23948sdkhjf

Plats för fler kärnor i Malå

Efter en utbyggnad på 4 000 kvadratmeter har nu det nationella borrkärnearkivet i Malå invigts.

Malå har varit en ort av stor betydelse för SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, i flera decennier. Det beror framför allt på det borrkärnearkiv som fyller en central funktion för prospekteringen i Sverige och ger en svåröverträffad möjlighet att studera olika geologiska objekt utan att behöva utföra egen borrning.

I det numera 11 000 kvadratmeter stora borrkärnearkivet samlas en stor del av det kunskapsunderlag som används för att hitta viktiga metaller och material i svensk berggrund. Redan i dag är arkivet störst i sitt slag i Europa med fyra miljoner meter borrkärna från drygt 18 000 borrhål. Nu efter utbyggnaden har förvaringskapaciteten utökats väsentligt samtidigt som även kapaciteten för kärnkartering och provtagning blivit betydligt större.

Det här ger oss bas för att fortsätta utveckla verksamheten i Malå och öka servicen till forskare och prospekteringsföretag. Vi behöver mer metaller för att lyckas med den gröna omställningen, och för att uppnå klimatmålen är prospekteringen en nyckelfråga. I det sammanhanget spelar utvecklingen av borrkärnearkivet en viktig roll, säger SGU:s generaldirektör Lena Söderberg.

Även näringsminister Ibrahim Baylan betonar borrkärnearkivets betydelse.

Europas största borrkärnearkiv i Malå är centralt, inte bara för gruvnäringen, utan även för forskningen och för att lära oss mer om vår del av världen, säger Ibrahim Baylan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078