23948sdkhjf

Säkrare järnvägsövergångar

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Trafiksäkerheten vid plankorsningar måste förbättras. Senast 31 maj ska Trafikverket kunna presentera en färdig åtgärdsplan för detta.

Trafikverket förvaltar ungefär 12 000 kilometer järnväg i Sverige, järnväg som på cirka 6 500 punkter korsar vägar av skilda slag i samma plan. Av dessa korsningar har cirka 3 000 någon form av skyddsanordning medan resten är oskyddade (med eller utan kryssmärke).

Men dessa korsningar är inte ofarliga. Årligen inträffar, enligt Trafikverket, 13–22 plankorsningsolyckor med dödlig utgång – flertalet i samband med att någon tar sitt liv.

Som ett led i en strävan att förbättra trafiksäkerheten i plankorsningar ska nu Trafikverket tidigarelägga medel som är avsatta till den typen av åtgärder inom ramen för den nationella planen 2018–2029. Ett sätt är att öka prioriteringen av underhållsåtgärder som har en säkerhetshöjande effekt, till exempel siktröjning. Tid finns fram till 31 maj en åtgärdsplan ska presenteras.

Den senaste tidens händelser visar att det finns ett sådant behov. Vi tycker det är bra att vi nu får ett uppdrag att tidigarelägga medel till åtgärder för att minska risker i plankorsningar. Vårt mål är att ingen ska dö eller skadas allvarligt inom transportsystemet, säger generaldirektör Lena Erixon.

I den nationella planen för 2018–2029 har cirka tre miljarder kronor avsatts till riktade investeringsåtgärder inom åtgärdsområdet trafiksäkerhet järnväg. Det gäller exempelvis åtgärder för att förebygga personpåkörningar i spår, i plankorsningar och på stationer samt för att höja säkerheten i plankorsningar. Därutöver avsätts medel för att förbättra trafiksäkerheten inom namngivna åtgärder (åtgärder som kostar över 100 miljoner) och inom drift- och underhållsåtgärder.

I viss utsträckning ersätts plankorsningar med planskillda korsningar. Där plankorsningarna finns kvar krävs en godtagbar säkerhetsnivå, något som i många fall kan uppnås genom att till exempel installera bommar och ljus- och ljudsignaler.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Avyttrar metakrylatverksamheten

Ny ekonomichef på Svevia

Tobias Bjurling har utsetts till ny ekonomi- och finanschef i Sveviakoncernen.

Många svenskar hittade till Bauma

Bäckströms lät tio pers åka ner tre dagar till Bauma – för att knyta kontakter och hålla sig ajour med nyheterna, men också för att göra affärer.

Finsk miljardsatsning på biodrivmedel

Svevia får tampas med Vänersnön i fyra år till

Plus

Framtidens trafikledning

IT-företagen Hogia blir allt större inom transportsektorn, inte minst inom persontrafikområdet – nu kommer allt fler smarta system som bygger en effektivare kollektivtrafik där operatörerna får ta över trafikledningen själva.

Nyhetsbrev

Nyckelfri grävare med 360-kamera som standard

Doosans nya 30-tonnare och ett par rejält uppgraderade smågrävare stod ut i den sydkoreanska tillverkarens Baumamonter.

Klart med stängning hos Stora Enso

Göteborgsmodell mot matsvinn blir Sverigemodell

Extrutec uppköpt av Iceva

Plus

Miljardinvestering snart i hamn

Smurfit Kappa har investerat cirka en halv miljard på en uppgradering av bolagets anläggning i Piteå. I maj installeras de sista delarna. Process Nordic har tittat närmare på hur det går.

Plus

Fullstor buss kör själv

Volvo testar sedan förra sommaren sin stora självkörande elhybridbuss - bussen är fortfarande på försöksstadiet men den klarar allt svårare uppgifter.

Plus

Tillväxt i sikte för Nobina

Sedan i höstas är Henrik Dagnäs ny vd för Nobina Sverige som är Sveriges största bussbolag – siktet är att växa ännu mer under kommande stora upphandlingar.

Epiroc slutför förvärv i Sydafrika

Skärpt skärning i Götene

Sveab i avtal med rentalföretag

Sparkad entreprenör stämmer Trafikverket

I mars hävde Trafikverket konsortiet Lovön Samverkans två entreprenader i byggandet av Förbifart Stockholm. Nu svarar en av konsortiets italienska parter med att stämma Trafikverket på motsvarande närmare 840 miljoner kronor.

800 kg förfalskade kullager förstörs i dag

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

Ramirent nappar på Husqvarnas molntjänst

Skrot försvann

Tidningen Norra Skåne skriver att en stöld inträffat på återvinningscentralen i Vankiva.

29 döda i bussolycka

Klart med klädleverantör till NCC

Nya miljoner till AI-utbildningar

KK-stiftelsen stöttar Örebro universitets satsning på AI-utbildningar för yrkesverksamma med 13,5 nya miljoner.

Bussförare friades

Stenhårt sommarjobb

Lindstål till Stockholms Hamn

Ledare: Ur led är tiden

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Svevia redo för Salas snöfall

Fastighetsbolag satsar på återbruk av vitvaror

Flergångspåsar för frukt och grönt

Svevia: "Det är en strategisk satsning"

Får utökat tillstånd för stamceller

Är ny vd för APL

Har mycket att berätta

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.117