23948sdkhjf

Tryckluftsprocess lagrar förnybar energi

Överskottet från brittiska vind- och tidvattensanläggningar ska lagras i porösa berg med hjälp av tryckluft.

Enligt forskarare vid University of Edinburgh vore det möjligt att med hjälp av avancerad teknik pressa ner tryckluft i porösa bergformationer i Nordsjön. Detta med hjälp av el från förnybara energikällor. De trycksatta luften skulle senare släppas lös för att driva en turbin som genererar stora mängder el.

Genom att använda tekniken i stor skala skulle man kunna lagra tillräckligt med tryckluft för att tillgodose Englands energibehov under några vintermånader. Lösningen skulle därmed kunna bidra till att förnybara källor som vind- och tidvattensturbiner tillför stabil energiförsörjning.

– Mängden energi som produceras av många förnybara teknologier varierar stort beroende på väderförhållandena och därmed finns det behov av nya processer som kan lagra energi billigt och tillförlitligt i månader, säger forskarna.

De har använt sig av matematiska modeller för att bedöma potentialen i processen som kallas tryckluftsenergilagring. Englands lagringskapacitet kom de fram till genom att kombinera sina beräkningar med en databas med geologiska formationer i Nordsjön. Resultatet blev att de porösa bergarterna i brittiska vatten ska kunna lagra ungefär en och en halv gånger Storbritanniens typiska elbehov för januari och februari.

– Denna metod kan göra det möjligt att lagra förnybar energi som produceras på sommaren för de kalla vinternätterna. Det kan ge Storbritanniens förnybar elförsörjning mellan årstiderna. Men mer forskning krävs för att förfina processen och få ner kostnaderna, säger Dr Julien Mouli-Castillo, från GeoSciences School som ledde studien.

Processen i sig är inte helt ny. En liknande process, som lagrar luft i djupa saltgrottor, har använts vid platser i Tyskland och USA. Och enligt uppgifter från NyTeknik ska Företaget Hydrostor ha testat tekniken i egenutformade grottor och just nu installerar de ett storskaligt tryckluftssystem som ett demonstrationsprojekt i South Australia i en nedlagd zinkgruva, målet är en effekt på 5 MW. Här ska bergrummen laddas när elpriset är lågt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109