23948sdkhjf

Rekordorder för Kynningsrud

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Utbyggnaden av Skaraborgs Sjukhus Skövde har lett till den hittills största ordern för Kynningsrud Prefab i Uddevalla som levererar betongstommen till ett värde av 290 miljoner kronor.

Skaraborgs Sjukhus Skövde har sedan länge vuxit ur sina lokaler. Bland annat är akuten byggd för att hantera cirka 25 000 patienter per år, men tar ett normalår emot långt mer än det dubbla. Samtidigt har lokalerna inte hängt med i den utveckling som följer med ny teknik och nya arbetssätt. I en anpassning till de krav som ställs av ett modernt sjukhus återstår inget annat än en rejäl utbyggnad.

Utbyggnaden omfattar två nya sjukhusbyggnader med sammanlagt cirka 67 000 kvadratmeter byggyta, en ökning med ungefär 35 procent jämfört med dagens ytor. Utbyggnaden, som beräknas vara helt färdigställd 2023, drivs som ett partneringprojekt, där byggherre, brukare, leverantörer och entreprenörer har ett öppet och nära samarbete i en gemensam organisation. Bland nyckelleverantörerna finns Kynningsrud Prefab som kom in i ett tidigt skede av projektet och bland annat medverkat i projekteringen.

Det är framsynt av byggherren Västfastigheter och generalentreprenören Byggdialog att se stommarna som en av projektets nyckelentreprenader. Västfastigheter och Byggdialog har gett oss ansvaret för att leverera en optimerad och kostnadseffektiv helhetslösning, säger Carl-Johan Appelberg, marknadschef för Kynningsrud Prefab i Uddevalla.

Med sitt värde på cirka 290 miljoner kronor är betongstommarna vår hittills största order.

Carl-Johan Appelberg lyfter fram att företaget ligger i framkant när det gäller miljöarbetet, något som uppskattas av många beställare. Som exempel nämns att företaget sedan länge använder helkrossad ballast i stället för naturgrus i betongen. I tillverkningsprocessen ingår fullständig återvinning av slamvatten, spillbetong och restbetong. Samtidigt betonar han att betongstommar lagrar värme med en lagringsförmåga som bidrar markant till att kapa de mycket dyra topparna i energiförbrukningen under kalla vinterdagar.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Glädjande resultat om uttjänt el- och bilplast

Efterlängtat spadtag

I dag togs första spadtaget för den 530 meter långa Veddestabron som blir en viktig pusselbit för att knyta samman den stadsbildning som just nu växer fram i Järfälla, strax utanför Stockholm.

KTH kickar igång ny distansutbildning

Utbildningen fokuserar på materialgrupperna polymerer och metaller.

”Att bruka – inte förbruka”

Genom att ersätta cementklinker med masugnsslagg kan Skanska nu producera betong med betydlig lägre utsläpp än tidigare. Målet är en minskning med 50 procent senast år 2030.

Ny teknik tar tempen på elnätet

Med ny smart teknik, som för första gången används i Sverige, kan Öresundskraft övervaka stora avsnitt av elnätet i realtid.

Ja och nej till ny yrkesskola

Utbildningsutskottet vill införa en ny tvåårig yrkesskola på gymnasienivå – tre partier håller dock inte med.

Nyhetsbrev

Skjutning i spårvagn - tre döda

Miljoner till nya samarbetsprojekt inom cirkulär bioekonomi

Jordbruksverket utlyser 10 miljoner kronor för nya samarbetsprojekt inom cirkulär bioekonomi för jordbruks- och trädgårdsnäringarna.

Pack@lunch på RISE

Fjorton kg elektronik till återvinning

2018 samlade svenskarna in drygt 14 kg elektronik per person till återvinning.

NCC bygger i Jönköping

Testar nytt läkemedel inför transplantation

Akademiska sjukhuset är först i landet med att utvärdera det nya läkemedlet som ska förhindra skador på njurar inför transplantation. Från och med februari i år erbjuds patienter behandlingen inom ramen för en klinisk studie.

400 kan få gå från bruket

Ensinger köper medicinteknikföretag

Nischad nätläkare fokuserar på ADHD

Veidekke Vågar i Varberg

Prevas öppnar kontor i Luleå

Förvärvar verksamhet i tre länder

Han köper första eldrivna Viton i Sverige

Budcompaniett i Stockholm blir första företag som tar Mercedes-Benz elversion av transportbilen Vito i bruk på svensk mark.

Bussbranschen tror på geofencing

Transportföretagen bussbranschen mötte infrastrukturminister Tomas Enertoth 15 mars med anledning av gasbussolyckan i Stockholm – bussbranschen tror att geofencing är ett ätt att ytterligare öka säkerheten.

”Geofencing säkrar gasbussar”

10 mars körde en biogasbuss in i en höjdbegränsingsbalk i centrala Stockholm och exploderade – olyckor av den typen kan stoppas med geofencing, enligt Svensk Kollektivtrafik.

Säkrare trafik med ny teknik

Nu kommer tekniken som styr hur fort yrkestrafiken får köra – och var. Eller om bara elbussar och elfordon får köra i vissa zoner i en stadskärna, då kommer fordon som drivs på annat sätt att stanna om de försöker köra in där, motorn stannar helt enkelt.

Scania miljardsatsar på motorer

Bussföraren som blev vd

18 mars är bussförarens dag – rt-forum uppmärksammar därför Stefan Magnusson som startade sin karriär som just bussförare för att senare bli vd för Nettbuss.

Bravida förvärvar elföretag

Jernbro stärker sin kompetens

Välbekant uppdrag för NCC

Framgångsrikt med renoverade lungor

Veidekke bygger vårdboende

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Blir ledamot av kunglig akademi

Indien vill stoppa import av plastavfall

Bantningspillret kan vara livsfarligt

Hur påverkas vi av digitaliseringen?

Alzheimerbolag till Nasdaq

Nya partner till Pack Point Nordic

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.198