23948sdkhjf

Vår fragmenterade formsprutningsindustri

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

En starkt konkurrensutsatt affärsmiljö med både vinnare och förlorare.

Industrikonsultföretaget Applied Market Information (AMI Consulting), har presenterat en studie gällande läget för Europas formsprutande plastindustri. Studien visar att de flesta marknader återhämtat sig från den ekonomiska kollaps som slog till för över tio år sedan, vilket även gynnat plastindustrin och dess bearbetande företag.  

Ifjol översteg industrins värde på jungfrulig polymer 85 miljarder euro, vilket är en genomsnittlig tillväxt med tre procent årligen sedan 2007. Industrin har också kunnat dra fördel av en ökad användning av återvunna råvaror, vilket spädde på tillväxten till att landa på cirka åtta procent under 2018.  

Formsprutningsprocessens mångsidighet gör det möjligt att serva en extremt diversifierad marknad och dess efterfrågan, sett till polymervolym. Varje marknad står inför olika möjligheter och utmaningar, i synnerhet som plastsektorn och de applikationer den producerar i ökad utsträckning har fått en ökad miljögranskning.  

Sedan AMI Consulting levererade sin förra rapport om sektorn 2014, har samtliga viktiga marknadssegment blivit större. Förpackningssektorn uppvisar den mest hållbara tillväxten, medan bilindustrin har stått för den mest robusta tillväxten de senaste 4 åren.  

Sammantaget så har efterfrågan på formsprutat gods haft en genomsnittlig tillväxt på 1,6 procent per år och efterfrågan på jungfrulig råvara överträffade 12 miljoner ton år 2018, skriver AMI.  

Enligt industrikonsultföretaget så är den formsprutande plastindustrin den mest fragmenterade plastindustrin med minst 8 000 verksamma företag i Europa. Storleken på dessa varierar från små och medelstora företag med produktion på endast en ort (över 90%) till multinationella företag med fabriksenheter på flera plaster i Europa. Några av alla dessa företag har lockat till sig kapitalinvesterare och några är noterade på börsen, men cirka 95 procent är familjeägda.  

Denna fragmentering inom formsprutningsindustrin och de många marknader som den servar, leder emellertid till en starkt konkurrensutsatt affärsmiljö där det funnits vinnare och förlorare. Sedan 2014 har det totala antalet platser på var det bedrivs formsprutning i Europa, minskat. Detta trots betydande investeringar på nya platser i Centraleuropa.

Företag har stängt eller konsoliderat främst på grund av en förändrad kundbas i Europa, dess utträde från regionen eller dess nedgång i Europa på grund av interregional konkurrens eller teknikutveckling. I denna kontext, kan många av de företag som fortfarande finns kvar i branschen anses vara "överlevare". 

Omkring 17 procent av de fabriker som finns på marknaden har egna produkter eller är en leverantörsspecifik produktproducent. Dessa tycker sig ha kontroll över sitt eget öde, men majoriteten är underleverantörer vars framgång beror på deras urval av produktfokus och kundbas.  

Många av företagen har valt att specialisera sig på en enda marknad medan andra valt att vända sig till en rad kunder inom olika sektorer. I sin fulla rapport har AMI valt att identifiera de formsprutningsföretag (några hundra) som bearbetar mer än 10 000 ton polymer per år, och analyserat de företag som bearbetar mer än 15 000 ton årligen i kontext med de marknader de tjänar. Tillsammans så står dessa företag för cirka 58 procent av den totala volymen av jungfrulig polymer som bearbetas via formsprutning i Europa

Källa: Applied Market Information (AMI Consulting)
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Säkerhetsskandal på 1177

Miljontals samtal till vårdguiden låg oskyddade på internet, avslöjar tidningen Computer Sweden.

SRS lanserar ny halvpall

Svevia drar till fjälls

Åklagaren överklagar inte

Åklagaren kommer inte att driva fallet vidare, men står fast vid att maskinförarna gjorde fel när de grep dieseltjuven.

Myndigheten varnar: Mässling i Alperna

Kognitiv träning skyddar dåligt mot demens

Att träna kognitiva förmågor ger inte skydd mot demens. Inte heller ger träningen någon generell förbättring utan man blir bra på det man tränar.

Nyhetsbrev

Så mycket kostade Alfrida

Försäkringsbolagen räknar med utbetalningar för närmare 11 000 skador som hittills konstaterats i spåren efter stormen Alfrida.

Flybmi i konkurs

Dramatisk ökning av döda i trafiken

LKAB har bemästrat rosten

Produktionen i LKAB:s pelletverk i Svappavaara är igång igen. Bolaget har fått bukt med rostangreppet.

Samarbete om utsläppsfritt järnvägsunderhåll

Plastföretag i konkurs

Oriflame-grundarna satsar på hjärnforskning

Hållbar Norjehistoria

”Jag har aldrig tyckt att vi har gjort något fel”.

Leveranstidningen Entreprenad träffade en av de maskinförare som nu friats i tingsrätten, en extremt nöjd och glad Niklas Krämer.

Sandberg sågar Skånetrafiken

Skånetrafiken vill att kommuner som önskar behålla busstrafik själva får betala för den – kommunstyrelsens ordförande i Lund sågar förslaget rapporterar Lokaltidningen.

Stopp för kontanter på grund av rån

Fler får mekanisk hjärtpump

1

Viktig dom anser advokaten

”Nu vågar folk  ingripa om det sker ett brott utan att vara rädda att bli åtalade för olaga frihetsberövande”.

1

Maskinförarna friades

Niklas Krämer och Leo Björkman frias i tingsrätten

Skåne inför screening för tarmcancer

Återanvändning av vatten kan sexdubblas

EU-parlamentet röstade häromdagen för ett förslag till EU-lagstiftning om återanvändning av vatten.

”Vi följer den internationella debatten kring probiotika”

Bättre resultat och höjd utdelning blev facit när probiotikabolaget Biogaia kom med sitt bokslut förra veckan. Här kommenterar vd Isabelle Ducellier.

Medicinteknikjätten inför Industri 4.0

AstraZeneca slår förväntningarna

Tvärstopp för Odd Molly

Peab bygger i Falkenberg

Nyupptäckt sjukdom viktigt för diabetiker

NCC tryggar i Kalmar

Framgång för Gasporox

Ny USA-topp i Recipharm

NCC bygger i Helsingborg

Spridning av RS-virus tar fart

Veidekke bygger i väst

Lifcos vd fick gå

Växer med ökad kapacitet och yta

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11