23948sdkhjf

”En milstolpe för hela staden”

Byggstart redan i vår för en helt ny stadsdel i Göteborg.

Enligt ett pressmeddelande har konsortiemedlemmarna för utvecklingen av nya Masthuggskajen i Göteborg undertecknat ett mark- och exploateringsavtal som innebär att en helt ny stadsdel blir möjlig.

Bakom projektet står Göteborgs Stad och ett konsortium bestående av Elof Hansson Fastigheter, Folkets Hus Göteborg, Hotell Draken, NCC, Riksbyggen, Stena Fastigheter Göteborg och Älvstranden Utveckling. Området är en del av Älvstaden och Citylab-certifierat för hållbar stadsutveckling.

De fem byggaktörer som har undertecknat avtal är Elof Hansson Fastigheter, som med Global Business Gate ger internationellt inriktade företag och organisationer en spännande kontors- och mötesplats, Stena Fastigheter som utvecklar bostäder, lokaler och flera olika mötesplatser, bland annat ett visitor center för Ostindiefararen Götheborg. Balder Fastigheter fokuserar på det nya hotellet Hotell Draken tillsammans med Folkets Hus och NCC på moderna arbetsplatser, medan Riksbyggen tar hand om flertalet av bostadsprojekten.

Enligt pressmeddelandet ingår Masthuggskajen i detaljplanen för Järnvågsgatan som är den första stora detaljplanen i Nordens största stadsutvecklingsprojekt Älvstaden.

Tanken är att området ska utvecklas med nya bostäder, arbetsplatser och mötesplatser för kultur och nöje.

Fullt utbyggd ska Masthuggskajen rymma 1 300 nya bostäder och 5 000 – 6 000 nya arbetsplatser på en total yta av 320 000 kvadratmeter bruttoyta där hälften är bostäder och hälften kontor.

Det här är verkligen en milstolpe för hela staden och resultatet av ett fokuserat arbete. Vi är väldigt glada över att vi går in i en genomförandefas för att förverkliga Masthuggskajen. Byggstart planeras till i vår och området väntas stå färdigt om cirka tio år,säger Lena Andersson, VD på Älvstranden Utveckling, i pressmeddelandet.

Ulrika Andersson



bildtext

Visionen är att Masthuggskajen ska rymma både bostäder och kontor. Illustration: Kanozi Arkitekter

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375