23948sdkhjf

Svagare än väntat för Recipharm

Tekniska problem och leveransförseningar märktes i Recipharms sista kvartal.

Recipharms siffror för det fjärde kvartalet var något svagare än väntat skriver analyshuset Parento. Det justerade rörelseresultatet blev 127 miljoner kronor vilket var 25 procent lägre än vad Pareto hade räknat med.

Nettoomsättningen för kontraktstillverkaren landade på 1 739 miljoner kronor för fjärde kvartalet vilket var en ökning på 24 procent jämfört med samma period 2017. Den organiska tillväxten uppgick till 8,3 procent.

– Vi har haft lite störningar i steriltillverkningen framför allt i Frankrike. Det har påverkat leveransförmågan och gett oss en hel del extrakostnader. Vi tror att detta är temporära problem och vi har vidtagit många åtgärder för att rätta till det, säger vd Thomas Eldered i en intervju i Di:tv.

På helåret blev nettoomsättningen 6 374 miljoner vilket är en ökning med 20% från 2017 och Ebitda ökade med 35% och uppgick till 987 miljoner kronor (730).

Bolaget kommer att lägga ner sin anläggning i Ashton-under-Lyne i Storbritannien. Detta kommenterade vd så här till Di.

– Det är ett beslut som vi valt att ta av strategiska skäl och för att förbättra vår tillverkningsstruktur. Det är beklagligt för de anställda men jag tror att det kommer att ge oss en väldig stark struktur framåt.

Den 1 oktober slutförde Recipharm förvärvet av kontraktstillverkningsverksamheten för inhalationsprodukter i Holmes Chapel, Storbritannien. Tillträdet har enligt vd gått över förväntan och även resultaten från enheten har överträffat förväntningarna.

Bolaget föreslår att återuppta sin utdelning från 0 till 1,25 kronor per aktie.

– De tillfälliga effekter som vi såg under fjärde kvartalet kommer att försvinna under kommande kvartal och vi förväntar oss en stadig utveckling framöver, kommenterar Thomas Eldered.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094