23948sdkhjf

Vår fragmenterade formsprutningsindustri

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

En starkt konkurrensutsatt affärsmiljö med både vinnare och förlorare.

Industrikonsultföretaget Applied Market Information (AMI Consulting), har presenterat en studie gällande läget för Europas formsprutande plastindustri. Studien visar att de flesta marknader återhämtat sig från den ekonomiska kollaps som slog till för över tio år sedan, vilket även gynnat plastindustrin och dess bearbetande företag.  

Ifjol översteg industrins värde på jungfrulig polymer 85 miljarder euro, vilket är en genomsnittlig tillväxt med tre procent årligen sedan 2007. Industrin har också kunnat dra fördel av en ökad användning av återvunna råvaror, vilket spädde på tillväxten till att landa på cirka åtta procent under 2018.  

Formsprutningsprocessens mångsidighet gör det möjligt att serva en extremt diversifierad marknad och dess efterfrågan, sett till polymervolym. Varje marknad står inför olika möjligheter och utmaningar, i synnerhet som plastsektorn och de applikationer den producerar i ökad utsträckning har fått en ökad miljögranskning.  

Sedan AMI Consulting levererade sin förra rapport om sektorn 2014, har samtliga viktiga marknadssegment blivit större. Förpackningssektorn uppvisar den mest hållbara tillväxten, medan bilindustrin har stått för den mest robusta tillväxten de senaste 4 åren.  

Sammantaget så har efterfrågan på formsprutat gods haft en genomsnittlig tillväxt på 1,6 procent per år och efterfrågan på jungfrulig råvara överträffade 12 miljoner ton år 2018, skriver AMI.  

Enligt industrikonsultföretaget så är den formsprutande plastindustrin den mest fragmenterade plastindustrin med minst 8 000 verksamma företag i Europa. Storleken på dessa varierar från små och medelstora företag med produktion på endast en ort (över 90%) till multinationella företag med fabriksenheter på flera plaster i Europa. Några av alla dessa företag har lockat till sig kapitalinvesterare och några är noterade på börsen, men cirka 95 procent är familjeägda.  

Denna fragmentering inom formsprutningsindustrin och de många marknader som den servar, leder emellertid till en starkt konkurrensutsatt affärsmiljö där det funnits vinnare och förlorare. Sedan 2014 har det totala antalet platser på var det bedrivs formsprutning i Europa, minskat. Detta trots betydande investeringar på nya platser i Centraleuropa.

Företag har stängt eller konsoliderat främst på grund av en förändrad kundbas i Europa, dess utträde från regionen eller dess nedgång i Europa på grund av interregional konkurrens eller teknikutveckling. I denna kontext, kan många av de företag som fortfarande finns kvar i branschen anses vara "överlevare". 

Omkring 17 procent av de fabriker som finns på marknaden har egna produkter eller är en leverantörsspecifik produktproducent. Dessa tycker sig ha kontroll över sitt eget öde, men majoriteten är underleverantörer vars framgång beror på deras urval av produktfokus och kundbas.  

Många av företagen har valt att specialisera sig på en enda marknad medan andra valt att vända sig till en rad kunder inom olika sektorer. I sin fulla rapport har AMI valt att identifiera de formsprutningsföretag (några hundra) som bearbetar mer än 10 000 ton polymer per år, och analyserat de företag som bearbetar mer än 15 000 ton årligen i kontext med de marknader de tjänar. Tillsammans så står dessa företag för cirka 58 procent av den totala volymen av jungfrulig polymer som bearbetas via formsprutning i Europa

Källa: Applied Market Information (AMI Consulting)
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

150-åring skrivs om vid högt tryck

Periodiska systemet firar i år 150 år. Under detta jubileumsår presenterar Chalmersforskaren Martin Rahm ytterligare en dimension till systemet vilket ger helt nya förutsättningar för materialforskning.

Epiroc satsar vidare i Örebro

Epiroc kompletterar sin produktionsanläggning för utrustning avsedd för ovanjordsborrning i Örebro med cirka 10 000 kvadratmeter. Arbetet inleds i år med beräknat färdigställande 2021.

