23948sdkhjf

Här är Industri 4.0 fortfarande baktungt

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Brasilien är Europas viktigaste handelspartner i Latinamerika. I fjol uppgick exporten av plast- och gummimaskiner från EU till Brasilien till 169 miljoner euro.

Läs också: Euromap 84 första utkastet ute

Detta har föranlett den tyska paraplyorganisationen för europeiska maskintillverkare av plast- och gummimaskiner, Euromap, att titta lite närmare på hur långt framme den brasilianska industrin är gällande Industri 4.0. I samarbete med Gesellschaft zur Förderung des Maschinenbaues gav EuromapMaxiQuim, det största brasilianska konsultföretaget för kemisk industri, i uppdrag att analysera nuvarande maskininstallationer och utvärdera framtidsutsikterna. 

Som ett första marknadssegment analyserades den brasilianska förpackningsindustrin. 

MaxiQuim intervjuande då 75 företag som producerar konsumtions- och industriförpackningar i plast. Marknaden domineras av mindre företag med upp till 100 anställda och en kapacitet  under 5000 kton bearbetat material per år.

Maskinparkens genomsnittsålder hos de intervjuade brasilianska företagen är i liknande den hos europeiska företag, det vill säga cirka 10 år. Men den ekonomiska lågkonjunkturen i Brasilien, de senaste åren har påverkat investeringsviljan och maskinutnyttjandegraden är relativt låg (i genomsnitt 75%), skriver Euromap i ett pressmeddelande.

Läs också: Nya delar av Euromap 82

40 procent av företagen planerar emellertid investeringar de närmaste 5 åren. Några av företagen planerar för investeringar för mer än en miljon euro. Företagen som arbetar med formsprutning är mer investeringsbenägna än de som arbetar med extrudering. 

Att företagen nu planerar för framtida investeringar beror i hög grad på att maskinernas utnyttjandegrad ökat på senare tid. Högvärdiga produkter som flexibla förpackningar med flera skikt har identifierats som en framtidstrend. Som en konsekvens av detta har flera företag insett att maskinernas kvalitet måste förbättras, automationen öka och produktiviteten höjas. Väldigt få företag har dock anammat Industri 4.0, om ens något som tillverkar plastförpackningar i Brasilien. 

Euromap planerar därför att genomföra motsvarande studier för att uppdatera sin information inom andra produktsegment som bland företag som producerar plast- och gummikomponenter mot bilindustrin. 

Mer om: Euromap
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Jubileum i Jönköping

I topp bland hemvändande bolag

IMCD och Lactips ingår nordiskt samarbete

Ny mässa för transportförpackningar

Positionen stärks ytterligare genom nytt förvärv

Peab köper YIT:s nordiska beläggnings- och ballastverksamhet

Affären innebär att Peab tar över cirka 200 strategiskt placerade täkter samt 63 asfaltverk i Norden.

Nyhetsbrev

BewiSynbra förvärvar danska Eurec

De driver konstgjorda muskler med socker

Artificiella muskler av polymermaterial kan nu drivas med energi från glukos och syre på liknande sätt som biologiska muskler. Detta kan vara ett steg mot implanterbara konstgjorda muskler i framtiden.

Återvinningsbar film för MAP-applikationer

Kostnadsbomben - är det fake news?

Kostnadsutvecklingen inom den upphandlade kollektivtrafiken engagerar uppenbarligen - ämnet drog fullt hus när Svensk Kollektivtrafik lyfte frågan i Almedalen.

Ecolean in på den mexikanska marknaden

"Sverige måste bli bättre på sopsortering"

NCC överklagar

NCC förlorade i rätten och ålades att betala nästan 44 miljoner kronor. Nu överklagar företaget.

Ny teknik för råvaruutvinning ur biomaterial

”Läget är allvarligt”

Maskinentreprenörerna tog med sig en av sina hjärtefrågor till Almedalen – kompetensförsörjningen.

Umeåbolag uppköpt av amerikansk jätte

Omröstning om global standard för sexleksaker

Det är nu dags för världen att ta ställning till om det behövs en global standard för sexleksaker. SIS har lämnat världens första standardförslag för design- och säkerhetskrav av sexleksaker till omröstning bland alla medlemsländer.

Almedalsdebatt om egen regi

Under måndagen 1 juli kom Almedalsveckan 2019 igång på allvar med bland annat en paneldebatt om egen regi inom kollektivtrafiken - Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag vill ha konkurrens, andra var emot.

Zalando skiftar till återvunnet

Unilever har knäckt koden med svart plast

Transdev vann miljardkontrakt

Nästa år börjar 160 elbussar rulla i Göteborg, Mölndal och Partille – Västtrafiks omfattande upphandling Transdev vann upphandlingen som är värd många miljarder kronor.

Ägg med posten

Smurfit Kappa har tagit fram en äggförpackning för e-handel för en äggproducent i Latinamerika. Med hjälp av sin eSmart-tjänst har Smurfit Kappa hjälpt producenten att ta sig in på e-handelsmarknaden.

Plus

VDL jagar MAN i Tunga Bussligan

Under en osannolikt bra juni gick det allra bäst för MAN som ryckt åt sig ledningen ännu en gång i Tunga Bussligan 2019 - men värsta tokrycket står VDL för som nu närmar sig täten, det visar Bil Swedens statistik.

Svevias nya sydsvenska ballastchef

Ny vd på SwedenBio

NCC bygger i Linköping

E12 byggs ut för 268 miljoner kronor

260 nya lägenheter ska byggas i Barkarbystaden

Hållbarhetsdebatt på Empack

"Svenska företag måste engagera sig"

Ikea utser ny designchef

XMReality i polskt samarbete

Investerar för snabbare falsning

Ny chef för Svevias asfalt

Äldreboende för 265 miljoner kronor

Däcktillverkare tar sikte på Sverige

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.108