23948sdkhjf

Säkrare järnvägsövergångar

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Trafiksäkerheten vid plankorsningar måste förbättras. Senast 31 maj ska Trafikverket kunna presentera en färdig åtgärdsplan för detta.

Trafikverket förvaltar ungefär 12 000 kilometer järnväg i Sverige, järnväg som på cirka 6 500 punkter korsar vägar av skilda slag i samma plan. Av dessa korsningar har cirka 3 000 någon form av skyddsanordning medan resten är oskyddade (med eller utan kryssmärke).

Men dessa korsningar är inte ofarliga. Årligen inträffar, enligt Trafikverket, 13–22 plankorsningsolyckor med dödlig utgång – flertalet i samband med att någon tar sitt liv.

Som ett led i en strävan att förbättra trafiksäkerheten i plankorsningar ska nu Trafikverket tidigarelägga medel som är avsatta till den typen av åtgärder inom ramen för den nationella planen 2018–2029. Ett sätt är att öka prioriteringen av underhållsåtgärder som har en säkerhetshöjande effekt, till exempel siktröjning. Tid finns fram till 31 maj en åtgärdsplan ska presenteras.

Den senaste tidens händelser visar att det finns ett sådant behov. Vi tycker det är bra att vi nu får ett uppdrag att tidigarelägga medel till åtgärder för att minska risker i plankorsningar. Vårt mål är att ingen ska dö eller skadas allvarligt inom transportsystemet, säger generaldirektör Lena Erixon.

I den nationella planen för 2018–2029 har cirka tre miljarder kronor avsatts till riktade investeringsåtgärder inom åtgärdsområdet trafiksäkerhet järnväg. Det gäller exempelvis åtgärder för att förebygga personpåkörningar i spår, i plankorsningar och på stationer samt för att höja säkerheten i plankorsningar. Därutöver avsätts medel för att förbättra trafiksäkerheten inom namngivna åtgärder (åtgärder som kostar över 100 miljoner) och inom drift- och underhållsåtgärder.

I viss utsträckning ersätts plankorsningar med planskillda korsningar. Där plankorsningarna finns kvar krävs en godtagbar säkerhetsnivå, något som i många fall kan uppnås genom att till exempel installera bommar och ljus- och ljudsignaler.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Eldrivet radarpar för gruvan

Även om eldrift blir allt vanligare bland mindre maskiner är det lätt att glömma att el varit ett vanligt alternativ för stora maskiner i många år. Liebherrs 210-tonnare R9200E måste definitivt betraktas som en av de större.

Arbetsförmedlingen på Bussförar-SM

Arbetsförmedlingen satsar stort på Bussförar-SM och kommer att vara på plats när finalen körs på Gillingebanan 9 september – Kristina Bolin ser fram emot att få vara ute på banan igen.

Fyrby ny rederichef

Goldmann till Sweco

Allt fler kvinnor kör lastbil

Levererar sitt största sfäriska kullager någonsin

Schaeffler har producerat det största sfäriska släta lagret i företagets historia hittills.

Nyhetsbrev

Han blir ny hållbarhetschef på Sweco

AF majoritetsägare i Betonmast

AF Gruppen fortsätter sin uppbyggnad av entreprenadverksamhet genom förvärvet av aktiemajoriteten i Betonmast. Förvärvet görs via ett holdingbolag som ägs till 66 procent av AF Gruppen och till 34 procent av ledningen och tidigare aktieägare i Betonmast.

”Det är ovärderligt att få tag i rätt folk”

Peab är petnoga med vem som får köra på det stora E22-bygget i Skåne. – Det är individen bakom spakarna som betyder något.

Två plastföretag blir ett

Återvinningsbart - nyckelargument för PP-förpackningsindustrin

Marknaden påverkas till stora delar av orosmoln gällande hållbarhet.

Nya fynd kring diabetes

Första mobila tankstationen

Alla entreprenörer ska kunna dela på tanken, som dessutom är fylld med HVO – ett upplägg för framtiden hoppas parterna bakom projektet.

JCB:s svensktestade elgrävare

JCB går vidare i sin elsatsning, den minigrävare som visades upp i fjol finns nu i produktion, maskinen kommer också att visas på Entreprenad Live.

Pappersbaserade förpackningar för färskvaror ökar

Nytt sätt att känna smärta upptäckt

Forskare vid Karolinska institutet har upptäckt ett nytt sensoriskt organ i huden som känner av farlig retning från omgivningen. Upptäckten kan få betydelse för att förstå kronisk smärta bättre.

Succé för storpant-automaterna

Genombrott för NCC

Strax före semestrarna fick den färöiska transportministern Heðin Mortensen detonera den sprängladdning som innebar genomslaget av Eysturoy-tunnelns 11,2 kilometer långa huvudgren.

Bygger anläggning för kemisk återvinning

Smarta kedjehjul kan bli ny branschstandard

Renta etablerar i Uddevalla

Finska Renta fortsätter sin expansion i Sverige. Den nya depån i Uddevalla är den nionde etableringen för året och den 34:e totalt.

Nya förvärv för Norrvidinge

Norrvidinge har förvärvat entreprenadmaskindelen i Jämjö Gräv AB och åkeridelen i JMO Skog & Entreprenad.

Skanska – med bland jättarna

Skanska håller ställningarna som ett av världens största byggföretag. På den lista som sammanställts av brittiska International Construction ligger den svenska byggjätten kvar på fjortonde plats. Liksom tidigare domineras toppen av kinesiska byggare.

Solvay avyttrar polyamidverksamheten

1

Ska göra karta över hjärnan

Ny vd i Lambertsson

Raukas vice vd i SJ

Anorexi mer än en psykiatrisk sjukdom

NCC bygger åt HSB

Hon får Fernströms pris

Papperssugrör på dryckeskartonger

Walki köper extruderingsanläggning

Adidas tar täten med ny doja

Hittade orsak till ALS-symptom hos spädbarn

Prestigepris till svensk Alzheimerforskare

Litiumöverskott kan sänka batteripriset

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109