23948sdkhjf

Sandberg sågar Skånetrafiken

Skånetrafiken vill att kommuner som önskar behålla busstrafik själva får betala för den – kommunstyrelsens ordförande i Lund sågar förslaget rapporterar Lokaltidningen.

Kollektivtrafiken i hela Sverige dras generellt med problemet att kostnaderna ökar dramatiskt om fler väljer att resa med den. Region Skåne, den tredje största i Sverige, är inget undantag och nyligen gick Skånetrafiken ut med ett ”tiggarbrev” till regionens alla kommuner, läs här!

De kommuner som önskade behålla busstrafik som Skånetrafiken inte kan försvara erbjuds att själva betala notan för den önskade busstrafiken.

Detta har fått kommunstyrelsens ordförande i Lund, Philip Sandberg (L), att trots den egna partifärgen se rött. Att Lunds kommun själva skulle betala för att få behålla sin busstrafik är ingen framkomlig väg, säger han till Lokaltidningen Lund Staffanstorp.

Enligt Philip Sandberg är Skånetrafikens ”finansieringserbjudande” lika ologiskt som att Lunds kommun skulle börja sälja tjänster till Region Skåne för sådant som ligger på kommunens ansvar att tillhandahålla.

Bakgrunden till Skånetrafikens agerande är att den föreslagna budgeten innebär besparingskrav för kollektivtrafiken i hela Skåne, så även i Lund. Eftersom Lund släppte ansvaret för sin stadstrafik för flera år sedan till Skånetrafiken (egentligen till Region Skåne som är ansvarig för all regiontrafik) så vilar ansvaret för hela stadstrafiken i Lund på Region Skåne, enligt Philip Sandberg. Regionen måste kunna se till att stadstrafiken i Lund fungerar och blir ett konkurrenskraftigt alternativ till den egna bilen, anser den liberale politikern.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094