23948sdkhjf

Så mycket kostade Alfrida

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Försäkringsbolagen räknar med utbetalningar för närmare 11 000 skador som hittills konstaterats i spåren efter stormen Alfrida.

Enligt Skogsstyrelsens beräkningar fällde stormen Alfrida, som slog till mot norra Europa i årets början, minst 500 000 skogskubikmeter i Sverige – framför allt drabbades Stockholms län.

Försäkringsbolagen uppskattar i dagsläget att omkring 266 miljoner kronor kommer att utbetalas för de knappt 11 000 skador som hittills kopplats till stormen i Sverige. Till stora delar handlar det om skador på bilar och fastigheter som orsakats av träd som blåst omkull eller tak som blåst av hus.

Slutnotan kan dock bli betydligt högre. Ett troligt scenario är att fler skador upptäcks längre fram i vår i bland annat fritidshus som inte besöks vintertid. Exempelvis finns risk för sönderfrusna vattenledningar och avlopp.

En sammanställning som gjorts av försäkringsbolagens branschorganisation Svensk Försäkring visar dock att Alfrida varit förhållandevis välartad jämfört med en del andra stormar som hälsat på under de senaste dryga 30 åren. Sammanställningen visar också att antalet stormskador varierar mycket mellan åren.

Exempelvis inträffade under 2015 drygt 24 000 stormskador till ett skadebelopp på 749 miljoner kronor. Därefter har stormskadorna varit betydligt färre. Förra året stannade till exempel antalet anmälda skador avseende stormar 6 200.

Då var det betydligt värre förr. Gudrun, som kom och hälsade på 2005, orsakade på egen hand nästan 93 000 skador till ett skadebelopp på knappt 3,8 miljarder kronor. Näst värst är Carola som drog som en stormvind genom södra Sverige 1999 och lämnade efter sig runt 40 000 skadeanmälningar och ett skadebelopp kring en miljard kronor.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Plast på kartong ett minne blott?

Stora Enso lanserar nya kartongkvaliteter med barriärer för att ersätta plast i livsmedelsförpackningar.

KraussMaffei skär ner i Tyskland

Sporrande konkurrens för Dynapac

Dynapac och Bomag har sedan 2017 samma ägare. De ska dock fortsätta strida om kunderna precis som förr, även om vissa samarbeten kan bli aktuella.

”Vi ska vara nära verkligheten”

Ett laddat Dynapac har fått fart på försäljningen, för att komma ännu längre krävs kunniga säljare – det är inte bara mekanikerna som ska kunna maskinerna.

”Era röster väger tungt”

ME tror att branschen kan göra mycket för att få fler att bli maskinförare –  och sedan också stanna i branschen.

Mindre utsläpp med hjälp av AI

Mindre utsläpp, snabbare produktion och lägre kostnader är målet för ett forskningsprojekt som ska utreda möjligheterna att begränsa koldioxidutsläpp med hjälp av artificiell intelligens.

Nyhetsbrev

Corona-oro får svenskt bolag att lyfta

Brommabolaget får stororder från Asien på sin luftrenare. Linköpings universitetssjukhus och Karolinska institutet har bedrivit omfattade studier på bolagets teknologi som kan oskadliggöra virus redan i luften.

Kolfiberfabrik i norr står högt på önskelistan

NCC bygger i Eskilstuna

Ny studie kring medelhavskost och demens

Ledare: Enkel lösning på stort problem

Elflygspremiär i höst

Delade meningar om vägen till fossilfritt

I dag är de flesta överens om att fossila bränslen måste fasas ut – och att arbetet bör göras skyndsamt. Däremot är vägen till målet långt ifrån utstakad. Det stod klart på Stora Infradagen som nyligen arrangerades i Stockholm.

CM – en väg till ökad konkurrens

I Maskinentreprenörernas senaste konjunkturrapport strax före jul fick Trafikverket skarp kritik för att entreprenaderna generellt är för stora. Stefan Dahlgren, ordförande för CM-bolagen, hävdar att en lösning finns i Construction Management som dels ökar konkurrensen och dels kan stimulera kreativa lösningar.

Nytändning för Dynapac

Dynapac har kommit starkt sedan nya ägarna Fayat trädde in, företaget har blåst liv i sitt varumärke och lockat tillbaka storkunderna. – Vi har tagit tillbaka initiativet.

Plus

Industri 4.0 präglade teknikdagar

Vem vill bli maskinförare?

Örebro vill beveka Trafikverket

Epiroc och Luleå tekniska universitet fördjupar samarbetet

”Det är inte en dag för tidigt”

Veidekkes kvinnliga anställda ska slippa byta om på toaletten eller bakom ett skynke –  nya bodar ska öka inkluderingen.

Här kan coronaviruset diagnostiseras i Sverige

Infraprojekt nominerade till arkitektpris

10 mars presenteras vinnaren bland de fyra anläggningar som nominerats till Trafikverkets arkitekturpris 2019. Samtliga nominerade förslag finns i de tre storstadsområdena och är uppförda av externa byggherrar.

Slutar som VD

Fem snabba frågor...

...till Peter Örn som kommer att vara moderator på Kollektivtrafikdagen 13 maj i år, ett av årets viktigaste branschmöten.

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Träigt avtal för Peab

Det går bra för LKAB - Dubblar utdelning till staten

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Akuta åtgärder på E4-bro

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Cykelsatsning i Malmö

Låg födelsevikt kan ge sämre kondition

Oklart om klimakteriet

Projekterar för slutförvaret

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109