23948sdkhjf

Mörka moln över projektmarknaden

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Tillförseln av projekt till Sverige Byggers projektdatabas har minskat kraftigt de två senaste åren. Det är en tydlig indikation om att vi kan räkna med betydligt färre byggstarter inom en inte allt för avlägsen framtid.

Om bostadsbyggandet sjunkit kraftigt på grund av bland annat kraftigt skärpta kreditrestriktioner har projektmarknaden rullat på riktigt bra. Enligt informationsföretaget Sverige Bygger har byggstartsindex för hela projektmarknaden inte minskat med mer än två till tre procent under det senaste året.

Men nu är bilden på väg att förändras – och det snabbt. En titt i företagets projektdatabas visar att tillförseln av nya planerade projekt minskat med 128 miljarder kronor (24 procent) de senaste tolv månaderna, jämfört med perioden mars 2017-februari 2018. Om vi backar ytterligare ett år är minskningen 197 miljarder kronor, motsvarande 32 procent.

Även i ett kortare perspektiv ser det dystert ut. Om vi enbart ser till årets två första månader har tillförseln av nya planerade projekt minskat med 12,7 miljarder kronor (17 procent) jämfört med motsvarande period för ett år sedan och med 16,6 miljarder kronor (21 procent) jämfört med de två första månaderna 2017.

Visserligen är vi på väg ur en mycket positiv konjunkturcykel, men det är uppenbart att mörka moln är på väg att torna upp sig på bygghimlen. Den minskade tillförseln av projekt kommer att få märkbar effekt på de framtida byggstarterna även om det lär dröja något innan nedgången slår till med full kraft för utförarna.

Sverige Bygger lägger dock till en brasklapp eftersom statistiken inrymmer även stora projekt där byggkostnaden beräknas överstiga en halv miljard kronor – och då talar vi om projekt där det redan från början finns en större osäkerhet kring förverkligandet.

Om de stora projekten sållas bort handlar det, enligt Sverige Bygger, om en minskning med 12,8 miljarder kronor(sex procent) i nyregistrerade projekt, 26,8 miljarder (tolv procent) i projekteringsstartade projekt och 6,9 miljarder (tre procent) i byggstartade projekt.

Samtidigt skiljer sig läget avsevärt mellan olika landsdelar. Sverige Bygger lyfter bland annat fram västra Sverige som en fortsatt het marknad. Västra Götaland, Halland och även Jönköping är exempel på län där man ännu inte märkt av någon nedgång på projektmarknaden.

Enligt företaget har mellanstora kommuner med 25 000-50 000 invånare generellt utvecklats bättre än både större och mindre kommuner på senare tid. Byggstartsindex för de 57 kommuner som hamnar inom detta segment ligger på +4,1 procent, medan motsvarande index för såväl större som mindre kommuner är negativt.

På många håll är det till och med så att byggstartsindex ligger på fortsatt plus inom kategorier som skolor, sjukhus, hotell, restauranger samt vissa affärslokaler och industrier.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nya ägare i Steelwrist

Det svenska investmentbolaget Solix har i dag förvärvat samtliga aktier i Terratech, med de helägda dotterbolagen Steelwrist och SVAB Hydraulik.

Bilister flest bland trafikdödade 2018

Göteborg nästa för Maskinia

Maskinia öppnar ett eget kontor i Göteborg för att möta en ökande efterfrågan på företagets produkter. Det uppdrag som Andresen Maskin haft som återförsäljare de senaste fem åren ska, enligt planerna, vara avslutat till sommaren.

Torka kan förlänga strömavbrott

BM-traktorer populära på Klaravik

Bra fart i Multidocker

Det är riktigt bra fart i Multidocker som redovisar en nära på tredubblad orderingång för 2018. För att effektivisera verksamheten flyttas nu viss produktion från Nederländerna till Sverige. Dessutom ger sig företaget in i renodlad entreprenadverksamhet.

Nyhetsbrev

Här är Industri 4.0 fortfarande baktungt

Starkt första kvartal för SJ

Tågresandet fortsätter att öka och SJ redovisar ett mycket starkt första kvartal – rörelseresultatet mer än fördubblades jämfört med samma period 2018.

Hållbar sjukvård ska gynna svensk export

Unik sambulans i trafik

En ny typ av sjuktransport, en sambulans, börjar nu trafikera rutten Skellefteå och Umeå. Tidigare har patienterna fått åka taxi mellan sjukhusen men nu rullar den specialbyggda bussen.

1

Priset på ett liv – NT-rådet startar podd

Gräv, fyll och kompaktera med samma redskap

Finska Allu hade för första gången någonsin en helt egen monter på Bauma, ett faktum som företaget firade med att visa upp ett gäng nyheter.

Omfattande arbete efter stormen

Kostnaden efter stormen Alfrida uppgår för Vattenfall till 850 miljoner kronor under första kvartalet.

Komatsus första helelektriska grävare

Spännande partnerskap inom robotteknik

Blir ny Marknadsdirektör

Plus

Framtidens trafikledning

IT-företaget Hogia blir allt större inom transportsektorn, inte minst inom persontrafikområdet – nu kommer allt fler smarta system som bygger en effektivare kollektivtrafik där operatörerna får ta över trafikledningen själva.

aPak bygger ut lager

Misstänkt sabotage mot Västlänken

Misstänkt skadegörelse på en ledning som leder vatten till Västlänkens arbetstunnel vid Linné i Göteborg har polisanmälts.

Combi Wear Parts utökar sitt nät

Plus

Första Road Showen med Volvo Bussar

Volvo Bussar har åkt till kunderna för att visa upp sina nya turistbussar - de första helt nya från tillverkaren på drygt 20 år.

Översvämningar – ett växande och underskattat problem

– Missar vi översvämningsproblematiken i stadsplaneringen riskerar vi enorm kapitalförstöring då kommuner och medborgare investerar i fastigheter som blir osäljbara samtidigt som inga försäkringsbolag vill försäkra. Det hävdar Gunnar Svensson på Tyréns.

NCC bygger i Bydalen

Starkare lyft utlovas i nya Komatsun

Komatsu har kombinerat power shift och hydrostatdrift i nya hjullastarens steglösa växellåda – något som ska leda till snabbare och starkare lyft lovar tillverkaren.

Bussförare friades

Stenhårt sommarjobb

Lindstål till Stockholms Hamn

Ledare: Ur led är tiden

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Svevia redo för Salas snöfall

Fastighetsbolag satsar på återbruk av vitvaror

Flergångspåsar för frukt och grönt

Svevia: "Det är en strategisk satsning"

Får utökat tillstånd för stamceller

Är ny vd för APL

Har mycket att berätta

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.143