23948sdkhjf

Rekordsiffror för Svevia

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Rörelseresultat, omsättning, orderingång och orderstock hamnade på rekordnivåer för Svevia under 2018. Men fortfarande återstår en del att göra, bland annat visar anläggningsdivisionen fortsatt förlust.

2018 blev ett riktigt bra år för Svevia även om det finns stora skillnader mellan företagets olika affärsområden. Samtidigt kunde resultatet hyfsas ytterligare i och med att större delen av företagets fastighetsinnehav avyttrades under året. Totalt handlade det om 163 fastigheter som avyttrades i tre transaktioner och märkbart bidrog till det rekordhöga resultatet.

Även bortsett från reavinster gjorde Svevia en betydande resultatförbättring. Rörelseresultatet för 2018 blev 494 miljoner kronor, vilket är Svevias bästa resultat någonsin, konstaterar Anders Gustafsson, vd och koncernchef.

Utvecklingen av bolaget är god och alla divisioner flyttar fram sina positioner. Jag ser positivt på vår förmåga att fortsätta växa med lönsamhet framöver, säger Anders Gustafsson.

Driftdivisionen rapporterar en kraftigt ökad orderstock och ett resultat i nivå med föregående år. Med ambitionen att öka närvaron i södra Sverige förvärvades en ballastverksamhet i Skåne i slutet av året. Parallellt fortsätter arbetet med att digitalisera arbetsflödena.

Division Beläggning gjorde sitt historiskt bästa resultat vilket tillskrivs strategin att äga hela värdekedjan från ballast till tillverkning och utläggning, säger Anders Gustafsson.

Svårast att lyfta har anläggningsdivisionen som visserligen redovisar en resultatförbättring, men med ett minusresultat som passerar 100-miljonersstrecket.

Problemen finns, enligt koncernchefen, framför allt i Stockholmsregionen. Mest utsatta är två stora projekt som påbörjades 2016 och har belastat resultatet med cirka 90 miljoner kronor under året. Kvastarna har dock gått varma och Anders Gustafsson konstaterar att divisionens nya ledning har initierat ett åtgärdsprogram med fokus att komma tillrätta med utmaningarna.

Generellt pekar dock siffrorna på en positiv utveckling. Rörelseresultat förbättrades från 204 miljoner kronor till 494 miljoner kronor. Omsättningen blev 8 324 miljoner kronor (7 557) och orderstocken stannade vid senaste årsskifte på 7 716 miljoner kronor (7 447).

Anders Gustafsson lyfter fram två fokusområden inför framtiden: miljö och säkerhet.

För att minska klimatpåverkan ska nu exempelvis samtliga företagets fasta asfaltverk ha konverterats till att elda med bioolja i stället för fossila bränslen.

Säkerhetsområdet har varit mindre lyckosam med en kraftigt ökad arbetsskadefrekvens. Enligt Anders Gustafsson är det ett par allvarligare olyckor samt ett flertal mindre halk- och fallolyckor som ligger bakom ökningen.

Svevia har en nollvision för allvarliga olyckor och vi vidtar åtgärder för att vända trenden, lovar Anders Gustafsson.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Glädjande resultat om uttjänt el- och bilplast

Efterlängtat spadtag

I dag togs första spadtaget för den 530 meter långa Veddestabron som blir en viktig pusselbit för att knyta samman den stadsbildning som just nu växer fram i Järfälla, strax utanför Stockholm.

KTH kickar igång ny distansutbildning

Utbildningen fokuserar på materialgrupperna polymerer och metaller.

”Att bruka – inte förbruka”

Genom att ersätta cementklinker med masugnsslagg kan Skanska nu producera betong med betydlig lägre utsläpp än tidigare. Målet är en minskning med 50 procent senast år 2030.

Ny teknik tar tempen på elnätet

Med ny smart teknik, som för första gången används i Sverige, kan Öresundskraft övervaka stora avsnitt av elnätet i realtid.

Ja och nej till ny yrkesskola

Utbildningsutskottet vill införa en ny tvåårig yrkesskola på gymnasienivå – tre partier håller dock inte med.

Nyhetsbrev

Skjutning i spårvagn - tre döda

Miljoner till nya samarbetsprojekt inom cirkulär bioekonomi

Jordbruksverket utlyser 10 miljoner kronor för nya samarbetsprojekt inom cirkulär bioekonomi för jordbruks- och trädgårdsnäringarna.

Pack@lunch på RISE

Fjorton kg elektronik till återvinning

2018 samlade svenskarna in drygt 14 kg elektronik per person till återvinning.

NCC bygger i Jönköping

Testar nytt läkemedel inför transplantation

Akademiska sjukhuset är först i landet med att utvärdera det nya läkemedlet som ska förhindra skador på njurar inför transplantation. Från och med februari i år erbjuds patienter behandlingen inom ramen för en klinisk studie.

400 kan få gå från bruket

Ensinger köper medicinteknikföretag

Nischad nätläkare fokuserar på ADHD

Veidekke Vågar i Varberg

Prevas öppnar kontor i Luleå

Förvärvar verksamhet i tre länder

Han köper första eldrivna Viton i Sverige

Budcompaniett i Stockholm blir första företag som tar Mercedes-Benz elversion av transportbilen Vito i bruk på svensk mark.

Bussbranschen tror på geofencing

Transportföretagen bussbranschen mötte infrastrukturminister Tomas Enertoth 15 mars med anledning av gasbussolyckan i Stockholm – bussbranschen tror att geofencing är ett ätt att ytterligare öka säkerheten.

”Geofencing säkrar gasbussar”

10 mars körde en biogasbuss in i en höjdbegränsingsbalk i centrala Stockholm och exploderade – olyckor av den typen kan stoppas med geofencing, enligt Svensk Kollektivtrafik.

Säkrare trafik med ny teknik

Nu kommer tekniken som styr hur fort yrkestrafiken får köra – och var. Eller om bara elbussar och elfordon får köra i vissa zoner i en stadskärna, då kommer fordon som drivs på annat sätt att stanna om de försöker köra in där, motorn stannar helt enkelt.

Scania miljardsatsar på motorer

Bussföraren som blev vd

18 mars är bussförarens dag – rt-forum uppmärksammar därför Stefan Magnusson som startade sin karriär som just bussförare för att senare bli vd för Nettbuss.

Bravida förvärvar elföretag

Jernbro stärker sin kompetens

Välbekant uppdrag för NCC

Framgångsrikt med renoverade lungor

Veidekke bygger vårdboende

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Blir ledamot av kunglig akademi

Indien vill stoppa import av plastavfall

Bantningspillret kan vara livsfarligt

Hur påverkas vi av digitaliseringen?

Alzheimerbolag till Nasdaq

Nya partner till Pack Point Nordic

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.153