23948sdkhjf

Vår fragmenterade formsprutningsindustri

| Av Malin Folkesson | Tipsa redaktionen

En starkt konkurrensutsatt affärsmiljö med både vinnare och förlorare.

Industrikonsultföretaget Applied Market Information (AMI Consulting), har presenterat en studie gällande läget för Europas formsprutande plastindustri. Studien visar att de flesta marknader återhämtat sig från den ekonomiska kollaps som slog till för över tio år sedan, vilket även gynnat plastindustrin och dess bearbetande företag.  

Ifjol översteg industrins värde på jungfrulig polymer 85 miljarder euro, vilket är en genomsnittlig tillväxt med tre procent årligen sedan 2007. Industrin har också kunnat dra fördel av en ökad användning av återvunna råvaror, vilket spädde på tillväxten till att landa på cirka åtta procent under 2018.  

Formsprutningsprocessens mångsidighet gör det möjligt att serva en extremt diversifierad marknad och dess efterfrågan, sett till polymervolym. Varje marknad står inför olika möjligheter och utmaningar, i synnerhet som plastsektorn och de applikationer den producerar i ökad utsträckning har fått en ökad miljögranskning.  

Sedan AMI Consulting levererade sin förra rapport om sektorn 2014, har samtliga viktiga marknadssegment blivit större. Förpackningssektorn uppvisar den mest hållbara tillväxten, medan bilindustrin har stått för den mest robusta tillväxten de senaste 4 åren.  

Sammantaget så har efterfrågan på formsprutat gods haft en genomsnittlig tillväxt på 1,6 procent per år och efterfrågan på jungfrulig råvara överträffade 12 miljoner ton år 2018, skriver AMI.  

Enligt industrikonsultföretaget så är den formsprutande plastindustrin den mest fragmenterade plastindustrin med minst 8 000 verksamma företag i Europa. Storleken på dessa varierar från små och medelstora företag med produktion på endast en ort (över 90%) till multinationella företag med fabriksenheter på flera plaster i Europa. Några av alla dessa företag har lockat till sig kapitalinvesterare och några är noterade på börsen, men cirka 95 procent är familjeägda.  

Denna fragmentering inom formsprutningsindustrin och de många marknader som den servar, leder emellertid till en starkt konkurrensutsatt affärsmiljö där det funnits vinnare och förlorare. Sedan 2014 har det totala antalet platser på var det bedrivs formsprutning i Europa, minskat. Detta trots betydande investeringar på nya platser i Centraleuropa.

Företag har stängt eller konsoliderat främst på grund av en förändrad kundbas i Europa, dess utträde från regionen eller dess nedgång i Europa på grund av interregional konkurrens eller teknikutveckling. I denna kontext, kan många av de företag som fortfarande finns kvar i branschen anses vara "överlevare". 

Omkring 17 procent av de fabriker som finns på marknaden har egna produkter eller är en leverantörsspecifik produktproducent. Dessa tycker sig ha kontroll över sitt eget öde, men majoriteten är underleverantörer vars framgång beror på deras urval av produktfokus och kundbas.  

Många av företagen har valt att specialisera sig på en enda marknad medan andra valt att vända sig till en rad kunder inom olika sektorer. I sin fulla rapport har AMI valt att identifiera de formsprutningsföretag (några hundra) som bearbetar mer än 10 000 ton polymer per år, och analyserat de företag som bearbetar mer än 15 000 ton årligen i kontext med de marknader de tjänar. Tillsammans så står dessa företag för cirka 58 procent av den totala volymen av jungfrulig polymer som bearbetas via formsprutning i Europa

Källa: Applied Market Information (AMI Consulting)
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Sparkad entreprenör stämmer Trafikverket

I mars hävde Trafikverket konsortiet Lovön Samverkans två entreprenader i byggandet av Förbifart Stockholm. Nu svarar en av konsortiets italienska parter med att stämma Trafikverket på motsvarande närmare 840 miljoner kronor.

800 kg förfalskade kullager förstörs i dag

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

Ramirent nappar på Husqvarnas molntjänst

Skrot försvann

Tidningen Norra Skåne skriver att en stöld inträffat på återvinningscentralen i Vankiva.

29 döda i bussolycka

Nyhetsbrev

Klart med klädleverantör till NCC

Nya miljoner till AI-utbildningar

KK-stiftelsen stöttar Örebro universitets satsning på AI-utbildningar för yrkesverksamma med 13,5 nya miljoner.

Klart med stängning hos Stora Enso

Trådlös uppkoppling nästa steg för Sandvik

Investerar i onlinesystem till såglinje

Höckert säljer Hitachi i Härnösand

Bussförare friades

KESO i ny hållbar bägare

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

1

Stormtimmer skeppas från Harg

Hargs hamn får en nyckelroll när de ekonomiska skadeverkningarna efter Alfridas framfart i framför allt Upplandsskogarna ska begränsas.

Kumla på Bauma

Storfräsarna var inte ensamma på Bauma – där fanns till exempel en redskapstillverkare från Närke.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Blåljusbygge i Luleå

Stenhårt sommarjobb

Toppkvalitet med återvunnen plast

Mängder av skräp plockat utmed västkusten

Uppemot 45 ton mindre skräp utmed västkusten. Så lyder en första prognos för vad vårens Städa Kust-insats genomförd av Städa Sverige och tusentals idrottsungdomar resulterar i. 

ABB:s vd lämnar med omedelbar verkan - UPPDATERAD

Slangbutik till Värmdö

Lindstål till Stockholms Hamn

Ledare: Ur led är tiden

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Svevia redo för Salas snöfall

Fastighetsbolag satsar på återbruk av vitvaror

Flergångspåsar för frukt och grönt

Svevia: "Det är en strategisk satsning"

Får utökat tillstånd för stamceller

Är ny vd för APL

Har mycket att berätta

Väg till arbete via återvinning beviljas medel från Tillväxtverket

Han tar över på Karo

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.093