23948sdkhjf

Äntligen klartecken för bro över Skurusundet

Efter flera års försening kunde kontrakt nyligen tecknas med entreprenör för byggandet av den nya Skurubron.

Hösten 2012 var glädjen stor i Nacka. Allt var klart för att året efter sätta spaden i jorden för att bygga den nya bron över Skurusundet – trodde man. Verkligheten blev en annan. Projektet har kantats av protester och överklaganden, men när italienska Itinera 4 juni förra året tilldelades uppdraget att bygga den nya Skurubron verkade det sent omsider som om det äntligen var dags att fixa fram en ersättare för den gamla bron med sina brister i såväl säkerhet som framkomlighet.

Än en gång stötte dock uppdraget på patrull. Den här gången på grund av att ett spanskt företag – ett av de totalt sex som lämnade anbud – begärt överprövning.

Sedan dess har Förvaltningsrätten valt att avslå det spanska företagets ansökan om överprövning och strax före jul valde Kammarrätten att inte ta upp ärendet till prövning efter ett överklagande.

Det är mycket glädjande. Nu hoppas vi kunna teckna kontrakt med entreprenören och komma igång med bygget, sade då en lättad Åse Wallin, projektledare på Trafikverket.

Och nu är äntligen kontraktet, värt cirka 800 miljoner kronor, undertecknat och klart. Italienska Itinera kommer med start i höst att inleda byggandet av såväl den nya bron som trafikplatserna Skuru och Björknäs.

Det känns bra att vi tecknat kontrakt. Nu startar planering och projektering tillsammans med entreprenören så att vi kan börja bygga till hösten. Byggarbetena kommer att pågå under tre år, säger Åse Wallin.

Nya Skurubron får tre körfält i vardera riktningen, varav ett kommer att användas som kollektivkörfält. När den står klar kommer den befintliga bron att byggas om till gång- och cykelväg samt lokalväg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.343