23948sdkhjf

Skadliga kemikalier hindrar cirkulära affärsmodeller

Giftiga kemikalier förbises i samtal om cirkulär ekonomi.

- För att göra den cirkulära ekonomins affärsmodell hållbar på riktigt måste vi uppmärksamma faran med att återvinna skadligt innehåll. Tyvärr förstår många beslutsfattare inte problematiken, alternativt väljer de att bortse från den, menar Anne-Sofie Bäckar, verksamhetsledare för ChemSec, som idag presenterar en ny publikation.

 

Cirkulär ekonomi är ett gyllene tillfälle för näringslivet att kombinera affärsnytta med vinster för miljön. Potentialen att göra skillnad kan dock inte nyttjas fullt ut på grund av Sveriges och världens svaga kemikalielagstiftning. Många skadliga kemikalier är oreglerade och finns i vanliga konsumentprodukter. När dessa återvinns och får nytt liv, återanvänds också deras giftiga innehåll. Detta viktiga budskap vill organisationen ChemSec, Internationella Kemikaliesekretariatet, förmedla i sin senaste publikation.

 

Näringslivet ligger i många fall före rådande kemikalielagstiftning och tanken att det går att kombinera hållbarhet med affärsnytta börjar bli mer regel än undantag. I ChemSec’s publikation presenteras fem företag i framkant; Apple, Coop Danmark, H&M, Ikea och Sarp Industries, som berättar hur de arbetar med kemikalier och cirkulära affärsmodeller.

 

Publikationen visar hur en växande andel varumärken och återförsäljare börjat utmana svag kemikalielagstiftning genom att sätta egna standarder för hantering av kemikalier. Det är en positiv rörelse inom näringslivet som tyvärr riskerar att hamna i konflikt med den cirkulära ekonomin. Material innehållande giftiga kemikalier kommer fortsatt att återanvändas så länge inga bestämmelser säger annat.

 

– Allt fler företag är intresserade av återvunnet material, men bara om de är fria från skadliga kemikalier. Kemikalielagstiftningen måste därför stärkas så att användningen av farliga ämnen fasas ut.Samtidigt behöver transparensen kring kemikalieinnehållet i material öka, säger Anne-Sofie Bäckar.

 

I publikationen uppmanar ChemSec tillverkare och återvinningsindustrier att se affärspotentialen i en cirkulär ekonomi utan skadliga kemikalier.

 

– Företag som lyckas separera sina avfallsflöden och producerar material utan giftigt innehåll, får ett försprång i den cirkulära världen, avslutar Anne-Sofie Bäckar.

En länk till publikationen hittar du här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078