23948sdkhjf

Ledningen har dålig koll på it

Mer än varannan it-chef tycker att företagsledningen brister i sina kunskaper om risker och potential med it, enligt en Sifo-undersökning.

Enligt undersökningen, som har gjorts på uppdrag av Citrix, anser en av tre it-chefer att det är svårt att få ledningens stöd för att göra digitala förändringar och investera i it.

Bland it-cheferna på storföretagen, med fler än 500 anställda, är problemet extra stort, där hela 75 procent ser samma utmaning. Nästan samtliga it-chefer, 97 procent, har uppfattningen att ledningen ser it-avdelningen som en supportverksamhet.

– Statistiken tyder på att det finns ledningsgrupper som verkar ha svårt att ta tillvara på it-avdelningarnas kompetens. En orsak till detta kan vara att det finns en bristande kommunikation mellan dem. I dag är alla företag digitala och om inte it-avdelningen involveras i företagets affärsutveckling är det omöjligt att lyckas med den digitala resan, säger Mats Ericson, Sverigechef på Citrix.

Enligt undersökningen tycker 54 procent av it-cheferna att företaget och ledningen har en bristfällig uppfattning av potential, risker och utmaningar med it. Än fler, 56 procent, anser att deras nuvarande arbetsplats inte är tillräckligt innovativ när det kommer till digitalisering. Undersökningen visar också att närmare tre av fem it-chefer, 59 procent, inte sitter med i ledningsgruppen.

– Att så få it-chefer är en del av företagsledningen kan vara en del av förklaringen till uppfattningen att it-frågorna inte tas på största allvar. För att företaget ska fortsätta att vara konkurrenskraftiga och möta de alltmer förändrade behoven behöver it-chefen ges möjlighet att vara en katalysator för att driva på den digitala transformationen, säger Mats Ericson.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo under perioden 18–30 januari 2019.

Totalt intervjuades 115 personer via telefon inom målgruppen IT-chef/CIO. Av dessa var det 105 personer inom huvudmålgupp som slutförde undersökningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079