23948sdkhjf

Rekordsatsning på elbussar

Inom kort ska den blågröna majoriteten i Region Stockholm klubba ett historiskt beslut om en mångmiljardsatsning på hundratals nya elbussar.

19 februari väntas det historiska beslutet bli klubbat av Region Stockholm, ett beslut om en historisk miljardsatsning på hundratals nya elbussar som gör att SL och regionen tar täten i omställningen till eldrift i bussflottan i Sverige. En viktig satsning på klimatet, men också på hälsa och för den fortsatta utvecklingen av en framtidsinriktad kollektivtrafik i en attraktiv och växande storstadsregion.

Stockholm med tillhörande region har tills nu varit lite efter flera mindre svenska regioner och städer vad gäller satsningar på elbussar. Nu ska det tydligen bli ändring på det:

– Med både vilja, riktning och resurser kan vi nu presentera den hittills största satsningen på elbussar i Sverige och en av de största i Europa. 200 elbussar blir den grund på vilken morgondagens busstrafik ska byggas, där vi kommande tio år ser vi framför oss möjligheten att landa beslut om 700-1500 elbussar. SL tar härmed ledartröjan i omställningen för framtidens kollektivtrafik, ett handlingens bidrag i bygget av världens modernaste och mest attraktiva storstadsregion, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

– Elbussar är perfekta för en snabbt växande storstadsregion. De är tysta och släpper inte ut några avgaser. På så vis bidrar de till en trevligare och hälsosammare stadsmiljö för barn som leker, folk som går, springer och cyklar i vår region. Region Stockholm har både viljan och resurserna att gå före i omställningen till elbussar, säger Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivtrafikregionråd.

FAKTA/Om Region Stockholms satsning på elbussar

19 februari fattas beslutet om den största elbussatsningen någonsin i Sverige och en av de största i Europa inom ramen för kommande bussupphandling. Totalt kommer hela bussupphandlingen som berör omkring 900 bussar motsvarande 40 procent av SL:s bussflotta med olika drivmedel ha ett värde av cirka 30 miljarder kronor där en del av detta utgör övergången till eldrift. De nya elbussarna motsvarar en satsning på mellan 1-1,5 miljarder kronor som arbetas in i kommande trafikavtal. Beslutet medför att det lanseras 70 nya elbussar 2021, 30 stycken införs i nuvarande avtal, ytterligare 90 kan börja rulla under mitten av mandatperioden och kommande tio år möjliggörs dessutom en elektrifiering av mellan 700-1500 bussar, motsvarande 30-70 procent av SL:s bussflotta. Detta i syfte att investera i klimat och hälsa, att fortsätta skapa en mer attraktiv och framtidsinriktad kollektivtrafik, att kunna bygga tätare och mer moderna städer, att förbättra stadsmiljön, öka energieffektiviseringen samt minska driftskostnader och buller.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078