23948sdkhjf

Regelkrånglet blir bara värre

Förbättrade eller förenklade regler för att driva företag hamnar vanligtvis högt på prioriteringslistan när företagarna själva får peka ut bästa sättet att öka tillväxten.

I Sverige har regelbördan för företagen ökat explosionsartat. Svenskt Näringsliv har granskat mätningar gjorda av Tillväxtverket som visar att företagens administrativa nettokostnader har ökat med sex miljarder kronor på fem år.

Den kraftigt ökade regelbördan och ineffektiviteten i de regelverk som omgärdar företagandet i Sverige beskrivs som ett av de största hindren för ett konkurrenskraftigt företagsklimat i Sverige just nu.

När OECD presenterade sin undersökning Regulatory Policy Outlook för några månader sedan var det ingen rolig läsning för vare sig regering eller näringsliv. Rapporten visar att förbättringsarbetet visar stora brister och att Sverige halkat allt längre på efterkälken sedan den föregående rapporten släpptes 2015.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier, är en av 22 företrädare för det svenska näringslivet som nu uppmanar regeringen att bjuda in näringslivet till samtal som ska kunna vända det skenande regelkrånglet.

Målet är ett konkurrenskraftigt och förutsägbart regelverk som kan göra Sverige mer attraktivt för företagande, kompetens och investeringar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109