23948sdkhjf

Säkrare järnvägsövergångar

Trafiksäkerheten vid plankorsningar måste förbättras. Senast 31 maj ska Trafikverket kunna presentera en färdig åtgärdsplan för detta.

Trafikverket förvaltar ungefär 12 000 kilometer järnväg i Sverige, järnväg som på cirka 6 500 punkter korsar vägar av skilda slag i samma plan. Av dessa korsningar har cirka 3 000 någon form av skyddsanordning medan resten är oskyddade (med eller utan kryssmärke).

Men dessa korsningar är inte ofarliga. Årligen inträffar, enligt Trafikverket, 13–22 plankorsningsolyckor med dödlig utgång – flertalet i samband med att någon tar sitt liv.

Som ett led i en strävan att förbättra trafiksäkerheten i plankorsningar ska nu Trafikverket tidigarelägga medel som är avsatta till den typen av åtgärder inom ramen för den nationella planen 2018–2029. Ett sätt är att öka prioriteringen av underhållsåtgärder som har en säkerhetshöjande effekt, till exempel siktröjning. Tid finns fram till 31 maj en åtgärdsplan ska presenteras.

Den senaste tidens händelser visar att det finns ett sådant behov. Vi tycker det är bra att vi nu får ett uppdrag att tidigarelägga medel till åtgärder för att minska risker i plankorsningar. Vårt mål är att ingen ska dö eller skadas allvarligt inom transportsystemet, säger generaldirektör Lena Erixon.

I den nationella planen för 2018–2029 har cirka tre miljarder kronor avsatts till riktade investeringsåtgärder inom åtgärdsområdet trafiksäkerhet järnväg. Det gäller exempelvis åtgärder för att förebygga personpåkörningar i spår, i plankorsningar och på stationer samt för att höja säkerheten i plankorsningar. Därutöver avsätts medel för att förbättra trafiksäkerheten inom namngivna åtgärder (åtgärder som kostar över 100 miljoner) och inom drift- och underhållsåtgärder.

I viss utsträckning ersätts plankorsningar med planskillda korsningar. Där plankorsningarna finns kvar krävs en godtagbar säkerhetsnivå, något som i många fall kan uppnås genom att till exempel installera bommar och ljus- och ljudsignaler.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093