23948sdkhjf

Episurf tar in pengar - rasar på börsen

Knäledsspecialisten tar in 98 miljoner för att finansiera både studie och den fortsatta expansionen mot Europa.

Genom en delvis säkerställd företrädesemission har styrelsen för Episurf beslutat att ta in 98 miljoner kronor. Emissionen är säkerställd till cirka 70 procent genom teckningsförbindelser och garantiåtaganden, motsvarande ett belopp om 68,8 miljoner. Därutöver har avsiktsförklaringar erhållits från befintliga ägarna Rhenman partners asset management och en småbolagsfond ägd av ett svenskt pensionsbolag att teckna aktier upp till sina pro rata andelar. Teckningsförbindelser, garantiåtaganden och avsiktsförklaringar uppgår totalt till cirka 76 miljoner kronor.

I december 2018 erhöll bolaget godkännande från food and drug administration, FDA, för att starta en stor multicenterstudie i USA och i Europa, vilken kommer att ligga till grund för bolagets framtida ansökan om marknadsgodkännande i USA. Denna studie har fått namnet EPIC-knee-studien.

Planen är att använda cirka 35 procent av nettolikviden från emissionen för att finansiera EPIC-Knee-studien och cirka 65 procent för finansiering av kostnader för fortsatt expansion av den Europeiska verksamheten, vilket inkluderar kommersialiseringsinsatser samt investeringar i kliniska studier.

– Jag är väldigt glad för det starka stödet som våra aktieägare har visat i förberedelserna för denna finansiering. Vi verkställer en väldigt tydlig strategi och vi har vi har tydlighet om kommande milstolpar. Episealer-teknologin är revolutionerande och patienter som tidigare blivit tillsagda att vänta i årtionden på en knäprotes har plötsligt ett nytt alternativ. Vi har flera patienter som haft sitt implantat längre än 5 och 6 år, och den kliniska pipelinen är väldigt spännande. Vi tar de rätta stegen för framtida värdeskapande, kommenterar Pål Ryfors, vd Episurf medical.

Under fredagshandeln rasade aktien på beskedet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.41