23948sdkhjf

Svevia drar till fjälls

Svevia fortsätter sköta vägarna i Storumans kommun – ett vidsträckt och utmanande driftområde med både skog, fjäll och glesbygd.

Svevia förnyar sitt kontrakt för driftområdet som totalt består av 1409 kilometer väg varav 625 km är grusväg och 88 kilometer fjällväg. Både E45 och E12 passerar området.

– Geografiskt är det här ett av Sveriges största driftområden. Vintertid är det en utmaning för jourhavande platsledning att överblicka hela geografin som består av skog, fjäll och glesbygd med flera sträckor som går till vägs ände och där enda sättet att komma därifrån är att är att vända och köra tillbaka igen, säger Jonas Fredriksson, Svevia, i ett pressmeddelande.

I uppdraget ingår att snöröja, halkbekämpa och göra vägarna säkra och framkomliga.

Det sistnämnda gäller särskilt E12 och E45.

– De är områdets mest prioriterade vägar med vägklass fyra. Trafiken präglas av yrkestrafik, tunga transporter och turism. Den exploatering som skett i området kring Hemavan Tärnaby under de senaste åren har gett en tydlig ökning av fjällturister.

De knappt nio milen fjällväg är särskilt utsatta, noterar han.

– En fjällväg kan vara både grus och asfalterad väg. Det som förenar dem är att de är extra utsatta av väder och vind och därför kan kräva lite extra insatser och omsorg.

Sommaren vigs åt löpande vägunderhåll, då lagas sprickor och hål, vägmärken, vägräcken, kantstolpar, viltstängsel  får lite extra omsorg och diken och trummor ska underhållas så att vattnet kan rinna undan.

– Området är intressant ur ett marknadsperspektiv och Svevia är starkt etablerade med två etableringar, en i Storuman och en i Hemavan/Tärnaby, säger Jonas Fredriksson.

Det fyraåriga kontraktet gäller från den 1 september, två års option finns och kontraktssumman anges till 32 miljoner kronor per år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125