23948sdkhjf

Lättare snöröja tak på uppkopplat hus

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Snöröjning på tak kan göras betydligt effektivare – och inte minst billigare – än i dag. Det menar Free 2 Move som hävdar att företaget redan i dag har lämpliga IoT-lösningar färdiga för användning.

När de häftigaste snöfallen drar in över städerna växer snödjupet snabbt på taken. Många fastighetsägare saknar avtal med snöröjare och vid akututryckningar kan det dröja innan hjälpen kommer och dessutom kan kostnaderna snabbt skjuta i höjden.

Med modern teknik kan dock snöröjningsverksamheten förenklas för både snöröjaren och fastighetsägaren. Det menar Torbjörn Fransson, rådgivare och projektledare på Free 2 Move, ett företag som tillhandahåller IoT-lösningar med inriktning på bland annat fastighetsautomation.

Vi insåg att vi redan kan erbjuda lösningar för att hantera snöröjningsproblematiken av tak till betydligt lägre kostnad, säger Torbjörn Fransson.

Den lösning han föreslår är att mäta snölasten på tak med hjälp av beprövade sensorer som kopplas till molntjänster. Sensorerna känner av den belastning takets bärande konstruktion utsätts för och tillsammans med integrerade snöprognoser ger det, enligt honom, all information som behövs för att med framförhållning kunna bedöma när snöskottning ska sättas in. Därmed kan snöröjning vid behov beställas i god tid samtidigt som onödiga utryckningar kan undvikas.

Enligt Torbjörn Fransson kostar installationerna mindre än vad de flesta tror, även om man behöver ta hjälp av en byggnadskonstruktör. Han lovar bland annat att exempelvis ägare till köpcentrum som ofta är försedda med stora platta tak, kan räkna hem investeringen snabbt.

Torbjörn Fransson ser dock flera anledningar till att tekniken inte har slagit igenom än i Sverige. En är att att IoT, eller Internet of Things, och artificiell intelligens, AI, i sig fortfarande är nyheter i branschen. En annan att tekniken först på senare år har sjunkit i pris och blivit användarvänlig.

En tredje förklaring kan vara att det rör sig om en konservativ bransch där det är svårt att bryta gamla mönster. Men för den som vill ta klivet ut i en ny teknikbaserad värld har Torbjörn Fransson ett gott råd att ge.

Det lönar sig att börja med att testa på ett specifikt och extra utsatt ställe, sedan bygger man vidare, råder Torbjörn Fransson.


Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Glädjande resultat om uttjänt el- och bilplast

Efterlängtat spadtag

I dag togs första spadtaget för den 530 meter långa Veddestabron som blir en viktig pusselbit för att knyta samman den stadsbildning som just nu växer fram i Järfälla, strax utanför Stockholm.

KTH kickar igång ny distansutbildning

Utbildningen fokuserar på materialgrupperna polymerer och metaller.

”Att bruka – inte förbruka”

Genom att ersätta cementklinker med masugnsslagg kan Skanska nu producera betong med betydlig lägre utsläpp än tidigare. Målet är en minskning med 50 procent senast år 2030.

Ny teknik tar tempen på elnätet

Med ny smart teknik, som för första gången används i Sverige, kan Öresundskraft övervaka stora avsnitt av elnätet i realtid.

Ja och nej till ny yrkesskola

Utbildningsutskottet vill införa en ny tvåårig yrkesskola på gymnasienivå – tre partier håller dock inte med.

Nyhetsbrev

Skjutning i spårvagn - tre döda

Miljoner till nya samarbetsprojekt inom cirkulär bioekonomi

Jordbruksverket utlyser 10 miljoner kronor för nya samarbetsprojekt inom cirkulär bioekonomi för jordbruks- och trädgårdsnäringarna.

Pack@lunch på RISE

Fjorton kg elektronik till återvinning

2018 samlade svenskarna in drygt 14 kg elektronik per person till återvinning.

NCC bygger i Jönköping

Testar nytt läkemedel inför transplantation

Akademiska sjukhuset är först i landet med att utvärdera det nya läkemedlet som ska förhindra skador på njurar inför transplantation. Från och med februari i år erbjuds patienter behandlingen inom ramen för en klinisk studie.

400 kan få gå från bruket

Ensinger köper medicinteknikföretag

Nischad nätläkare fokuserar på ADHD

Veidekke Vågar i Varberg

Prevas öppnar kontor i Luleå

Förvärvar verksamhet i tre länder

Han köper första eldrivna Viton i Sverige

Budcompaniett i Stockholm blir första företag som tar Mercedes-Benz elversion av transportbilen Vito i bruk på svensk mark.

Bussbranschen tror på geofencing

Transportföretagen bussbranschen mötte infrastrukturminister Tomas Enertoth 15 mars med anledning av gasbussolyckan i Stockholm – bussbranschen tror att geofencing är ett ätt att ytterligare öka säkerheten.

”Geofencing säkrar gasbussar”

10 mars körde en biogasbuss in i en höjdbegränsingsbalk i centrala Stockholm och exploderade – olyckor av den typen kan stoppas med geofencing, enligt Svensk Kollektivtrafik.

Säkrare trafik med ny teknik

Nu kommer tekniken som styr hur fort yrkestrafiken får köra – och var. Eller om bara elbussar och elfordon får köra i vissa zoner i en stadskärna, då kommer fordon som drivs på annat sätt att stanna om de försöker köra in där, motorn stannar helt enkelt.

Scania miljardsatsar på motorer

Bussföraren som blev vd

18 mars är bussförarens dag – rt-forum uppmärksammar därför Stefan Magnusson som startade sin karriär som just bussförare för att senare bli vd för Nettbuss.

Bravida förvärvar elföretag

Jernbro stärker sin kompetens

Välbekant uppdrag för NCC

Framgångsrikt med renoverade lungor

Veidekke bygger vårdboende

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Blir ledamot av kunglig akademi

Indien vill stoppa import av plastavfall

Bantningspillret kan vara livsfarligt

Hur påverkas vi av digitaliseringen?

Alzheimerbolag till Nasdaq

Nya partner till Pack Point Nordic

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.128