Årets förpackningsgolf avgjord i solsken

Jaguar läxar upp Oxford

Jaguars eldrivna I-Pace är ingen bil enligt Oxford English Dictionary. Det uppskattas inte av den brittiska biltillverkaren som bestämt hävdar att en bil kan vara eldriven och att det är något gammalmodigt att hålla fast vid att en bil i regel ska drivas av förbränningsmotorer

Hårda bud i Småland

Andreas Hagman ser om sitt hus – inga kontrakt skrivs på utan indexreglering och kunder som hotar att gå till ”någon annan” när priserna höjs får gärna gå. – Vi måste stå på oss.

Nästan halva arbetsstyrkan varslas

Nyhetsbrev

Rapport om ökad plaståtervinning

Hon får strategiansvar i Veidekke

Ökat intresse för Komatsu i Värmland

För ett par år sedan förvärvade Söderberg & Haak en anläggning i Skåre, strax utanför Karlstad. Enligt företagets vd Jonas Jaenecke har det i hög grad påverkat det lokala intresset för Komatsus maskiner – och nu börjar det komma igång på allvar.

Erema får ny representant i Sverige

Plus

Övervakningssystemet som har vuxit

Det började med pumpar. Nu kan Relianeering AB erbjuda tillståndbaserat underhåll för fler applikationer än så. Förebyggande underhåll är målet.

Nu skärps kampen mot tappade redskap

Inga fler tappade skopor är budskapet när nu Maskinia och Sundahls Maskinaffär väljer att utrusta sina grävmaskiner från Doosan respektive Atlas med Engcons alternativ till säkert redskapsfäste samt ett standardiserat låssystem.

”Det här är en måste-maskin”

JCB har för första gången tagit fram en roterande teleskophanterare, en maskin som ska fylla många funktioner, den ska kunna göra både en teleskophanterares, en krans och en plattforms arbete.

Plus

Vd:n som navigerat genom svåra år

Med nya japanska ägare ser specialstålstillverkaren Ovakos vd och koncernchef Marcus Hedblom positivt på framtiden. När han tillträdde som vd 2015 var det tuffare tider. Läs vår exklusiva intervju.

Bussdepåer får realtidspositionering

H&D Wireless AB har installerat realtidspositioneringslösningen GEPS for Yard Management på två av buss- och transportbolaget Keolis depåer.

Lättare att asfaltera i Skåne

Bioolja hamnade i fokus när Svevia invigde ett nytt asfaltverk i skånska Hurva. Dagen till ära serverades pommes frites som en påminnelse om att uppvärmningen i asfaltverket sker med hjälp av bioolja som bland annat är en restprodukt av olja använd vid fritering.

Uppsala säljer åter mark för bostadsrätter

300 000 skäl att fira i Norge

Hitachis kompakta grävmaskiner har fått ett rejält fotfäste i Norge. Därför är det föga förvånande att den 300 000:e kompakta grävmaskin som lämnat produktionsanläggningen i Japan hamnat hos en norsk kund.

Söderberg & Haak på offensiven

"Vi flyttar nu fram positionerna i såväl norr som söder."

70 år med mobila byggkranar

Det är nu nästan på dagen 70 år sedan Hans Liebherr fick sitt efterlängtade patent på mobila tornkranar. Därmed lades också en stabil grund till det som utvecklats till en av världens största tillverkare av entreprenadmaskiner.

Debatt i glödhett ämne

Franskt insamlingsalternativ för pappersmuggar

Största kraftledningsprojektet försenat - igen

Kraftledningsprojektet Sydvästlänken, som ska förse södra Sverige med ström, försenas återigen.

Kommunerna uppmanas planera för växande e-handel

Ny VD till Emballator Metal Group

Ny ordförande sökes

Fyrby ny rederichef

Goldmann till Sweco

2

Ska göra karta över hjärnan

Ny vd i Lambertsson

Raukas vice vd i SJ

Anorexi mer än en psykiatrisk sjukdom

NCC bygger åt HSB

Hon får Fernströms pris

Papperssugrör på dryckeskartonger

Walki köper extruderingsanläggning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.102