23948sdkhjf

SAS hotas av pilotstrejk

Hotet om pilotstrejk i Norden är nära och riktas mot det samägda flygbolaget SAS – ländernas pilotföreningar har varslat om strejk som träder i kraft 26 april.

Pilotföreningarna i Sverige, Norge och Danmark har valt att lämna förhandlingsbordet i de pågående avtalsförhandlingarna och varsla om konflikt trots fler planerade förhandlingstillfällen i Sverige. Varslet träder i kraft den 26 april.

– Varslet är olyckligt eftersom det skapar oro hos kunderna. Piloternas krav är orimliga och gör det omöjligt för SAS att fortsatt vara hållbara utifrån miljö, anställningstrygghet och konkurrenskraft, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef Transportföretagen.

Piloterna är en viktig och välavlönad arbetsgrupp, understryker Transportföretagen och nämner att den genomsnittliga pilotlönen inklusive tillägg och traktamente var 93 000 kronor under 2018. Piloterna vill trots detta ha ett lönepåslag som enligt arbetsgivaren ligger på en orimlig nivå: plus 15 procent vilket är betydligt mer än övrig svensk arbetsmarknad som får genomsnittliga löneökningar om 2,3 procent.

Svensk Pilotförening gör bedömningen att vidare förhandlingar är utsiktslösa medan bolaget har önskat fortsätta förhandlingarna. Detta upprör Transportföretagen:

– Vi upplever inte att vi förhandlat klart. När parter står långt ifrån varandra så behövs verkligen konstruktiva förhandlingar och vi hade fler tillfällen inplanerade. Vi har fortfarande en förhoppning och tro om att vi ska komma till enighet, som vi har gjort med övriga personalgrupper inom SAS och resterande svensk arbetsmarknad. Vi vill fortsätta förhandla och sätter tilltro till medlingsförfarandet som nu aktualiseras, säger Torbjörn Granevärn.

Hur de olika pilotföreningarna kommenterar situationen återkommer rt-forum till så fort de nått redaktionen.

SAS pilotavtal reglerar löner och villkor för samtliga anställda piloter i Sverige inom SAS. Det nuvarande avtalet löpte ut 31 mars. Därefter löper det med sju dagars ömsesidig uppsägningstid i taget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094