23948sdkhjf

NCC förbereder för vindkraft

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

53 fundament för vindkraft, förstärkning av 30 kilometer väg och nybyggnad av 40 kilometer väg i känslig natur väntar NCC som ska förbereda för en vindkraftspark vid Åndberget i Härjedalen.

Åndberget ligger sydväst om Lillhärdal i Härjedalens kommun. Närmaste samlade bebyggelse finns vid Mossebodarna, cirka fyra kilometer nordväst om den planerade vindkraftsparken medan centralorten Sveg ligger ungefär 30 km nordost om vindkraftsområdet.

Här planerar OX2 för 53 vindkraftverk med en totalhöjd om maximalt 180 meter från mark till rotorns högsta punkt. Projektet genomförs i ett område med våtmarker, höga naturvärden och stort fågelliv, något som i sig kräver god planering och projektering för att minimera inverkan på djurliv och natur.

Läs också: NCC bygger i Jönköping

NCC som genomför uppdraget i en totalentreprenad för drygt 280 miljoner kronor betonar vikten av att exempelvis tillfartsvägar dras på bästa tänkbara sätt, att optimal vägbredd väljs samt att olika typer av byggarbeten genomförs på det sätt som innebär minst påverkan på de känsliga omgivningarna.

Men företaget räknar också med att det blir en utmaning att lösa den samordning och logistikplanering som krävs på grund av det stora antal underentreprenörer som kommer att vara verksamma samtidigt inom projektet.

Rutin finns dock sedan tidigare.

NCC har sedan 2011 byggt fundament till närmare 500 vindkraftverk i nio vindkraftparker, säger Henrik Löfgren, divisionschef i NCC Infrastructure.

Byggstart sker nu i vår med tänkt färdigställande våren 2021.

Morgan Andersson

Mer om: NCC | vindkraft
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Cyberangrepp mot storkoncern i natt

Glädjande resultat om uttjänt el- och bilplast

Efterlängtat spadtag

I dag togs första spadtaget för den 530 meter långa Veddestabron som blir en viktig pusselbit för att knyta samman den stadsbildning som just nu växer fram i Järfälla, strax utanför Stockholm.

KTH kickar igång ny distansutbildning

Utbildningen fokuserar på materialgrupperna polymerer och metaller.

”Att bruka – inte förbruka”

Genom att ersätta cementklinker med masugnsslagg kan Skanska nu producera betong med betydlig lägre utsläpp än tidigare. Målet är en minskning med 50 procent senast år 2030.

Ny teknik tar tempen på elnätet

Med ny smart teknik, som för första gången används i Sverige, kan Öresundskraft övervaka stora avsnitt av elnätet i realtid.

Nyhetsbrev

Ja och nej till ny yrkesskola

Utbildningsutskottet vill införa en ny tvåårig yrkesskola på gymnasienivå – tre partier håller dock inte med.

Skjutning i spårvagn - tre döda

Miljoner till nya samarbetsprojekt inom cirkulär bioekonomi

Jordbruksverket utlyser 10 miljoner kronor för nya samarbetsprojekt inom cirkulär bioekonomi för jordbruks- och trädgårdsnäringarna.

Pack@lunch på RISE

Fjorton kg elektronik till återvinning

2018 samlade svenskarna in drygt 14 kg elektronik per person till återvinning.

NCC bygger i Jönköping

Testar nytt läkemedel inför transplantation

Akademiska sjukhuset är först i landet med att utvärdera det nya läkemedlet som ska förhindra skador på njurar inför transplantation. Från och med februari i år erbjuds patienter behandlingen inom ramen för en klinisk studie.

400 kan få gå från bruket

Ensinger köper medicinteknikföretag

Nischad nätläkare fokuserar på ADHD

Veidekke Vågar i Varberg

Prevas öppnar kontor i Luleå

Förvärvar verksamhet i tre länder

Han köper första eldrivna Viton i Sverige

Budcompaniett i Stockholm blir första företag som tar Mercedes-Benz elversion av transportbilen Vito i bruk på svensk mark.

Bussbranschen tror på geofencing

Transportföretagen bussbranschen mötte infrastrukturminister Tomas Enertoth 15 mars med anledning av gasbussolyckan i Stockholm – bussbranschen tror att geofencing är ett ätt att ytterligare öka säkerheten.

”Geofencing säkrar gasbussar”

10 mars körde en biogasbuss in i en höjdbegränsingsbalk i centrala Stockholm och exploderade – olyckor av den typen kan stoppas med geofencing, enligt Svensk Kollektivtrafik.

Säkrare trafik med ny teknik

Nu kommer tekniken som styr hur fort yrkestrafiken får köra – och var. Eller om bara elbussar och elfordon får köra i vissa zoner i en stadskärna, då kommer fordon som drivs på annat sätt att stanna om de försöker köra in där, motorn stannar helt enkelt.

Scania miljardsatsar på motorer

Bravida förvärvar elföretag

Jernbro stärker sin kompetens

Välbekant uppdrag för NCC

Framgångsrikt med renoverade lungor

Veidekke bygger vårdboende

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Blir ledamot av kunglig akademi

Indien vill stoppa import av plastavfall

Bantningspillret kan vara livsfarligt

Hur påverkas vi av digitaliseringen?

Alzheimerbolag till Nasdaq

Nya partner till Pack Point Nordic

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.142