23948sdkhjf

KI:s rektor om skandalboken

”Det är en partsinlaga som behandlar händelser som ägde rum långt innan jag rekryterades till KI.” Så skriver Ole Petter Ottersen på sin blogg om den uppmärksammade bok som kom ut förra veckan.

För omkring en vecka sedan publicerade Harriet Wallberg boken ”När lögnen blir sanning” tillsammans med Kristina Appelqvist. Huvudfokus i boken är KI:s externa utredning av Macchiarini-skandalen som leddes av Sten Heckscher. Harriet Wallberg, som var rektor för Karolinska Institutet under åren 2004-2012 och senare universitetskansler fram till hösten 2016 fick stark kritik av Sten Heckscher i den externa utredning. Hon kritiserades i utredningen bland annat för att hon drivit igenom rekryteringen av Paolo Macchiarini och hon tvingades lämna sin post som universitetskansler.

I boken När lögnen blir sanning skriver författarna att utredningen innehåller en rad faktafel. Bland annat menar Wallberg att hon inte hade direktkontakt med Macciarini under rekryteringen.

Karolinska Institutets nuvarande rektor, Ole Petter Ottersen, kommenterar nu boken och dess innehåll. Han menar bland annat att Heckscher-utredningens övergripande slutsatser och rekommendationer har varit värdefulla underlag i det omfattande förändrings- och förbättringsarbete som KI inlett efter Macchiarini-ärendet.

– Det viktiga för KI och för mig i dag är att det inte finns några dokumenterade felaktigheter i rapporten av den karaktären att det skulle påverka de omfattande reformer, åtgärder och förändringar som genomförts inom KI de senaste åren, skriver Ole Petter Ottersen bland annat.

– Hade det framkommit uppgifter som lett till att de övergripande slutsatserna och rekommendationerna i rapporten inte längre varit giltiga, hade jag självklart reagerat och korrigerat reformarbetet. Heckscher-utredningen har, tillsammans med andra utredningar och ett omfattande internt underlagsmaterial, varit värdefull i vårt förändrings- och förbättringsarbete.

Vidare skriver Ole Petter Ottersen på sin blogg:

– Det är en partsinlaga som behandlar händelser som ägde rum långt innan jag rekryterades till KI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062