23948sdkhjf

Fossilfritt arbetsfordon på spår

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Världens största batteridrivna spårfordon är målet för Railcare som med hjälp av Epiroc står klart för produktion av en prototyp nu i vår.

Fossilfri drift efterfrågas i allt bredare kretsar. Det har även Railcare tagit fasta på och planerar nu att tillverka en utsläppsfri batteridriven MPV, Multi Purpose Vehicle, ett arbetsfordon med mångsidigt användningsområde inom järnvägsunderhåll. Fordonet är utrustat med bland annat egendrift, vakuumpumpar, hydraulik och manöverhytter. Därmed kan det användas som ett batteridrivet komplement till exempelvis företagets vakuumsugare och snösmältare. Det kan också fungera som dragfordon för exempelvis makadamvagnar under spårarbete.

Med sin vakuumteknik, som introducerades redan 1992, har företaget etablerat sig på framför allt de svenska och brittiska marknaderna för ballastbyten. Så här långt har Railcare tillverkat drygt femtio dieseldrivna Railvac-maskiner som används för att utföra olika typer av spårunderhåll på järnvägen, exempelvis byten av ballast och slipers, dräneringar och friläggning av kabel.

För att ta ytterligare ett kliv i utvecklingen har företaget vänt sig till Epiroc med målet att bygga och testa en batteridriven prototyp under 2019 i verkstaden i Skelleftehamn, med beräknad leverans under andra hälften av året.

Epiroc är väletablerat som leverantör av elektriskt driven gruvutrustning för användning under jord. Bland annat har företaget utvecklat en batterielektrisk teknologiplattform som är modulär och skalbar. Även om batterisystemet tagits fram med i första hand gruvindustrin i åtanke ska den också komma väl till pass i traditionella dieseldrivna maskiner avsedda för helt andra miljöer. Tanken är nu att företagets elektriska drivlineteknologi ska kunna utnyttjas i Railcares arbetsfordon MPV.

Vi kommer att använda deras skalbara plattform för batteriteknologi när vi lanserar vår första batteridrivna MPV. Många av våra uppdrag är för underjordsarbete, med höga krav på säkerhet och arbetsmiljö, såväl som hög effektivitet. Vi ser stor potential för utsläppsfria arbetsfordon i våra befintliga marknader och även möjligheter att få uppdrag från nya kundkategorier, säger Railcares vd Daniel Öholm.

Även Epirocs gruv- och infrastrukturchef Helena Hedblom, ser fram mot det fortsatta arbetet.

För Epiroc är det ett naturligt steg att arbeta gemensamt runt den teknologi vi tagit fram för våra underjordsgruvmaskiner. Att samarbeta med framåtsträvande bolag runt batteritekniken är viktigt för att öka volymer och sänka kostnader. Detta kommer att öka takten på elektrifieringsprocessen, menar hon.

Andra viktiga inslag i projektet är ABB:s och Northvolts batteriteknologi som också spelar väsentliga roller i utvecklingen av det som beskrivs som världens första och största batteridrivna version av vakuumteknik på järnvägsspår.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Cyberangrepp mot storkoncern i natt

Glädjande resultat om uttjänt el- och bilplast

Efterlängtat spadtag

I dag togs första spadtaget för den 530 meter långa Veddestabron som blir en viktig pusselbit för att knyta samman den stadsbildning som just nu växer fram i Järfälla, strax utanför Stockholm.

KTH kickar igång ny distansutbildning

Utbildningen fokuserar på materialgrupperna polymerer och metaller.

”Att bruka – inte förbruka”

Genom att ersätta cementklinker med masugnsslagg kan Skanska nu producera betong med betydlig lägre utsläpp än tidigare. Målet är en minskning med 50 procent senast år 2030.

Ny teknik tar tempen på elnätet

Med ny smart teknik, som för första gången används i Sverige, kan Öresundskraft övervaka stora avsnitt av elnätet i realtid.

Nyhetsbrev

Ja och nej till ny yrkesskola

Utbildningsutskottet vill införa en ny tvåårig yrkesskola på gymnasienivå – tre partier håller dock inte med.

Skjutning i spårvagn - tre döda

Miljoner till nya samarbetsprojekt inom cirkulär bioekonomi

Jordbruksverket utlyser 10 miljoner kronor för nya samarbetsprojekt inom cirkulär bioekonomi för jordbruks- och trädgårdsnäringarna.

Pack@lunch på RISE

Fjorton kg elektronik till återvinning

2018 samlade svenskarna in drygt 14 kg elektronik per person till återvinning.

NCC bygger i Jönköping

Testar nytt läkemedel inför transplantation

Akademiska sjukhuset är först i landet med att utvärdera det nya läkemedlet som ska förhindra skador på njurar inför transplantation. Från och med februari i år erbjuds patienter behandlingen inom ramen för en klinisk studie.

400 kan få gå från bruket

Ensinger köper medicinteknikföretag

Nischad nätläkare fokuserar på ADHD

Veidekke Vågar i Varberg

Prevas öppnar kontor i Luleå

Förvärvar verksamhet i tre länder

Han köper första eldrivna Viton i Sverige

Budcompaniett i Stockholm blir första företag som tar Mercedes-Benz elversion av transportbilen Vito i bruk på svensk mark.

Bussbranschen tror på geofencing

Transportföretagen bussbranschen mötte infrastrukturminister Tomas Enertoth 15 mars med anledning av gasbussolyckan i Stockholm – bussbranschen tror att geofencing är ett ätt att ytterligare öka säkerheten.

”Geofencing säkrar gasbussar”

10 mars körde en biogasbuss in i en höjdbegränsingsbalk i centrala Stockholm och exploderade – olyckor av den typen kan stoppas med geofencing, enligt Svensk Kollektivtrafik.

Säkrare trafik med ny teknik

Nu kommer tekniken som styr hur fort yrkestrafiken får köra – och var. Eller om bara elbussar och elfordon får köra i vissa zoner i en stadskärna, då kommer fordon som drivs på annat sätt att stanna om de försöker köra in där, motorn stannar helt enkelt.

Scania miljardsatsar på motorer

Bravida förvärvar elföretag

Jernbro stärker sin kompetens

Välbekant uppdrag för NCC

Framgångsrikt med renoverade lungor

Veidekke bygger vårdboende

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Blir ledamot av kunglig akademi

Indien vill stoppa import av plastavfall

Bantningspillret kan vara livsfarligt

Hur påverkas vi av digitaliseringen?

Alzheimerbolag till Nasdaq

Nya partner till Pack Point Nordic

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.152