23948sdkhjf

Danmark enas kring ny plastplan

Ett enat Folketing står bakom den danska regeringens nya handlingsplan för plast, vilken ska kompletteras med elva nya initiativ.

Det mest långtgående förslaget som nu blir verklighet är att införa gemensamma system för sortering och insamling av plastavfall från de danska hushållen. 

Thomas Drustrup, vd för Dansk Plastindustriförening, gläds åt detta, då organisationen under flera år argumenterat för att en enhetlig avfallshantering över kommunala gränser skulle öka plaståtervinningen. 

I ett uttalande säger Drustrup:  

-Det är helt enkelt en stoppkloss för den cirkulära ekonomin, när 98 kommuner själva organiserar sin avfallssamling. I vissa kommuner har konsumenten möjlighet att sortera olika typer av plast, medan det i andra inte är möjligt att sortera plast. Specifikt innebär detta att kvantiteterna är för olika, för små och har för dålig kvalitet. Vi tror att innehållet i handlingsplanen för plast går i rätt riktning och att den kommer att skapa en solid grund för ökad återvinning i högre kvalitet. 

Han fortsätter: 

-Danska plastföretag vill använda mer återvunnen plast och en helt naturlig förutsättning för den utvecklingen är att det finns mer återvinningsbart material tillgängligt i lämplig hög kvalitet. Vi hoppas därför att plasthandlingsplanen medför vissa handfasta krav till kommunerna, som plastråvarans kunder kan hjälpa till att definiera. Om vi ska leta efter hår i soppan, så innehåller planen inte en tydlig tidsfrist för när enandet måste slutföras. Vi är därför oroade över om det finns tillräckligt med finansiering för att genomföra handlingsplanen. 

Källa: plastforum.dk

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084