23948sdkhjf

Så mycket kostade Alfrida

Försäkringsbolagen räknar med utbetalningar för närmare 11 000 skador som hittills konstaterats i spåren efter stormen Alfrida.

Enligt Skogsstyrelsens beräkningar fällde stormen Alfrida, som slog till mot norra Europa i årets början, minst 500 000 skogskubikmeter i Sverige – framför allt drabbades Stockholms län.

Försäkringsbolagen uppskattar i dagsläget att omkring 266 miljoner kronor kommer att utbetalas för de knappt 11 000 skador som hittills kopplats till stormen i Sverige. Till stora delar handlar det om skador på bilar och fastigheter som orsakats av träd som blåst omkull eller tak som blåst av hus.

Slutnotan kan dock bli betydligt högre. Ett troligt scenario är att fler skador upptäcks längre fram i vår i bland annat fritidshus som inte besöks vintertid. Exempelvis finns risk för sönderfrusna vattenledningar och avlopp.

En sammanställning som gjorts av försäkringsbolagens branschorganisation Svensk Försäkring visar dock att Alfrida varit förhållandevis välartad jämfört med en del andra stormar som hälsat på under de senaste dryga 30 åren. Sammanställningen visar också att antalet stormskador varierar mycket mellan åren.

Exempelvis inträffade under 2015 drygt 24 000 stormskador till ett skadebelopp på 749 miljoner kronor. Därefter har stormskadorna varit betydligt färre. Förra året stannade till exempel antalet anmälda skador avseende stormar 6 200.

Då var det betydligt värre förr. Gudrun, som kom och hälsade på 2005, orsakade på egen hand nästan 93 000 skador till ett skadebelopp på knappt 3,8 miljarder kronor. Näst värst är Carola som drog som en stormvind genom södra Sverige 1999 och lämnade efter sig runt 40 000 skadeanmälningar och ett skadebelopp kring en miljard kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14