23948sdkhjf

Rekordsiffror för Svevia

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Rörelseresultat, omsättning, orderingång och orderstock hamnade på rekordnivåer för Svevia under 2018. Men fortfarande återstår en del att göra, bland annat visar anläggningsdivisionen fortsatt förlust.

2018 blev ett riktigt bra år för Svevia även om det finns stora skillnader mellan företagets olika affärsområden. Samtidigt kunde resultatet hyfsas ytterligare i och med att större delen av företagets fastighetsinnehav avyttrades under året. Totalt handlade det om 163 fastigheter som avyttrades i tre transaktioner och märkbart bidrog till det rekordhöga resultatet.

Även bortsett från reavinster gjorde Svevia en betydande resultatförbättring. Rörelseresultatet för 2018 blev 494 miljoner kronor, vilket är Svevias bästa resultat någonsin, konstaterar Anders Gustafsson, vd och koncernchef.

Utvecklingen av bolaget är god och alla divisioner flyttar fram sina positioner. Jag ser positivt på vår förmåga att fortsätta växa med lönsamhet framöver, säger Anders Gustafsson.

Driftdivisionen rapporterar en kraftigt ökad orderstock och ett resultat i nivå med föregående år. Med ambitionen att öka närvaron i södra Sverige förvärvades en ballastverksamhet i Skåne i slutet av året. Parallellt fortsätter arbetet med att digitalisera arbetsflödena.

Division Beläggning gjorde sitt historiskt bästa resultat vilket tillskrivs strategin att äga hela värdekedjan från ballast till tillverkning och utläggning, säger Anders Gustafsson.

Svårast att lyfta har anläggningsdivisionen som visserligen redovisar en resultatförbättring, men med ett minusresultat som passerar 100-miljonersstrecket.

Problemen finns, enligt koncernchefen, framför allt i Stockholmsregionen. Mest utsatta är två stora projekt som påbörjades 2016 och har belastat resultatet med cirka 90 miljoner kronor under året. Kvastarna har dock gått varma och Anders Gustafsson konstaterar att divisionens nya ledning har initierat ett åtgärdsprogram med fokus att komma tillrätta med utmaningarna.

Generellt pekar dock siffrorna på en positiv utveckling. Rörelseresultat förbättrades från 204 miljoner kronor till 494 miljoner kronor. Omsättningen blev 8 324 miljoner kronor (7 557) och orderstocken stannade vid senaste årsskifte på 7 716 miljoner kronor (7 447).

Anders Gustafsson lyfter fram två fokusområden inför framtiden: miljö och säkerhet.

För att minska klimatpåverkan ska nu exempelvis samtliga företagets fasta asfaltverk ha konverterats till att elda med bioolja i stället för fossila bränslen.

Säkerhetsområdet har varit mindre lyckosam med en kraftigt ökad arbetsskadefrekvens. Enligt Anders Gustafsson är det ett par allvarligare olyckor samt ett flertal mindre halk- och fallolyckor som ligger bakom ökningen.

Svevia har en nollvision för allvarliga olyckor och vi vidtar åtgärder för att vända trenden, lovar Anders Gustafsson.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

”Transportfusk kan stoppas”

Från bokhandel till e-handel

SL-buss i brandolycka

SSM renodlar – avyttrar entreprenaddelen

Tuff kostnadsjakt och koncentration till kärnverksamheten är viktiga inslag när bostadsutvecklaren SSM anpassar organisationen efter målgruppens försämrade möjligheter att finansiera sina bostäder. Samtidigt inleds ett strategiskt samarbete med bostadsbyggaren Mecon Bygg.

Daf miljardsatsar för fortsatt tillväxt

Det går bra för lastbilstillverkaren Daf, så bra att företaget nu aviserar en investering på motsvarande en bit över två miljarder kronor i hyttfabriken i Westerlo.

Rymden på Stockholms Kulturfestival

Rymden är årets tema på Stockholms Kulturfestival som går av stapeln 13-17 augusti – något att pricka in för temaresan till Stockholm under sensommaren.

Nyhetsbrev

Bäst i landet på avfallshantering

Nöjda kunder och bra miljövärden för förnybara drivmedel och matavfallsinsamling avgjorde när landets bästa bästa kommun på avfallshantering utsågs igår.

Peab bygger naturnära

Ett helt nytt bostadsområde ska byggas i Sollentuna.

Liten rigg med stor räckvidd

Sandviks nya topphammarrigg får plats på en släpvagn, enligt företaget tar aggregatet sig fram nästan överallt och den ska passa för både anläggningsjobb, tunneldrivning och stenindustrin.

Siktar på Bussförar-SM 2019

Regerande svenska mästaren i att köra buss, Anders Norell Bergendahl, siktar på deltagande i Bussföra-SM även i år – varvar läkarstudierna med helgjobb som bussförare.

SJ ska köra Öresundståg

Det blir SJ som ska köra och underhålla Öresundstågen från och med december 2020 – det beslutades av de regionala trafikhuvudmännen 21 maj.

Upptåget närmar sig Mälartåg

En integrering av Upptåget med Mälartåg, det kan bli resultatet av det beslut som Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade vid sammanträdet 20 maj.

Risk för brittisk stålkollaps

Busskuren som renar luften

Avancerad pålning för Sveriges första AC Marriott-hotel

Ibland är det trångt på riktigt – järnvägen dundrar förbi bara några meter från bygget och hela tomten går åt när Constrera bygger hotell tillsammans med Vi Invest i Solna.

Rottneros massa nu fossilfri

Klarsignal för nya E10

Peab asfalterar i Olofström

Klockan tickar för Bergnäsbron

Hon blir Wästbyggs nya Stockholmschef

Ny säckfabrik invigdes av näringsministern

Avfall Sverige avbryter samarbete kring förpackningar

Avfall Sveriges styrelse har beslutat att tills vidare avbryta arbetet med den samverkansplattform som skapats med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

Samarbete ska minska matsvinn i livsmedelsbranschen

Nya krafter i Svenska Förpackningsgillet

Ny strategi att behandla tuberkulos

DSM gör förvärv

Växjö nästa för Hydroscand

Coromatic får ny ägare

Uppländskt uppdrag för Peab

De två bolagen går samman

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Ledare: Vårbudget utan svar

1

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Förändringar i producentansvaret riskerar snedvrida konkurrensen

SIS får nytt namn och utseende

Ny hållbarhetschef på Svevia

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.102