23948sdkhjf

Komatsus första helelektriska grävare

Komatsus första helelektriska grävmaskin visades upp på Bauma – en tre ton tung prototyp som kanske inte är så långt från att lanseras på marknaden.

München. I Komatsus välfyllda monter stod en liten grävmaskin redo att demoköras i ett upplyst hörn –den japanska tillverkans allra första helelektriska minigrävare, en prototyp baserad på en tre ton tung konventionell minigrävare.

– Det är ett koncept som är nästan klart för den japanska marknaden, sen får vi se när den kommer till Europa, säger Lucas Berghult, key account manager på Söderberg & Haak.

Den batteridrivna maskinen ska kunna köras 2-6 timmar på en laddning, att ladda den i snabbladdare ska ta cirka 1,5 timme och Lucas Berghult tror att det finns jobb för en maskin av detta slag även i Sverige.

– En del firmor som gör jobb inomhus skulle absolut ha användning för den.

Komatsus vd Mas Morishita kommenterade också elgrävaren under företagets presskonferens på Bauma.

–  Vi är stolta att kunna ta en helelektrisk minigrävare till Bauma, det är första gången den lämnat Japan, sade han.

Mas Morishita betonade att maskinen fortfarande är en prototyp, men att den kommer att testas ute på byggarbetsplatser i Japan.

–   Vi vet inte när den kommer till Europa, men det kommer inte att dröja så länge.

Mas Morishita uppgav att Komatsu trivs med att ligga väl framme i teknikutvecklingen och konstaterade stolt att Komatsu är ensamma om att ha tio års erfarenhet av hybridmaskiner – redan 2008 kom deras första och 2017 var man upp i generation fyra.

– Vi har  613 hybridgrävare ute i Europa och över 4 500 i hela världen – det är en stabil produkt för oss efter tio år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109