23948sdkhjf

Mörka moln över projektmarknaden

Tillförseln av projekt till Sverige Byggers projektdatabas har minskat kraftigt de två senaste åren. Det är en tydlig indikation om att vi kan räkna med betydligt färre byggstarter inom en inte allt för avlägsen framtid.

Om bostadsbyggandet sjunkit kraftigt på grund av bland annat kraftigt skärpta kreditrestriktioner har projektmarknaden rullat på riktigt bra. Enligt informationsföretaget Sverige Bygger har byggstartsindex för hela projektmarknaden inte minskat med mer än två till tre procent under det senaste året.

Men nu är bilden på väg att förändras – och det snabbt. En titt i företagets projektdatabas visar att tillförseln av nya planerade projekt minskat med 128 miljarder kronor (24 procent) de senaste tolv månaderna, jämfört med perioden mars 2017-februari 2018. Om vi backar ytterligare ett år är minskningen 197 miljarder kronor, motsvarande 32 procent.

Även i ett kortare perspektiv ser det dystert ut. Om vi enbart ser till årets två första månader har tillförseln av nya planerade projekt minskat med 12,7 miljarder kronor (17 procent) jämfört med motsvarande period för ett år sedan och med 16,6 miljarder kronor (21 procent) jämfört med de två första månaderna 2017.

Visserligen är vi på väg ur en mycket positiv konjunkturcykel, men det är uppenbart att mörka moln är på väg att torna upp sig på bygghimlen. Den minskade tillförseln av projekt kommer att få märkbar effekt på de framtida byggstarterna även om det lär dröja något innan nedgången slår till med full kraft för utförarna.

Sverige Bygger lägger dock till en brasklapp eftersom statistiken inrymmer även stora projekt där byggkostnaden beräknas överstiga en halv miljard kronor – och då talar vi om projekt där det redan från början finns en större osäkerhet kring förverkligandet.

Om de stora projekten sållas bort handlar det, enligt Sverige Bygger, om en minskning med 12,8 miljarder kronor(sex procent) i nyregistrerade projekt, 26,8 miljarder (tolv procent) i projekteringsstartade projekt och 6,9 miljarder (tre procent) i byggstartade projekt.

Samtidigt skiljer sig läget avsevärt mellan olika landsdelar. Sverige Bygger lyfter bland annat fram västra Sverige som en fortsatt het marknad. Västra Götaland, Halland och även Jönköping är exempel på län där man ännu inte märkt av någon nedgång på projektmarknaden.

Enligt företaget har mellanstora kommuner med 25 000-50 000 invånare generellt utvecklats bättre än både större och mindre kommuner på senare tid. Byggstartsindex för de 57 kommuner som hamnar inom detta segment ligger på +4,1 procent, medan motsvarande index för såväl större som mindre kommuner är negativt.

På många håll är det till och med så att byggstartsindex ligger på fortsatt plus inom kategorier som skolor, sjukhus, hotell, restauranger samt vissa affärslokaler och industrier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.425