23948sdkhjf

Sju är med strumpinfodring för NCC

Med hjälp av schaktfri teknik, där ett nytt rör byggs inuti det gamla, har NCC tagit hem ett sjuårigt ramavtal avseende förnyelse av Norrvattens vattenledningar.

Merparten av Sveriges vattenledningsnät är anlagt på 1960- och 1970-talen, och är i stort behov av renovering och uppgradering. En av Sveriges största dricksvattenproducenter är Norrvatten som producerar och distribuerar dricksvatten till 14 kommuner i norra Storstockholm med hjälp av ungefär 32 mil vattenledningar. Bland mottagarna av dricksvatten finns cirka 600 000 människor, flera stora sjukhus och Arlanda flygplats.

Vårt ledningsnät är i behov av renovering och tack vare ny teknik som kompletterar befintliga lösningar kan vi genomföra det arbetet effektivt med endast en liten miljöpåverkan, säger Johan Wallberg, avdelningschef på Norrvatten.

Ett ramavtal har nu tecknats med NCC som mot avrop ska renovera Norrvattens vattenledningar i upp till sju år. Primärt är tanken att använda en schaktfri metod med en slags strumpinfodring där ett nytt rör vrängs in i den gamla ledningen med hjälp av tryckluft för att därefter härdas med UV-ljus. Resultatet är en tunn och stark ledning som utlovas klara att leda stora mängder vatten med bibehållen hög dricksvattenkvalitet.

Genom att använda dessa armerade flexibla foder utlovas kortare byggtid, lägre kostnader och mindre miljöpåverkan än med traditionella metoder.

Företaget hänvisar till praktiska tester under mer än 20 års tid som visar att de skarvlösa rören är både stabila och hållbara, vilket ger en mycket lång livslängd med en så kallad linerstyrka som möter marknadens samtliga krav upp till 100 år.

Med den nya tekniken minskar vi störningarna i stadsmiljön, minskar koldioxidutsläppen genom minskade transporter i projektet och orörd miljö sparas., säger Simon Åkerlund, affärsutvecklare NCC No Dig.

Tanken är att genomföra ett första projekt i Solna redan i vår.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11