23948sdkhjf

Särskilt boende utan räta vinklar

I april ska Mao Sun och He Xing flytta in i sitt nya hem i Köpenhamns zoo. Arbetet med att ge de två kinesiska pandorna en högvärdig bostad har dock ställt byggarna inför en lång rad utmaningar.

Vissa arbetsplatser sticker ut, det gäller inte minst när det handlar om byggande. Områdesdirektör Allan Lavrsen på NCC i Danmark har varit med om mycket, men hans nuvarande arbetsplats får till och med en rutinerad husbyggare att känna en viss förundran inför det som sker framför hans ögon.

Det är ett fantastiskt projekt att få vara delaktig i, samtidigt som arbetsplatsen läge är helt fantastiskt, mitt i djurparken, med djuren på första parkett som åskådare. Pingvinerna som skockas framför sitt hus varje gång kranen gör ett lyft ovanför deras huvuden. Elefanterna som flyttar vårt byggplatsstängsel när det står för nära, vilket det gjorde från början. De når otroligt långt med sina snablar och lyckades riva stängslet. Här finns också vrålaporna som stör våra byggmöten och utsikten mot känguruerna. Det är en helt otroligt spännande arbetsplats, säger Allan Lavrsen.

Till våren får Zoologisk Have i Köpenhamn två nya invånare. Det är två kinesiska pandor som i april ska flytta in i sitt eget, helt nybyggda hem. Bostadsbyggandet pågår som bäst med NCC i spetsen och med ritningar av arkitektfirman Bjarke Ingels Group – Tegnestuen Big.

Det nya hemmet för pandorna uppförs på platsen för det tidigare elefanthuset och med utsikt mot bland annat det nya som ritats av Sir Norman Foster och elefanternas utomhusområde.

Anläggningen är anpassad för att passa ett avelspar och förhoppningsvis även deras avkomma. Därutöver ska det också inrymmas en butik och restaurang med plats för 150 sittplatser inomhus och en stor yta för matgäster utomhus. Förhoppningen är att anläggningen också ska locka till sig konferensgäster med plats för 250 personer liksom mötesrum för 30 personer.

Det räcker med att kasta en blick på de många alster som gjort Tegnestuen Big till en internationell storhet på arkitektsidan för att förstå att deras främsta ambition inte är att göra det lätt för byggarna. Sneda linjer, allt annat än räta vinklar och svängda former är bara några av de spektakulära idéer som ställer konstruktörer och byggare på svåra prov. Känslan av att arkitekterna inspirerats av Yin och Yangs mjuka former infinner sig snabbt.

Pandahuset är spännande att bygga för det är ett hus utan raka linjer, allt är böjt och skevt. Men vi har ett fantastiskt samarbete med dem och det är ett intressant projekt att medverka i på grund av de tekniska prövningarna, säger projektchefen Ib Morgenstjerne.

Allan Lavrsen och hans manskap tar sig dock an utmaningarna med stor glädje. På grund av alla vinklar och svängar i huskonstruktionen platsgjuts totalt cirka 1 550 kubikmeter betong.

Formsättnings- och betongarbetena som utförs är av hög kvalitet. De som utför jobben måste verkligen tänka lite utanför boxen i stället för att att stapla legoklossar – betongelement – som de så ofta måste göra i dag, säger Alla Lavrsen.

Jørgen Nielsen, djurparkens administrerande direktör, är imponerad över hur de som varit involverade i projektet lyckats lösa alla komplicerade uppgifter utan att rucka på tidsplanen.

Det har varit, och är, en mönsterbyggplats där allt är välorganiserat och väl fungerande. Jag vill ge en stor ros för det enastående goda samspelet mellan alla intressenter på byggplatsen och för samarbetet mellan de 60 personer som varje dag arbetat på bygget, säger Jørgen Nielsen.

Och som det ser ut kommer huset att stå färdigt i tid för att Mao Sun och He Xing ska kunna flytta in nu i april efter sin långa resa från Chengdu i Kina.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078