23948sdkhjf

Scania miljardsatsar på motorer

Tredubblad kapacitet och halverad energiförbrukning är målet när nu Scania börjar bygga ett nytt gjuteri i Södertälje. Totalt anges investeringen till cirka 1,5 miljarder kronor.

Gjuteriet är en av Scanias hittills största enskilda investeringar i en helt ny industriell anläggning. Bakom investeringsbeslutet finns en omfattande utredning av vitt skilda alternativ som ökade inköp från externa leverantörer eller om- och tillbyggnad av det befintliga gjuteriet.

När satsningen på totalt cirka 1,5 miljarder kronor, presenterades i slutet av 2017 sade företagets produktionsdirektör Ruthger de Vries bland annat att en helt ny anläggning är det såväl mest kostnadseffektiva som miljö- och kvalitetsmässigt bästa alternativet när det gäller den framtida försörjningen av strategiskt viktiga komponenter till motortillverkningen.

Samtidigt betonade han att satsningen också säkerställer att Södertälje fortsatt kommer att vara navet i företagets europeiska motorproduktion.

Det nya gjuteriet kommer att ha en viktig roll i framtagningen av framtida ännu mer energieffektiva förbränningsmotorer som även kan köras på förnybara drivmedel, säger Jonas Nordin, ansvarig för Scanias motortillverkning.

Enligt planerna ska det nya gjuteriet tas i bruk år 2020. I och med idrifttagandet ska det vara möjligt att tredubbla kapaciteten jämfört med nuvarande gjuteri samtidigt som företaget räknar med stora besparingar tack vare minskad energiförbrukning.

Med hjälp av effektivare materialhantering och materialåtervinning räknar företagsledningen dessutom med minskat transportbehov per tillverkad enhet.

Det nya gjuteriet byggs i två plan med en total yta om 25 000 kvadratmeter. Arbetet utförs av Skanska i en entreprenad värd cirka 600 miljoner kronor. Som mest beräknas cirka 200 personer vara verksamma i projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08