23948sdkhjf

Får utökat tillstånd för stamceller

Nextcells biobank har fått tillstånd att hantera och förvara stamceller från fettvävnad. Detta öppnar upp för vuxna att spara stamceller.

Nextcells biobank Cellaviva beviljas tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att hantera stamceller från fettvävnad. Bolaget innehar sedan tidigare tillstånd från IVO att bedriva vävnadsinrättning för celler från navelsträng och navelsträngsblod från nyfödda barn och förestår en biobank för familjesparande av dessa celler.

Det utvidgade tillståndet rörande fettderiverade stamceller innebär att bolaget nu även kan komma att erbjuda vuxna möjligheten att spara sina stamceller. Cellerna samlas in genom fettsugning, renas och processas för att sedan frysas ner i flytande kväve och sparas för eventuellt framtida bruk. Fettvävnad är en specialiserad bindvävnad som innehåller bindvävsbildande eller mesenkymala stamceller som liknar navelsträngsvävnad.

– Tillståndet från IVO möjliggör att vi kan erbjuda sparande av stamceller även för vuxna, säger Mathias Svahn, vd för Nextcell.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097