23948sdkhjf

Transdev i miljardaffär

Kollektivtrafikgiganten Transdev har tagit hem en jätteaffär i Australien för drift och underhålla stadens spårväg – kontraktet är värt 3,5 miljarder kronor.

Transdev Australasia har tillsammans med sin samarbetspartner CAF Rail Australia vunnit stort kontrakt för driften och underhåll av Parramattas spårvagn i Sydney, Australien. Paramattas spårvagn är idag ett av de största infrastrukturprojekten i Sydney och är en del av ett stort infrastrukturpaket på ungefär 578 miljarder kronor eller 89,7 miljarder australiska dollar, AUD.

Kontraktet som tilldelades av New South Wales, trafikhuvudmannen i Sydney, är värt ungefär 3,5 miljarder kronor eller 536 miljoner AUD och omfattar både fordon- och systemleverans samt med spårvagnsdrift och underhåll. CAF kommer leverera 13 bekväma och luftkonditionerade URBOS 100 vagnar med plats för upp till 300 resenärer och Transdev kommer ansvara för att testa spårvagnarna, ta hand om driften och underhåll i åtta år från och med driftsättningen 2023.

Paramattas spårvagn är ett av de största infrastrukturprojekten idag i Sydney med 12 kilometer ny spårväg mellan Westmead och Carlingford via Parramatta Central Business District och Camellia och 16 nya tillgänglighetsanpassade hållplatser. År 2026 förväntas ungefär 28 000 personer ta spårvagnen varje dag och 130 000 personer bo inom promenadavstånd från en av hållplatserna.

– Den senaste tiden har vi vunnit tre buss- och båtkontrakt i Stockholm, samt med ett stort BRT-kontrakt i Colombia och ett viktigt tågkontrakt i Hannover i Tyskland. Det här kontraktet i Australien är ytterligare en framgång och kompletterar ett framgångsrikt år för Transdev globalt, säger Thierry Mallet, vd för Transdev Group.

Varje år reser hela 48 miljoner personer med Transdevs spårvagnar, båtar, bussar och anropsstyrda tjänster i Sydney. Sedan 2012 kör Transdev de välkända Harbour City Ferries med 16 miljoner resenärer varje år. Det här nya kontraktet förstärker ett 20-årslångt partnerskap med New South Wales Government, trafikhuvudmannen i Sydney. Kontraktet bekräftar också Transdevs expertis inom spårvagnstrafik. Transdev kör idag 23 spårvagnsystem i åtta länder och i Sverige kör Transdev Norrköpings två spårvagnslinjer

FAKTA/Parramattas spårvagn

  • Trafiken kommer gå alla dagar i veckan med en hög turtäthet (en avgång var sjunde minut i rusningstrafik)

  • Spårvagnen kommer bli en integrerad del av biljettsystemet ”Opal”

  • Flera stadsutvecklingsprojekt är också kopplade till spårvagnsprojektet som omvandlingen av förre detta högtrafikerade gator till gågator, och byggandet av en ny ”Active mobility” stäcka för fotgängare och cyklister. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063