23948sdkhjf

Mörka moln över projektmarknaden

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Tillförseln av projekt till Sverige Byggers projektdatabas har minskat kraftigt de två senaste åren. Det är en tydlig indikation om att vi kan räkna med betydligt färre byggstarter inom en inte allt för avlägsen framtid.

Om bostadsbyggandet sjunkit kraftigt på grund av bland annat kraftigt skärpta kreditrestriktioner har projektmarknaden rullat på riktigt bra. Enligt informationsföretaget Sverige Bygger har byggstartsindex för hela projektmarknaden inte minskat med mer än två till tre procent under det senaste året.

Men nu är bilden på väg att förändras – och det snabbt. En titt i företagets projektdatabas visar att tillförseln av nya planerade projekt minskat med 128 miljarder kronor (24 procent) de senaste tolv månaderna, jämfört med perioden mars 2017-februari 2018. Om vi backar ytterligare ett år är minskningen 197 miljarder kronor, motsvarande 32 procent.

Även i ett kortare perspektiv ser det dystert ut. Om vi enbart ser till årets två första månader har tillförseln av nya planerade projekt minskat med 12,7 miljarder kronor (17 procent) jämfört med motsvarande period för ett år sedan och med 16,6 miljarder kronor (21 procent) jämfört med de två första månaderna 2017.

Visserligen är vi på väg ur en mycket positiv konjunkturcykel, men det är uppenbart att mörka moln är på väg att torna upp sig på bygghimlen. Den minskade tillförseln av projekt kommer att få märkbar effekt på de framtida byggstarterna även om det lär dröja något innan nedgången slår till med full kraft för utförarna.

Sverige Bygger lägger dock till en brasklapp eftersom statistiken inrymmer även stora projekt där byggkostnaden beräknas överstiga en halv miljard kronor – och då talar vi om projekt där det redan från början finns en större osäkerhet kring förverkligandet.

Om de stora projekten sållas bort handlar det, enligt Sverige Bygger, om en minskning med 12,8 miljarder kronor(sex procent) i nyregistrerade projekt, 26,8 miljarder (tolv procent) i projekteringsstartade projekt och 6,9 miljarder (tre procent) i byggstartade projekt.

Samtidigt skiljer sig läget avsevärt mellan olika landsdelar. Sverige Bygger lyfter bland annat fram västra Sverige som en fortsatt het marknad. Västra Götaland, Halland och även Jönköping är exempel på län där man ännu inte märkt av någon nedgång på projektmarknaden.

Enligt företaget har mellanstora kommuner med 25 000-50 000 invånare generellt utvecklats bättre än både större och mindre kommuner på senare tid. Byggstartsindex för de 57 kommuner som hamnar inom detta segment ligger på +4,1 procent, medan motsvarande index för såväl större som mindre kommuner är negativt.

På många håll är det till och med så att byggstartsindex ligger på fortsatt plus inom kategorier som skolor, sjukhus, hotell, restauranger samt vissa affärslokaler och industrier.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

BDX landar rekordorder

Närmare 130 personer, ett 30-tal grävmaskiner och totalt runt 100 fordon sysselsätts när BDX-Företagen utför markentreprenaden för 202 vindkraftverk som ska uppföras i Markbygden utanför Piteå. Uppdraget beskrivs som företagets hittills största entreprenadaffär.

Smurfit Kappa tog hem tre WorldStar Awards

De bygger Stockholms nya avloppstunnel

Nu står det klart att Veidekke och YIT genomför var sin del av den cirka 14 kilometer långa avloppstunnel som ska gå under Stockholm mellan Bromma och Hammarbybacken.

Växer med större lageryta

Upprört när Sobi storvarslar

Första mötet mellan regeringen och patientföreträdarna

Nyhetsbrev

Örebro och Stockholm slåss om att bygga elväg

Finalen i kampen om en potentiell pilotsträcka för en cirka 20-30 kilometer lång elväg kommer att stå mellan regionerna Stockholm och Örebro.

Presto Brandsäkerhet AB förvärvar

Presto Brandsäkerhet AB förvärvar Farligt Gods Gruppen i Sverige AB, med säte i Malmö.

Full fräs för Peab Asfalt i Dalarna

Peab Asfalt ska på uppdrag av Trafikverket svara för underhållsbeläggningar i form av fräsning och varma beläggningar i Dalarna under 2019. Kontraktsumman är cirka 44 miljoner kronor.

Utvecklar ny blodmarkör för att upptäcka alzheimer

Förpackningsmaterialen i cirkulär ekonomi

Top Packaging Summit by Packbridge tar i år sikte på att visa förpackningsmaterialens kvaliteter utifrån aspekten cirkulär ekonomi. Representanter från hela värdekedjan är inbjudna för att inspireras och utvecklas tillsammans.

Permobil kliver in stort i Kina

1

Tåget - billigare än flyget

Konkurrensen på spåren har medfört fler avgångar och differentierade priser – tåg är så gott som alltid billigare än flyget, enligt Transportstyrelsens rapport, men bussen är billigast.

Sveriges mest fartfyllda tävling

Så här i sommartider vill vi gärna bjuda på lite semestertips. Kanske har ni fortfarande någon lucka på semestern som inte är inplanerad. Då kan vi bara inte undanhålla er denna information. Lägg er i hårdträning.

Komplicerad upprustning av Svinesundsbron

Med god hjälp av en samlad lösning som bland annat omfattar blästring, målning och en specialutformad ställningskonstruktion blev det Midroc som i dagarna inleder ett fyra år långt uppdrag att restaurera Svinesundsbron.

Återvinning av plastförpackningar ökar tydligt

Nu presenterar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, ny statistik över hur många förpackningar och tidningar som återvanns under 2018.

De får flytande återvinningscentral

Den som bor i närheten av Göta älv behöver från och med i höst inte ta bilen till en återvinningscentral.

155 får gå när pappersmaskin stängs

Plus

Mäta rätt ska vara lätt

En processindustri består ofta till stor del av rör för transport av vätskor eller gaser och flödesmätning är därför a och o, men det finns många varianter. Vi har tittat närmare på mätarna.

”Pristransparens den fysiska handelns största utmaning”

Dagens Handel har pratat utmaningar och möjligheter med köpcentrumjätten Citycons nya vd F Scott Ball.

SKL:s sänkning stängde digital psykolog

Spännande forskning om turism

Hur kan marknadsföring av platser bli mindre stereotyp och mer inkluderande? Den frågan försöker forskare på Malmö universitet reda ut.

LCA studier av kaffemuggar

Triton tar över anläggare i Göteborg

Private equitybolaget Triton växer vidare inom anläggning genom att förvärva Mölndalsbaserade Västkustens Anläggnings AB som därmed hamnar i samma stall som Akeab, Kewab och Mark & Energibyggarna.

Ikea utser ny designchef

XMReality i polskt samarbete

Investerar för snabbare falsning

Ny chef för Svevias asfalt

Äldreboende för 265 miljoner kronor

Däcktillverkare tar sikte på Sverige

Bilbatterihus av CFRTP

Nu kommer pissoaren för kvinnor

Ledare: Välkommen las-utredning

Fina fraktioner med ny sorteringstrumma

Start-up inom AI växlar upp

Uppländskt uppdrag för Peab

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.165