23948sdkhjf

Näringslivets mäktigaste kvinna utsedd

Åsa Bergman, vd och koncernchef för Sweco, toppar Veckans Affärers lista över de mäktigaste kvinnorna i det svenska näringslivet.

Jag känner mig stolt och hedrad över utmärkelsen. Jag ser det också som en utmärkelse för Sweco och för det vi står för som företag. Att vi är ett modernt och jämställt företag och det faktum att vi är med och planerar framtidens hållbara städer och samhällen i hela Europa, säger Åsa Bergman.

Juryns motivering till valet är:

Hon styr över 15 000 medarbetare i 70 länder i Europas ledande företag i branschen. Med fokus på urbanisering, digitalisering, globalisering och ökad miljömedvetenhet är det hon som leder arbetet med att skapa framtidens samhälle.”

Åsa Bergman är redan tidigare uppmärksammad i flera andra sammanhang.

2012 utsågs hon till Årets Ledarutvecklare av chefsorganisationen Ledarna. 2017 tilldelades hon det internationella priset Leading Women Award av World Business Council for Sustainable Development – en utmärkelse som uppmärksammar kvinnliga ledare som visar vägen mot en jämställd och hållbar framtid – något som alltså värdesattes högt även av Veckans Affärers jury.

Juryn har även uppmärksammat en av Swecos tidigare medarbetare, Åsa Söderström Jerring, som var vd för Sweco Theorells 2002-2005. Hon halkade in i byggbranschen redan i slutet av 1970-talet och har sedan dess också hunnit med ett flertal ledande uppdrag inom NCC innan intresset för styrelsearbete tog över.

Hon har tagit sig in på 14:e plats på Veckans Affärers lista över de mäktigaste kvinnliga styrelseproffsen. I dag har hon bland annat uppdrag för Delete Finland Oy, JM och Vattenfall. Bland övriga uppdrag kan nämnas ledamot i Försvarsmaktens Insynsråd och sedan 2009 ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

På 16:e plats bland de mäktigaste kvinnliga entreprenörerna finns Jessica Löfström, grundare och vd för bemanningsföretaget Expanderamera, ett företag som ända sedan starten vid millennieskiftet arbetat för att skapa en sundare och mer jämställd byggbransch.

Jessica Löfström har genom åren tilldelats en lång rad utmärkelser för sitt trägna arbeta att förändra en konservativ bransch. Ambitionen och ansträngningarna beskrevs väl i motiveringen då hon tilldelades SvD årets affärsbragd 2016:

"Trots hårt och långvarigt motstånd har årets vinnare vågat utmana en av Sveriges mest trögrörliga branscher, och förnyat den. Med envishet och mod har hon byggt ett starkt och innovativt bolag som har framtiden för sig. Mottagaren av SvD Affärsbragd 2016 har helt enkelt gjort det omöjliga möjligt i byggsvängen."

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109