23948sdkhjf

Uppkopplad byggplats testas

Fyra parter har inlett ett samarbete kring digitalisering av byggplatser.

Det är Cementa, PEAB, Nordtec Instrument och Celsicom som samarbetar. Syftet är att utveckla, testa och utvärdera nyttan av ny teknik i syfte att förbättra det som sker på byggarbetsplatsen.

En stor del i detta handlar om digitalisering. Samarbetet är en del av FoU-projektet Uppkopplad byggplats som finansieras av den statliga innovationsmyndigheten Vinnova.

Fokus i detta samarbete är att undersöka hur sensorsystem kan bidra till att förbättra betongbyggandet. Det trådlösa sensorsystemet Celsicom Connect har valts ut för skarpa tester under 2019/2020 på PEAB-byggplatser i Göteborgsområdet. 

Mätningar i betongkonstruktioner, både under och efter gjutning, och omgivande byggklimat är några av fokusområdena. En annan målsättning med projektet är att få en automatisk överföring av aktuella mätdata från byggplatsen in i centrala datasystem som hanterar övriga processer under byggskedet. 

Genom att kombinera all data från en byggplats i ett enda system så effektiviseras hela bygg- och uppföljnings­processen. Nordtec Instrument som är återförsäljare av Celsicom Connect-systemet bidrar även med detaljerade kunskaper inom mät- och sensorteknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109