23948sdkhjf

ABB:s vd lämnar med omedelbar verkan - UPPDATERAD

Ulrich Spiesshofer kliver av sin roll som vd i ABB. Styrelsen har tillsammans med Ulrich Spiesshofer (55) kommit överens om att han omgående ska träda åt sidan från sin roll, vilken han innehaft sedan 2013.

Med omedelbar verkan träder nu istället styrelseordförande Peter Voser (61) in som tillförordnad vd som ett tillägg till hans nuvarande position. Peter Voser har innehaft sin roll som styrelseordförande i ABB sedan april 2015. En officiell process för att identifiera en ny vd inleds nu.

- Vi kommer fortsatt att fokusera på implementeringen av ABB:s strategi. För att uppnå våra finansiella mål fortskrider processerna rörande avyttringen av Power Grids, förenklingen av organisationsstrukturen och att leverera kostnadsbesparingar. Slutligen kommer våra fyra nya ledande affärsområden att vara fullt dedikerade att möta våra kunders behov av digitalisering, elektrifiering, automation och robotisering, säger Peter Voser.

- Efter 14 år av full hängivenhet och engagemang för alla våra medarbetare och våra kunder lämnar jag nu över ett trimmat ABB till Peter. Från djupet av mitt hjärta önskar jag ABB:s globala team det bästa för dess framtid, säger Ulrich Spiesshofer i samband med avgången.

I samband med nyheten om vd:n avgång tidigarelägger bolaget även sina siffror för det fjärde kvartalet – en rapport som var väntad den 2 maj.

Det operativa ebitda-resultatet uppgick till 766 miljoner dollar, vilket kan jämföras med 752 miljoner dollar i motsvarande kvartal i fjol. Det är något svagare än väntade 801 miljoner dollar. Totalt noteras en ökad orderingång om 3 procent i jämförbara termer ledd av affärsområdena Electrification Products, Robotics och Motion divisions.

Även orderingången är något under förväntan på 7.613 miljoner dollar. Analytikerna hade räknat med 7.649 miljoner dollar. Intäkterna landade på 6.847 miljoner dollar strax under analytikernas förväntningar om intäkter på 6.862 miljoner dollar.

Senaste nytt

I en telefonkonferens för media säger Peter Voser att det är "normalt" att ha en diskussion om byte av ledarskap när ett bolag, såsom ABB, nyss har genomfört en väldigt stor affär och stakat ut den strategiska vägen för de kommande åren, inklusive en ambition att förändra kulturen i och kring bolaget. Och han menar att man gärna vill ha en ledare som man vet kommer att vara kvar under en sådan lång period, tre till fem år. Han stod också fast vid att vd-skiftet har sin grund i en "ömsesidig" överenskommelse med Ulrich Spiesshofer som enligt Peter Voser är positiv till att gå vidare och göra något annat.

På frågan om varför ABB inte har någon kandidat till efterträdare redan klar pekade Peter Voser på reglerna för informationsgivningen och att ABB med hänsyn till dessa måste gå ut med beslutet när det väl är fattat.

Process Nordic fortsätter att undersöka anledningen till den plötsliga avgången. Artikeln kan komma att uppdateras.  

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11