23948sdkhjf

Mer batteridrivet hos Sandvik

Sandvik förvärvar Artisan Vehicle Systems, en amerikansk tillverkare av batteridriven utrustning för underjordsgruvor.

Sandvik fortsätter sin ambition att minska beroendet av fossila drivkällor genom att förstärka sin verksamhet inom batteridrivna fordonslösningar. Det senaste förvärvet är privatägda Artisan Vehicle Systems, ett så kallat start-upbolag som tillverkar batteridriven utrustning för underjordsgruvor.

Artisan är baserat i Camarillo, strax norr om Los Angeles, och hade under 2017 intäkter på 12,3 miljoner US-dollar med omkring 60 anställda. Kärntekniken är batteripaket, drivsystem för fordon, batteridrivna elfordon och mjukvarubaserade styrsystem.

Tekniken används i lastare och truckar för underjordsgruvor, vilket så här långt varit framgångsrikt. Enligt Sandvik är företaget marknadsledare med just nu flest batteridrivna aktiva enheter inom underjordsbrytning.

Området där Artisan är baserat är en föregångare inom elfordonsutveckling. Det kommer att vara vårt nya fotfäste inom forskning och utveckling som kompletterar den kompetens vi har i Finland. Kombinationen av våra kunskaper och färdigheter skapar en mycket stark plattform, säger Mats Eriksson, chef för Load and Haul Division inom Sandvik Mining and Rock Technology.

Förvärvet passar väl in i den vision om att vara marknadsledande inom batteridrivna fordonslösningar som fick något av ett avstamp förra året genom öppnandet av ett innovations- och utvecklingscenter för batterier och elektrifiering i Åbo.

Förhoppningen är att transaktionen ska vara avslutad under årets första kvartal.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093