23948sdkhjf

Mångmiljonkrav på Trafikverket

Svenska tågoperatörer kräver Trafikverket på 108 miljoner kronor i ersättning – för att infrastrukturen orsakat många tågförseningar, rapporterar Sveriges radio Ekot.

Totalt handlar det om 300 000 krav på Trafikverket som alla handlar om tågförseningar under förra året. Tidigare kunde tågoperatörer inte göra något om infrastrukturen fallerade. Men i somras infördes nya regler som gjort det möjligt för tågoperatörer att kräva ersättning av Trafikverket om myndighetens anläggning orsakat tågförsening – förseningar som orsakat att många resenärer kunnat få ut ersättning av tågoperatörerna.

Från Trafikverkets sida fanns en viss beredskap att det skulle komma in ansökningar om ersättning på grund av regeländringen i somras – men myndigheten trodde inte att det skulle komma så otroligt många krav, uppger presschef Bengt Olsson till Sveriges radio Ekot.

FAKTA/Regeländringen

Sedan i somras gäller för tågtrafik att den part som orsakat en försening ska ta det ekonomiska ansvaret. 2018 inträffade ovanligt många förseningar, 12 procent av alla persontåg kom inte fram i tid (här räknas inte inställda tåg in). Förseningarna orsakades till runt 33 procent av infrastrukturfel som alltså Trafikverket ansvarar för: det kan handla om växelfel, nedfallna kontaktledningar eller signalfel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078