23948sdkhjf

Återanvändning av vatten kan sexdubblas

EU-parlamentet röstade häromdagen för ett förslag till EU-lagstiftning om återanvändning av vatten.

Närmare bestämt handlar det om att återvinna avloppsvatten för användning till bevattning av jordbruksgrödor. Lagförslaget föreslår miniminivåer avseende kvalitetsstandarder för vatten som ska återanvändas i bevattning, liksom åtgärder för att minimera risker samt krav på de aktörer som ska producera, distribuera och lagra återvunnet vatten.

Förslaget gäller alltså bevattning av grödor, men EU-kommissionen ska under en femårsperiod också undersöka och bedöma möjligheterna att använda återvunnet vatten också inom andra områden. Under denna femårsperiod blir det fritt fram för medlemsländerna att använda återvunnet vatten för olika ändamål, under förutsättning att människors hälsa, djurlliv och miljön skyddas på ett tillfredsställande sätt.

I ett pressmeddelande säger EU:s rapportör Simona Bonafé att potentialen för återanvändning av vatten inom EU 2025 är ca 6,6 miljarder kubikmeter per år, att jämföras med dagens återanvändning som ligger på 1,1 miljarder kubikmeter. Att realisera detta kommer att kräva investeringar på ca 700 miljoner euro, vilket i sammanhanget får bedömas som en relativt liten summa.

Parlamentet antog förslaget med stor majoritet. 588 röstade för, 23 emot och 66 var frånvarande. Nästa steg blir nu förhandlingar mellan EU-parlamentet och ministerrådet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079