23948sdkhjf

Del 1: Så här fungerar blockkedjor

Ordet blockkedja förknippar många med kryptovalutan Bitcoin men det kan också vara ett verktyg som är intressant för återvinningsbranschen i framtiden. Recycling lär dig i en tredelad serie mer om den spännande tekniken.

En blockkedja kan liknas vid en databas som är decentraliserad det vill säga att ingen enskild person, stat eller företag äger databasen utan den finns utspridd med ett antal kopior i ett nätverk. Ingen kan heller radera eller manipulera det som finns i blockkedjan utan allting som lagts dit blockkedjan är där så länge någon har en kopia av databasen. Datorer som har hela blockkedjan på sina datorer kallas för noder.

Blockkedjan bygger på så kallade block och ett block kan till exempel innehålla en lista med transaktioner. Storleken på blocken kan variera, till exempel har kryptovalutan Bitcoins block storleken 1 MB, och det styr hur många transaktioner som ryms i varje block. Utifrån innehållet i blocket tas en krypterad kod fram, en hash. Den bygger även på data från föregående blocks hash. På det viset hänger alla block ihop matematiskt.

Går någon in och manipulerar en gammal transaktion i kedjan så förändras hashen för det blocket och då stämmer det inte överens med övriga och systemen reagerar. När ett nytt block läggs till måste den nya hashen beräknas. För Bitcoin sker det genom att så kallade miners löser ett matematiskt problem, detta kostar en del i datakraft och därmed även i energi, som belöning får de bitcoins. Att hashen är korrekt beräknad verifieras av de övriga noderna i systemet.

Det finns dock möjlighet att beräkning av hash och verifieringen sker av några få utsedda aktörer och det är kanske den varianten som skulle bli aktuell för många av de avfallsapplikationer där blockkedja kan bli ett verktyg. Eftersom de i systemet litar på dessa utsedda aktörer kan beräkningarna förenklas och då krävs inte lika stor energiåtgång. Man behöver dock inte lita på alla aktörer i systemet men då flera verifierar att allt är rätt räcker det om man litar på några.

Det finns flera olika varianter av blockkedjor som kan användas för olika ändamål ungefär som det finns olika operativsystem till telefoner. Som användare ser du inte operativsystemet utan de appar du har i telefonen. Samma sak med blockkedja, du ser ett program för det du vill göra till exempel handla med Bitcoin eller återvinna din mobil.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094