23948sdkhjf

Fossilfritt arbetsfordon på spår

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Världens största batteridrivna spårfordon är målet för Railcare som med hjälp av Epiroc står klart för produktion av en prototyp nu i vår.

Fossilfri drift efterfrågas i allt bredare kretsar. Det har även Railcare tagit fasta på och planerar nu att tillverka en utsläppsfri batteridriven MPV, Multi Purpose Vehicle, ett arbetsfordon med mångsidigt användningsområde inom järnvägsunderhåll. Fordonet är utrustat med bland annat egendrift, vakuumpumpar, hydraulik och manöverhytter. Därmed kan det användas som ett batteridrivet komplement till exempelvis företagets vakuumsugare och snösmältare. Det kan också fungera som dragfordon för exempelvis makadamvagnar under spårarbete.

Med sin vakuumteknik, som introducerades redan 1992, har företaget etablerat sig på framför allt de svenska och brittiska marknaderna för ballastbyten. Så här långt har Railcare tillverkat drygt femtio dieseldrivna Railvac-maskiner som används för att utföra olika typer av spårunderhåll på järnvägen, exempelvis byten av ballast och slipers, dräneringar och friläggning av kabel.

För att ta ytterligare ett kliv i utvecklingen har företaget vänt sig till Epiroc med målet att bygga och testa en batteridriven prototyp under 2019 i verkstaden i Skelleftehamn, med beräknad leverans under andra hälften av året.

Epiroc är väletablerat som leverantör av elektriskt driven gruvutrustning för användning under jord. Bland annat har företaget utvecklat en batterielektrisk teknologiplattform som är modulär och skalbar. Även om batterisystemet tagits fram med i första hand gruvindustrin i åtanke ska den också komma väl till pass i traditionella dieseldrivna maskiner avsedda för helt andra miljöer. Tanken är nu att företagets elektriska drivlineteknologi ska kunna utnyttjas i Railcares arbetsfordon MPV.

Vi kommer att använda deras skalbara plattform för batteriteknologi när vi lanserar vår första batteridrivna MPV. Många av våra uppdrag är för underjordsarbete, med höga krav på säkerhet och arbetsmiljö, såväl som hög effektivitet. Vi ser stor potential för utsläppsfria arbetsfordon i våra befintliga marknader och även möjligheter att få uppdrag från nya kundkategorier, säger Railcares vd Daniel Öholm.

Även Epirocs gruv- och infrastrukturchef Helena Hedblom, ser fram mot det fortsatta arbetet.

För Epiroc är det ett naturligt steg att arbeta gemensamt runt den teknologi vi tagit fram för våra underjordsgruvmaskiner. Att samarbeta med framåtsträvande bolag runt batteritekniken är viktigt för att öka volymer och sänka kostnader. Detta kommer att öka takten på elektrifieringsprocessen, menar hon.

Andra viktiga inslag i projektet är ABB:s och Northvolts batteriteknologi som också spelar väsentliga roller i utvecklingen av det som beskrivs som världens första och största batteridrivna version av vakuumteknik på järnvägsspår.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

”Transportfusk kan stoppas”

Från bokhandel till e-handel

SL-buss i brandolycka

SSM renodlar – avyttrar entreprenaddelen

Tuff kostnadsjakt och koncentration till kärnverksamheten är viktiga inslag när bostadsutvecklaren SSM anpassar organisationen efter målgruppens försämrade möjligheter att finansiera sina bostäder. Samtidigt inleds ett strategiskt samarbete med bostadsbyggaren Mecon Bygg.

Daf miljardsatsar för fortsatt tillväxt

Det går bra för lastbilstillverkaren Daf, så bra att företaget nu aviserar en investering på motsvarande en bit över två miljarder kronor i hyttfabriken i Westerlo.

Rymden på Stockholms Kulturfestival

Rymden är årets tema på Stockholms Kulturfestival som går av stapeln 13-17 augusti – något att pricka in för temaresan till Stockholm under sensommaren.

Nyhetsbrev

Bäst i landet på avfallshantering

Nöjda kunder och bra miljövärden för förnybara drivmedel och matavfallsinsamling avgjorde när landets bästa bästa kommun på avfallshantering utsågs igår.

Peab bygger naturnära

Ett helt nytt bostadsområde ska byggas i Sollentuna.

Liten rigg med stor räckvidd

Sandviks nya topphammarrigg får plats på en släpvagn, enligt företaget tar aggregatet sig fram nästan överallt och den ska passa för både anläggningsjobb, tunneldrivning och stenindustrin.

Siktar på Bussförar-SM 2019

Regerande svenska mästaren i att köra buss, Anders Norell Bergendahl, siktar på deltagande i Bussföra-SM även i år – varvar läkarstudierna med helgjobb som bussförare.

SJ ska köra Öresundståg

Det blir SJ som ska köra och underhålla Öresundstågen från och med december 2020 – det beslutades av de regionala trafikhuvudmännen 21 maj.

Upptåget närmar sig Mälartåg

En integrering av Upptåget med Mälartåg, det kan bli resultatet av det beslut som Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade vid sammanträdet 20 maj.

Risk för brittisk stålkollaps

Busskuren som renar luften

Avancerad pålning för Sveriges första AC Marriott-hotel

Ibland är det trångt på riktigt – järnvägen dundrar förbi bara några meter från bygget och hela tomten går åt när Constrera bygger hotell tillsammans med Vi Invest i Solna.

Rottneros massa nu fossilfri

Klarsignal för nya E10

Peab asfalterar i Olofström

Klockan tickar för Bergnäsbron

Hon blir Wästbyggs nya Stockholmschef

Ny säckfabrik invigdes av näringsministern

Avfall Sverige avbryter samarbete kring förpackningar

Avfall Sveriges styrelse har beslutat att tills vidare avbryta arbetet med den samverkansplattform som skapats med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

Samarbete ska minska matsvinn i livsmedelsbranschen

Nya krafter i Svenska Förpackningsgillet

Ny strategi att behandla tuberkulos

DSM gör förvärv

Växjö nästa för Hydroscand

Coromatic får ny ägare

Uppländskt uppdrag för Peab

De två bolagen går samman

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Ledare: Vårbudget utan svar

1

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Förändringar i producentansvaret riskerar snedvrida konkurrensen

SIS får nytt namn och utseende

Ny hållbarhetschef på Svevia

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.1