23948sdkhjf

Ekodukt planeras på Hallandsås

En säker väg över E6 för det mesta från fjärilar till älgar är målet får den ekodukt som planeras på Hallandsås.

Hallandsåsens lummiga grönska är rik på vilt, men E6 utgör en svåröverkomlig barriär för djurens rörelser över åsen. Därför vill nu Trafikverket bygga en cirka 30 meter bred ekodukt som ska underlätta för djuren på åsen att ta sig över till andra sidan vägen på ett säkert sätt och samtidigt minska risken för trafikolyckor.

Det här är en av de första rena ekodukterna som byggts i Sverige på befintlig väg. Jag har jobbat med fauna i många år och det är sällan projekt har djur och natur helt i fokus, säger Åsa Röstell, specialist i fauna på Tyréns.

Tyréns har tagit fram gestaltningsprogram, tekniska lösningar och bidrar med specialiststöd i fauna i projektet. Företaget har bland annat studerat tre olika broalternativ utifrån aspekter som byggbarhet, livscykelperspektiv samt klimat- och trafikpåverkan i byggskedet – allt för att väga samman de intressen som fölreträder bland annat teknik, natur och funktion. En komplikation är att trafiken på E6 ska fortsätta fungera optimalt under byggtiden, en annan att ekoduktens påverkan på befintlig vegetation måste minimeras.

Jag hoppas att funktionen blir så rätt som möjligt och att bron verkligen kommer att användas av djuren. Den här ekodukten är så mycket mer än en faunapassage, den ska leda hela landskapet över bron, säger Åsa Röstell.

Ekodukten kommer att anläggas med gräs, buskage och ängsmiljöer i förhoppning om att den ska dra till sig allt från fjärilar till älgar.

Enligt Per Pettersson, uppdragsansvarig på Tyréns, är ekodukter en relativt ny företeelse i Sverige även om de är vanliga i bland annat Tyskland och Holland. Tyréns har dock tidigare erfarenheter från bland annat en ekodukt över väg E65 utanför Svedala, erfarenheter som han menar har varit varit väl användbara i det här projektet.

Just nu pågår arbete med vägplan. Planprocessen beräknas pågå till 2020 och byggstarten är planerad till 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078