23948sdkhjf

”Orange är bra  – limegult är bättre”

Limegult föreslås bli den nya färgen för att markera vägarbeten.

Bakom förslaget står Sveriges Branschförening för Säkrare Vägarbetsplatser, SBSV, som kommer att lyfta frågan på mässan På Väg den 13-14 mars på Elmia i Jönköping.

– Limegult ger en tydlig och klar identitet av vägarbetsplatsen. Färgen har en bättre kontrast än någon annan färg och man ser den bättre både i dagsljus och i skymningsljus. Den används redan i dag på de flesta vägarbetskläder, säger Thomas Bergendahl i ett pressmeddelande.

Han är vd på Berlex AB, som arbetat med produkter för trafiksäkerhet i över 40 år.

Enligt SBSV skulle det blir säkrare om limegula skyltar och markeringar ramade in vägarbeten som en slags säkerhetszon.

– När samma färg upprepas blir det tydligt för fordonsförare att de kör in i och befinner sig i ett vägarbetsområde där det kan ställas krav på trafiken för att säkerheten ska kunna upprätthållas för både vägarbetare, fordonsförare och oskyddade trafikanter. Inramningen blir därmed tydlig och lätt att uppfatta för alla som vistas där. Det blir även en tydlig märkning av var vägarbetet slutar, säger Thomas Bergendahl.

SBSV konstaterar att limegult redan är känt som en färg med hög synbarhet.

– Vetenskapliga undersökningar har gjorts om upptäckbarheten. Det är därför alla varselkläder är limegula. Färgen används redan i dag i viss utsträckning i en del länder för att förstärka vägmärken. Tanken är att all tillfällig vägarbetsskyltning ska vara i denna färg. Exempelvis kan en vägvisare för en tillfällig omläggning till ett mål uppfattas direkt och tydligt. I dag är dessa skyltar orange. Det är bra, men limegult är betydligt bättre, säger Thomas Bergendahl.

– Svart text på limegul bakgrund ger en betydligt större kontrastverkan än exempelvis svart text på orange bakgrund. Det är därmed tydligare och lättare att förstå, speciellt för de som har defekt färgseende, så kallad färgblindhet. Gult uppfattas som gult, orange blir oftast något helt annat. Cirka tio procent av befolkningen har defekt färgseende.

SBSV har lagt mycken möda på förslaget, som de hoppas ska bli verklighet.

– Frågan drivs praktiskt av vår kommitté ”Varna och Vägleda” som främst har som syfte att få till en förändring via Transportstyrelsen. Från SBSV tar vi även upp frågan i våra kontakter med Trafikverket och Arbetsmiljöverket, liksom i andra officiella sammanhang. Förslaget är bra och det behövs något som ger en påtaglig förändring så att vägarbetsplatserna uppmärksammas bättre, säger Göran Fredriksson, företrädare för SBSV.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.703