23948sdkhjf

Vd:n om bakslaget: "Vi var bedrövade"

Eurocines satsning på ett nasalt influensavaccin gick i graven. Men ett stort nätverk och lång erfarenhet hjälpte bolaget som snabbt hade en ny strategi på plats.

I höstas gick bolagets satsning på nasalt influensavaccin i graven. Ett stort bakslag för det lilla vaccinbolaget Eurocine vaccines.

– Det var ett bakslag. Jag är glad att kunna säga att vårt företag består av människor så det är klart att vi hade en downperiod. Vi var bedrövade, riktigt bedrövade, men vi lyfte oss i mina ögon häpnadsväckande snabbt, berättar Hans Arwidsson, vd Eurocines.

En ny strategi presenterades kort där efter. I den nya strategin ingår att under det första halvåret 2019 dels identifiera och utvärdera 3–4 vaccinkandidater och att selektera 1–2 av dessa vaccinkandidater som lämpliga för fortsatt utveckling.

– Den här strategin som vi nu pratar om den beskrev vi i viss detalj relativt snart efter att vi bestämt oss för att avsluta utvecklingen av immunoseflu. Med stor detaljrikedom beskrev vi strategin redan i mitten av november. Det är jag väldigt glad för att vi kunde åstadkomma. Detta baserar sig på det nätverk som vi redan har byggt upp under perioden för ett nasal vaccinframtag. Vi fortsätter många av de relationer som vi genererade under den perioden men nu med en twist åt det injicerade hållet. Hade vi inte haft den erfarenheten som vi har och den senioritet som vi har i vaccinutveckling så hade vi inte haft en chans.

Tidigare studier har visat att bolagets adjuvans Endocine har goda förutsättningar att ge adjuvanseffekt i människa med injicerad vaccinering. I sin fortsatta verksamhet ska bolaget nu fokusera på injicerade vacciner för humant bruk och nasala och injicerade veterinära vacciner.

– Inom veterinärområdet bygger vi upp en hel del nya relationer för där har vi inte varit tidigare som bolag. Det är ett lite annorlunda område. Humanvacciner är mer lönsamma medan veterinärvacciner möjligen kan utvecklas lite snabbare, men produkten kommer att ge mindre lönsamhet. Det är intressant att ha de två benen som en kombination.

Bolaget reser nu mer pengar och det andra avtalet om utvärdering av en vaccinkandidat är tecknat. Teckningsperioden för emissionen löper till den 8 april.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.325