23948sdkhjf

Föreslår lagändring kring illegal avfallsexport

Regeringen föreslår en lagändring för att bättre kunna komma åt den illegala avfallsexporten från Sverige.

Ändringen skulle innebära att tillsynsmyndigheterna har de verktyg som krävs för att hantera brotten på ett effektivt sätt innan transporterna har passerat gränsen ut ur landet.

Den illegala avfallsexporten är ett växande problem i Sverige och resten av världen, och avfall som hanteras felaktigt kan utgöra en allvarlig risk för människors hälsa och miljön. Verksamheten har ofta kopplingar till annan grov brottslighet som skattebrott, penningtvätt samt narkotika- och människosmuggling.

Enligt dagens lagstiftning är den illegala avfallstransporten inte fullbordad innan den har passerat gränsen och lämnat Sverige. Därför föreslår regeringen i en lagrådsremiss att brottet ska anses vara fullbordat på ett tidigare stadium än idag.

– Avfallstransporterna behöver övervakas och kontrolleras noga så att avfallet inte hamnar i länder där avfallslagstiftningen eller kontrollen är bristfällig. Idag går det att tjäna pengar på illegala avfallstransporter och det är sällan man blir upptäckt. Därför behöver vi ändra lagstiftningen för att förhindra olaglig avfallsexport, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Om EU:s avfallstransportförordning:

Avfallstransportförordningen reglerar export av avfall till länder utanför EU, avfallstransporter inom EU och import av avfall till EU för att transporterna ska ske på ett sätt som skyddar människor hälsa och miljön. EU:s avfallstransportförordning kräver att medlemsstaterna har sanktioner för de som bryter som reglerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125