23948sdkhjf

Rekordsiffror för Svevia

Rörelseresultat, omsättning, orderingång och orderstock hamnade på rekordnivåer för Svevia under 2018. Men fortfarande återstår en del att göra, bland annat visar anläggningsdivisionen fortsatt förlust.

2018 blev ett riktigt bra år för Svevia även om det finns stora skillnader mellan företagets olika affärsområden. Samtidigt kunde resultatet hyfsas ytterligare i och med att större delen av företagets fastighetsinnehav avyttrades under året. Totalt handlade det om 163 fastigheter som avyttrades i tre transaktioner och märkbart bidrog till det rekordhöga resultatet.

Även bortsett från reavinster gjorde Svevia en betydande resultatförbättring. Rörelseresultatet för 2018 blev 494 miljoner kronor, vilket är Svevias bästa resultat någonsin, konstaterar Anders Gustafsson, vd och koncernchef.

Utvecklingen av bolaget är god och alla divisioner flyttar fram sina positioner. Jag ser positivt på vår förmåga att fortsätta växa med lönsamhet framöver, säger Anders Gustafsson.

Driftdivisionen rapporterar en kraftigt ökad orderstock och ett resultat i nivå med föregående år. Med ambitionen att öka närvaron i södra Sverige förvärvades en ballastverksamhet i Skåne i slutet av året. Parallellt fortsätter arbetet med att digitalisera arbetsflödena.

Division Beläggning gjorde sitt historiskt bästa resultat vilket tillskrivs strategin att äga hela värdekedjan från ballast till tillverkning och utläggning, säger Anders Gustafsson.

Svårast att lyfta har anläggningsdivisionen som visserligen redovisar en resultatförbättring, men med ett minusresultat som passerar 100-miljonersstrecket.

Problemen finns, enligt koncernchefen, framför allt i Stockholmsregionen. Mest utsatta är två stora projekt som påbörjades 2016 och har belastat resultatet med cirka 90 miljoner kronor under året. Kvastarna har dock gått varma och Anders Gustafsson konstaterar att divisionens nya ledning har initierat ett åtgärdsprogram med fokus att komma tillrätta med utmaningarna.

Generellt pekar dock siffrorna på en positiv utveckling. Rörelseresultat förbättrades från 204 miljoner kronor till 494 miljoner kronor. Omsättningen blev 8 324 miljoner kronor (7 557) och orderstocken stannade vid senaste årsskifte på 7 716 miljoner kronor (7 447).

Anders Gustafsson lyfter fram två fokusområden inför framtiden: miljö och säkerhet.

För att minska klimatpåverkan ska nu exempelvis samtliga företagets fasta asfaltverk ha konverterats till att elda med bioolja i stället för fossila bränslen.

Säkerhetsområdet har varit mindre lyckosam med en kraftigt ökad arbetsskadefrekvens. Enligt Anders Gustafsson är det ett par allvarligare olyckor samt ett flertal mindre halk- och fallolyckor som ligger bakom ökningen.

Svevia har en nollvision för allvarliga olyckor och vi vidtar åtgärder för att vända trenden, lovar Anders Gustafsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078