23948sdkhjf

120 miljoner till p-platser

120 miljoner kronor investeras i ”Dockan” som ska ge 445 nya p-platser i Västerås.

Centrala Västerås drar till sig allt fler besökare samtidigt som även de boende blir fler. Det är en utveckling som kan bli något frustrerande för bilister som vill ha en plats att ställa ifrån sig sitt fordon oavsett om det rör sig om dag eller natt.

Hösten 2020 ska dock parkeringsproblemet till stora delar vara löst. Nyligen satte nämligen NCC spaden i jorden för ett parkeringshus med plats för 445 bilar kompletterat med butiksytor i markplan. Ordervärdet ligger på cirka 120 miljoner kronor och beställare är Västerås Parkerings AB.

Handeln i Västerås centrum ökar i samband med att närliggande orter växer. Parkeringshuset byggs på Öster Mälarstrand i ett populärt bostadsområde som blir större och behöver fler effektiva uppställningsytor för bilburna boende och besökare till Västerås, säger Anna Thunell, ordförande i Västerås Parkerings AB.

Parkeringshuset, som ritats av Fojab Arkitekter, har fått namnet Dockan. Det byggs i fem våningar ovan mark och en under. En gemensam in- och utfart i källarplan ska säkra bra förutsättningar även för boende i en befintlig grannfastighet.

Parkeringshuset kommer att ha en central placering vid vattnet och grundläggs på pålar och plintar med vattentät källardel i betong. Därefter reser vi stommen som är ett spännbalkssystem i betong för en stabil konstruktion. På markplansnivån förbereds butiksytor för att skapa förutsättningar för handel, säger NCC:s projektchef Lina Carlsson.

Tanken med fasadens böljande perforerade plåt är att den ska återspegla vågorna ute på Mälaren, enligt ritningar från Fojab Arkitekter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078