23948sdkhjf

Lättare snöröja tak på uppkopplat hus

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Snöröjning på tak kan göras betydligt effektivare – och inte minst billigare – än i dag. Det menar Free 2 Move som hävdar att företaget redan i dag har lämpliga IoT-lösningar färdiga för användning.

När de häftigaste snöfallen drar in över städerna växer snödjupet snabbt på taken. Många fastighetsägare saknar avtal med snöröjare och vid akututryckningar kan det dröja innan hjälpen kommer och dessutom kan kostnaderna snabbt skjuta i höjden.

Med modern teknik kan dock snöröjningsverksamheten förenklas för både snöröjaren och fastighetsägaren. Det menar Torbjörn Fransson, rådgivare och projektledare på Free 2 Move, ett företag som tillhandahåller IoT-lösningar med inriktning på bland annat fastighetsautomation.

Vi insåg att vi redan kan erbjuda lösningar för att hantera snöröjningsproblematiken av tak till betydligt lägre kostnad, säger Torbjörn Fransson.

Den lösning han föreslår är att mäta snölasten på tak med hjälp av beprövade sensorer som kopplas till molntjänster. Sensorerna känner av den belastning takets bärande konstruktion utsätts för och tillsammans med integrerade snöprognoser ger det, enligt honom, all information som behövs för att med framförhållning kunna bedöma när snöskottning ska sättas in. Därmed kan snöröjning vid behov beställas i god tid samtidigt som onödiga utryckningar kan undvikas.

Enligt Torbjörn Fransson kostar installationerna mindre än vad de flesta tror, även om man behöver ta hjälp av en byggnadskonstruktör. Han lovar bland annat att exempelvis ägare till köpcentrum som ofta är försedda med stora platta tak, kan räkna hem investeringen snabbt.

Torbjörn Fransson ser dock flera anledningar till att tekniken inte har slagit igenom än i Sverige. En är att att IoT, eller Internet of Things, och artificiell intelligens, AI, i sig fortfarande är nyheter i branschen. En annan att tekniken först på senare år har sjunkit i pris och blivit användarvänlig.

En tredje förklaring kan vara att det rör sig om en konservativ bransch där det är svårt att bryta gamla mönster. Men för den som vill ta klivet ut i en ny teknikbaserad värld har Torbjörn Fransson ett gott råd att ge.

Det lönar sig att börja med att testa på ett specifikt och extra utsatt ställe, sedan bygger man vidare, råder Torbjörn Fransson.


Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Hon ska leda PE:s satsning på infrastruktur

PACK POINT NORDIC av stapeln – Konferensen i bilder

ÅI till Holmen: Låt oss inte sprida fake news

Holmen skapar förvirring kring klimat- och miljönyttan med återvunnet papper.

Fokus på rugby för Polarcool

Ny strategi att behandla tuberkulos

Industrin orolig för fortsatt svag tillväxt

Nyhetsbrev

Stockholm vill införa avgifter

Stockholms stad efterlyser bättre samordning när det ska grävas och vill därför införa avgifter för ”trafikstörande” arbeten. "Det måste till någon form av incitament."

Förvärvar tre företag

Visolit expanderar och stärker sin position i Norden ytterligare med förvärvet av H2O Data AB, Aison AS och Netscenario AS.

Stavdal vill minska klimatpåverkan

Ökad användning av elektricitet är en av de viktigaste pusselbitarna när Stavdal nu höjer ambitionen att begränsa miljöutsläppen. I satsningen ingår bland annat fler eldrivna liftar samt ökad användning av miljöanpassad elektricitet i lokalerna.

”Vi måste bygga omvärldstryck”

För att få professionen, administrationen och politikerna att göra upp krävs omvärldstryck genom en samlad patientkår. Det menade Anders Lönnberg under första upplagan av mötet Fokus Patient.

Han blir ny chef för ABB Sverige

DSM gör förvärv

Stabilt läge för smittsamma sjukdomar – men gonorré ökar

Lämnar TLV för IVO

Sofia Wallström blir ny generaldirektör för IVO och lämnar därmed TLV.

Ny metod skyddar mot extrema solstormar

FOI har utarbetat en metod som bidrar till att skydda samhällskritisk infrastruktur vid extrema solstormar. Metoden kan bli ett kraftfullt verktyg för att förutsäga var i Sverige ett solutbrott kan påverka kraftnätet mest.

Volvo och Lego ställer ut framtidens maskiner

Självkörande och fossilfria fordon och maskiner finns redan. Men begränsningarna för hur entreprenadmaskiner konstrueras och utformas i framtiden tycks hela tiden flyttas framåt. Idéerna är många, vilket framgår av ett projekt Volvo CE driver med Lego Technic.

Coromatic får ny ägare

Milacron säljer av Uniloy

Plus

Kärnkraftens framtid

Kärnkraften har sedan förra sommaren seglat upp på den politiska agendan. Vi har tittat närmare på vad som händer med kärnkraften, vilka reaktorer som läggs ned och vilka som blir kvar.

Plus

Kameran som når in överallt

Termografören Jimmie Lindström har en tid testat en ny värmekamera. Han är helt såld och använder nästan bara det redskapet nu.

Svenskar skeptiska till AI i sjukvården

Svenskar anser att den ökade användningen av AI gynnar de allra flesta branscher. Post och logistik hamnar i topp. Sämre är det med sjukvården som hamnar i botten av Tietos undersökning över svenskarnas syn på AI.

1

Byggarbetsgivarnas nya ordförande ser behov av viss kursändring

Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar’n i Skåne har utsetts till ny förbundsordförande för Sveriges Byggindustrier och identifierar omedelbart digitalisering och hållbarhet som nyckelområden inför framtiden.

Skattesmocka motverkar återbruk

Återanvändningen glömdes bort när skatten på kemikalier i viss elektronik infördes 2017.

”Bra blandning med något för alla”

Efter ett års uppehåll slår Maskinexpo åter igen upp portarna på Stoxa 23-25 maj. Bra variation i montrarna utlovas bland de i skrivande stund cirka 210 utställande företagen.

De två bolagen går samman

Ledare: Vårbudget utan svar

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Förändringar i producentansvaret riskerar snedvrida konkurrensen

SIS får nytt namn och utseende

Ny hållbarhetschef på Svevia

Vill ha mer tid att täcka deponi

Här vill flest jobba

Nytt tjänsteföretag etableras i Sverige

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Uppländskt uppdrag för Peab

Förtätning i Umeå

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.124