättens oväntade vision

Hela Europa med tåg

Hon blir chef för Skånes sjukvård

Ökad lönsamhet med bättre underhåll

Nyhetsbrev

Bananförpackning "best in show" på PIDA

Staffare hyllade på hemmaplan

Företaget blev ”Årets entreprenör” i Hudiksvall.

Gotlandsbuss förlorar trafiken

Gotlandsbuss förlorar all kollektivtrafik och skoltrafik på Gotland - det blir i stället Bergkvarabuss som får uppdraget med trafikstart i juni nästa år.

1

Fullt ös på Maskinexpo

Regnet strilade men humöret var på topp när årets Maskinexpo slog upp portarna på torsdagen.

Träffpunkt i norr

Med långa avstånd blir behovet av ett samlande forum ännu större. Under två dagarsmötet Fokus Hjälpmedel möttes förskrivare, hjälpmedelskonsulenter och leverantörer för fortbildning och nya perspektiv.

Möblerar om i polyamidverksamheten

Extremt mjuk fotopolymer

VI FÖLJER UPP: Cyberattacken mot Norsk Hydro

En kostsam historia och produktionen är fortfarande inte tillbaka fullt ut.

Plus

Dags att öka den digitala mognaden

Exklusiv intervju i Process Nordic.

Plus

Samverka affärsmässigt

Allt fler företag vill arbeta med industriell symbios där ett företags restprodukt eller restvärme blir en resurs hos någon annan. Vi har besökt Kemira i Helsingborg som har lång erfarenhet av detta.

”Transportfusk kan stoppas”

Från bokhandel till e-handel

SL-buss i brandolycka

SSM renodlar – avyttrar entreprenaddelen

Tuff kostnadsjakt och koncentration till kärnverksamheten är viktiga inslag när bostadsutvecklaren SSM anpassar organisationen efter målgruppens försämrade möjligheter att finansiera sina bostäder. Samtidigt inleds ett strategiskt samarbete med bostadsbyggaren Mecon Bygg.

Daf miljardsatsar för fortsatt tillväxt

Det går bra för lastbilstillverkaren Daf, så bra att företaget nu aviserar en investering på motsvarande en bit över två miljarder kronor i hyttfabriken i Westerlo.

Rymden på Stockholms Kulturfestival

Rymden är årets tema på Stockholms Kulturfestival som går av stapeln 13-17 augusti – något att pricka in för temaresan till Stockholm under sensommaren.

Bäst i landet på avfallshantering

Nöjda kunder och bra miljövärden för förnybara drivmedel och matavfallsinsamling avgjorde när landets bästa bästa kommun på avfallshantering utsågs igår.

Peab bygger naturnära

Ett helt nytt bostadsområde ska byggas i Sollentuna.

Klarsignal för nya E10

Hon blir Wästbyggs nya Stockholmschef

Ny strategi att behandla tuberkulos

DSM gör förvärv

Växjö nästa för Hydroscand

Coromatic får ny ägare

Uppländskt uppdrag för Peab

De två bolagen går samman

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Ledare: Vårbudget utan svar

1

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Förändringar i producentansvaret riskerar snedvrida konkurrensen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.138