23948sdkhjf

Årets samhällsförändrare jobbar med återbruk

Varje år kartlägger Veckans Affärer näringslivets mäktigaste kvinnor.

Årets samhällsförändrare finns i Eskilstuna. Hon heter Anna Bergström och är centrumledare för ReTuna Återbruksgalleria.

Motiveringen lyder: ”Delegationer från 25 länder och nästan varenda svensk kommun har nyfiket besökt hennes skapelse, framtidens marknadsplats. Hon har bevisat att det går alldeles utmärkt att både tjäna pengar och rädda miljön.”

- Det är så himla häftigt att få ta emot ett sånt här pris. Tack så mycket till alla som har varit med! Det är inte bara jag bakom det här priset, det är våra medarbetare, alla coola hyresgäster såklart som driver sina butiker varje dag. Tillsammans med våra kunder så räddar vi jorden, säger Anna Bergström.

ReTuna Återbruksgalleria är fortfarande världsunikt, men Anna Bergström är övertygad om att konceptet kommer att spridas.

- Ditt skräp är någon annans skatt. Det här är framtidens shopping. Om tio år får den som vill köpa nya grejer vända sig till svarta marknaden. Där kan man säkert köpa något nytt,  och skämmas lite, säger Anna Bergström.

Om ReTuna:

ReTuna är världens första Återbruksgalleria. Gamla saker tas till vara och får nytt liv genom reparation och upcycling. Allt som säljs är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat. Gallerian invigdes 2015 och är placerad intill Retuna Återvinningscentral i Eskilstuna. Det är enkelt för besökare att lämna återbrukbara leksaker, möbler, kläder, inredningsprylar och teknik i gallerians depå ”Returen”. Här tas materialet emot av personal från AMA (Eskilstuna kommuns ­resursenhet för ­Aktivitet, Motivation och Arbete) som gör en första gallring. Därefter fördelas sakerna ut till de återbrukande butikerna i gallerian. Butikspersonalen väljer vad de vill reparera, fixa till, omvandla, förädla och sälja.

2018 såldes det återbrukade produkter för 11,7 miljoner kronor på ReTuna Återbruksgalleria.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11