23948sdkhjf

Klassiskt hotell får nytt liv i Kiruna

Bolagshotellet i Kiruna ska återuppstå – enligt ritningarna från 1925 men med dagens teknik.

Projektet genomförs som en samverkansentreprenad där LKAB och Peab i en första fas ska ta fram bygghandlingar. Markarbetena dras igång i höst och det hela ska vara klart i september 2021.

Enligt ett pressmeddelande är tanken att det klassiska hotellet, som uppfördes 1901, ska ”återuppstå”, den nya byggnaden ska påminna om den äldre, med klargul fasad och frisliknande fjällpanel närmast takfoten. Även den röda takkonstruktionen ska återskapas.

Projektet grundas på 1925 års utseende eftersom det inte finns några tidigare ritningar bevarade. Det var också innan hotellet började byggas ut.

Hotellets inre ska hålla modern standard.

– Vi vill bevara känslan från det tidigare hotellet och tillföra de möjligheter som dagens teknik innebär. Bolagshotellet har varit ett landmärke för Kirunaborna och samtidigt en aktiv och mycket betydelsefull del av LKAB:s verksamhet under nästan 120 år. Det arvet vill vi att den nya byggnaden ska överta, säger Tjabba Nordanfjäll, senior projektledare på LKAB:s samhällsomvandlingsenhet, i pressmeddelande.

Fas ett innebär att Peab och LKAB tar fram bygglovshandlingar för en byggnad som ska ha ”stark inspiration från det ursprungliga hotellets utseende”, samt att gemensamt kalkylera en kostnad för anläggandet.

– Att arbeta i den här samverkansformen med LKAB:s historiska kunskap om husets mjuka värden och vår tekniska expertis och erfarenhet bådar gott för det nya Bolagshotellet, säger arbetschef Anders Stöckel på Peab.

Bolagshotellet byggdes 1901, när det sedermera måste flyttas på grund av LKAB:s utbredning i staden var tanken att ställa det vid berget Luossavaara tillsammans med andra kulturhistoriskt intressanta byggnader.

En flytt antogs sedermera för riskabel för den gamla byggnaden – det visade sig att  dokumentationsunderlag och faktisk konstruktion inte stämde överens. Därför byggs i stället en ny version på platsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375