23948sdkhjf

Mörka moln över projektmarknaden

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Tillförseln av projekt till Sverige Byggers projektdatabas har minskat kraftigt de två senaste åren. Det är en tydlig indikation om att vi kan räkna med betydligt färre byggstarter inom en inte allt för avlägsen framtid.

Om bostadsbyggandet sjunkit kraftigt på grund av bland annat kraftigt skärpta kreditrestriktioner har projektmarknaden rullat på riktigt bra. Enligt informationsföretaget Sverige Bygger har byggstartsindex för hela projektmarknaden inte minskat med mer än två till tre procent under det senaste året.

Men nu är bilden på väg att förändras – och det snabbt. En titt i företagets projektdatabas visar att tillförseln av nya planerade projekt minskat med 128 miljarder kronor (24 procent) de senaste tolv månaderna, jämfört med perioden mars 2017-februari 2018. Om vi backar ytterligare ett år är minskningen 197 miljarder kronor, motsvarande 32 procent.

Även i ett kortare perspektiv ser det dystert ut. Om vi enbart ser till årets två första månader har tillförseln av nya planerade projekt minskat med 12,7 miljarder kronor (17 procent) jämfört med motsvarande period för ett år sedan och med 16,6 miljarder kronor (21 procent) jämfört med de två första månaderna 2017.

Visserligen är vi på väg ur en mycket positiv konjunkturcykel, men det är uppenbart att mörka moln är på väg att torna upp sig på bygghimlen. Den minskade tillförseln av projekt kommer att få märkbar effekt på de framtida byggstarterna även om det lär dröja något innan nedgången slår till med full kraft för utförarna.

Sverige Bygger lägger dock till en brasklapp eftersom statistiken inrymmer även stora projekt där byggkostnaden beräknas överstiga en halv miljard kronor – och då talar vi om projekt där det redan från början finns en större osäkerhet kring förverkligandet.

Om de stora projekten sållas bort handlar det, enligt Sverige Bygger, om en minskning med 12,8 miljarder kronor(sex procent) i nyregistrerade projekt, 26,8 miljarder (tolv procent) i projekteringsstartade projekt och 6,9 miljarder (tre procent) i byggstartade projekt.

Samtidigt skiljer sig läget avsevärt mellan olika landsdelar. Sverige Bygger lyfter bland annat fram västra Sverige som en fortsatt het marknad. Västra Götaland, Halland och även Jönköping är exempel på län där man ännu inte märkt av någon nedgång på projektmarknaden.

Enligt företaget har mellanstora kommuner med 25 000-50 000 invånare generellt utvecklats bättre än både större och mindre kommuner på senare tid. Byggstartsindex för de 57 kommuner som hamnar inom detta segment ligger på +4,1 procent, medan motsvarande index för såväl större som mindre kommuner är negativt.

På många håll är det till och med så att byggstartsindex ligger på fortsatt plus inom kategorier som skolor, sjukhus, hotell, restauranger samt vissa affärslokaler och industrier.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Uppdrag: rädda trolltallen

I 65 år har den så kallade trolltallen vid väg 522 i Enhörna varit fridlyst som naturminne. Hur stor del i beslutet som trädets eventuella medicinska krafter har framgår inte, men nu ska själva trädet genomgå en förebyggande kur för ett längre liv.

Plus

Räcker biomassan? - Innehåller flera artiklar - Del 1

Corona: JEC med flera event flyttas fram

Viruskaos i resebranschen

2

KTH-forskare: ”Nya stambanor ett måste”

Vill bli Sveriges första engångsfria stadskärna

Engångsförpackningar kan vara bekväma men slutresultatet blir stora mängder avfall och nedskräpning.

Nyhetsbrev

Nu startar omröstningen

Nu startar den omröstning där Leveranstidningen Entreprenads läsare utser Sveriges snyggaste entreprenadmaskin. Lägg din röst och medverka till att ”rätt” maskin får ta emot hedersbetygelsen på Solvalla 4 juni.

Nya gripare ska passa nästan alla

”Fancluben är stor”

Publiken jublar när Grus Schakt river is på buckliga vintervägar – det rasslar bra i både stora och små öron när två hjullastare, ett tungblad och en multiskopa röjer loss på smågatorna.

Designa och beställ online

Höjdartrick av Volvo

Fyra lastbilar staplade på varandra, och en vd på toppen – Volvo Lastvagnar går på höjden i sin senaste lanseringsfilm.

Toppen och botten i Kollektivtrafiksverige

Kollektivtrafiken men marknadsandelarna skiljer sig rejält åt mellan regionerna – men hög marknadsandel hänger inte alls ihop med kundnöjdhet, det visar Svensk Kollektivtrafiks Kollektivtrafikbarometern 2019.

Masstransport på hög nivå

Norra Europas mest moderna och effektiva återvinningsanläggning. Så beskriver DA Mattsson sin etablering i Upplands Väsby där det senaste tillskottet är en högeffektiv norsk bandtransportör som förflyttar valda fraktioner från tvättanläggningen till ett lika flexibelt som omfångsrikt höglager.

Hopp om elektrifierad järnväg i Västerbotten

Corona: Italiens maskinindustri känner oro

”Orimliga krav på yrkeslärare”

SAS startar lågprisbolag

Mobil HVO-mack gillas av byggare

Den mobila HVO-macken i framväxande Ebbepark i Linköping har tagits emot väl av byggentreprenörerna på området. Under de första sex månaderna tankades 27 671 liter fossilfri HVO-diesel, vilket kan liknas vid 15 svenskars klimatpåverkan under ett år.

1

Varsel vid Lundins

Vägarnas syndabockar

Bättre och billigare kollektivtrafik

Med rätt styrmedel kan kollektivtrafiken bli både bättre, attraktivare och billigare. Det säger Torbjörn Eriksson, Urbanet Analys. På Kollektivtrafikdagen i Solna 13 maj berättar han om hur det ska gå till.

Skanska tar över vindkraftentreprenad

Öppet brev: Nysäter vindkraftspark – ett sorgligt exempel

Ett flertal maskinentreprenörer riskerar att tillsammans förlora mångmiljonbelopp sedan byggandet av Nysäter vindkraftspark, norr om Sundsvall, gått i stå. I ett öppet brev kräver nu branschorganisationen Maskinentreprenörerna att de internationella storföretag som äger vindkraftsparken ska säkerställa att entreprenörerna ersätts fullt ut.

Industrijobb för BDX i Örnsköldsvik

Extrastämma för Hybricon

Elflygspremiär i höst

Örebro vill beveka Trafikverket

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Det går bra för LKAB - Dubblar utdelning till staten

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Akuta åtgärder på E4-bro

Cykelsatsning i Malmö

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094