23948sdkhjf

Danskt miljonstöd till titanprojekt

Innovationsfonden Danmark investerar mångmiljonbelopp i dentalt utvecklingsprojekt mellan Elos medtech och danska universitet.

Elos medtech har i samarbete med forskare vid DTU, Danmarks tekniska universitet, och iNANO-centret vid Aarhus universitet startat ett nytt utvecklingsprojekt för att skapa en vit yta på titan. I detta projekt investerar Innovationsfonden Danmark 10 miljoner danska kronor.

Metallen titan, som vanligtvis används för att tillverka dentala implantatprodukter, har en grå färg och är därför en estetisk utmaning. Beroende på tjockleken på mjukvävnaden och implantatets placering i patientens mun kan den grå färgen synas genom mjukvävnaden. Dessutom, om mjukvävnaden drar sig tillbaka eller om det sker en benförlust, kan metallkomponenterna direkt exponeras. Alla dessa faktorer har en negativ inverkan på behandlingens estetiska resultat.

Forskningsgruppen har så här lång kunnat påvisa estetiska vita, stabila titanytor i laboratoriemiljö, vilket visar att det borde vara möjligt att utveckla en teknik för storskalig produktion som möjliggör en lösning till den estetiska utmaningen.

– Vi har satt ett ambitiöst mål att utveckla en robust teknik för att erhålla en vit yta på titan samtidigt som de lagstadgade kraven ska uppfyllas. Därefter kan tekniken användas kommersiellt, säger Ole Zoffmann Andersen, Phd och projektansvarig på Elos Medtech.

Forskningsprojektet kommer att slutföras år 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094