23948sdkhjf

Säkrare järnvägsövergångar

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Trafiksäkerheten vid plankorsningar måste förbättras. Senast 31 maj ska Trafikverket kunna presentera en färdig åtgärdsplan för detta.

Trafikverket förvaltar ungefär 12 000 kilometer järnväg i Sverige, järnväg som på cirka 6 500 punkter korsar vägar av skilda slag i samma plan. Av dessa korsningar har cirka 3 000 någon form av skyddsanordning medan resten är oskyddade (med eller utan kryssmärke).

Men dessa korsningar är inte ofarliga. Årligen inträffar, enligt Trafikverket, 13–22 plankorsningsolyckor med dödlig utgång – flertalet i samband med att någon tar sitt liv.

Som ett led i en strävan att förbättra trafiksäkerheten i plankorsningar ska nu Trafikverket tidigarelägga medel som är avsatta till den typen av åtgärder inom ramen för den nationella planen 2018–2029. Ett sätt är att öka prioriteringen av underhållsåtgärder som har en säkerhetshöjande effekt, till exempel siktröjning. Tid finns fram till 31 maj en åtgärdsplan ska presenteras.

Den senaste tidens händelser visar att det finns ett sådant behov. Vi tycker det är bra att vi nu får ett uppdrag att tidigarelägga medel till åtgärder för att minska risker i plankorsningar. Vårt mål är att ingen ska dö eller skadas allvarligt inom transportsystemet, säger generaldirektör Lena Erixon.

I den nationella planen för 2018–2029 har cirka tre miljarder kronor avsatts till riktade investeringsåtgärder inom åtgärdsområdet trafiksäkerhet järnväg. Det gäller exempelvis åtgärder för att förebygga personpåkörningar i spår, i plankorsningar och på stationer samt för att höja säkerheten i plankorsningar. Därutöver avsätts medel för att förbättra trafiksäkerheten inom namngivna åtgärder (åtgärder som kostar över 100 miljoner) och inom drift- och underhållsåtgärder.

I viss utsträckning ersätts plankorsningar med planskillda korsningar. Där plankorsningarna finns kvar krävs en godtagbar säkerhetsnivå, något som i många fall kan uppnås genom att till exempel installera bommar och ljus- och ljudsignaler.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Klart nu: Bolaget börsnoteras

Läkemedelsbolaget går direkt in på Nasdaqs huvudlista och blir första bolag att noteras i år. Läs intervjun med bolagets vd Magnus Corfitzen med anledning av noteringen.

Abbott och Novo Nordisk i diabetessamarbete

Sälen rustar för fler besökare

Elbil redo ta hand om göteborgarnas sopor

Vid ett välbesökt event under gårdagen överlämnades Volvo Trucks första eldrivna lastbilar till samarbetspartners.

Krav för biobanker standardiseras

Lättare snöröja tak på uppkopplat hus

Nyhetsbrev

Viktig forskarvän fyller 150 år

Tumme ner för bostadspolitiken

Inte mer än 16 procent av väljarna tror att den nya regeringen kan minska dagens bostadsbrist, enligt en färsk Sifo-undersökning

Automatisk bagageinlämning i Visby

Plats för fler kärnor i Malå

Stora självkörande bussar i Barkarby

Scania och Nobina inleder försök i Barkarbystaden norr om Stockholm med självkörande bussar i linjetrafik – nu handlar det om fullstora bussar för första gången i allmän trafik.

Digital teknik ska lyfta byggandet

Skid-VM ett hållbart event

Cancervård fortfarande ett geografisk lotteri

Det spelar stor roll var i landet du bor för hur snabbt du kan få vård. Det visar siffror som i dag presenteras i Cancerfondsrapporten.

Tungt jobb utanför Falun

Luleföretag drar fiber i Umeå

Internationell hållbarhet – så står det till

”Vi måste hålla sex gånger högre tempo för att nå klimatmålen”

Ökat resultat för Sobi

Boden kommer till Kollektivtrafikdagen

Ellinor Isaksson-Larsson och Carola Medelid, Bodens kommun, kommer till Kollektivtrafikdagen 15 maj – ett bra program har lockat dem ända till Solna i maj.

Realtidskarta över alla statliga tåg

Höjd skatt på gruvdiesel slår mot glesbygd

Regeringen vill höja skatten kraftigt på den diesel som används i de svenska gruvorna redan 1 augusti i år.

Bättre avfallssortering med nudging

90 ton mindre avfall, bara på en enda byggarbetsplats. Det blev, enligt Wästbygg, resultatet när så kallad nudging infördes.

AirSon uppköpt av energijätte

Ny maskinlinje för klimatsmart mjölkförpackning

Ny svensk cykelkedjesatsning

Flybmi i konkurs

Plastföretag i konkurs

Stopp för kontanter på grund av rån

AstraZeneca slår förväntningarna

Tvärstopp för Odd Molly

Peab bygger i Falkenberg

Nyupptäckt sjukdom viktigt för diabetiker

NCC tryggar i Kalmar

Framgång för Gasporox

Ny USA-topp i Recipharm

NCC bygger i Helsingborg

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.114