23948sdkhjf

Maskinuthyrare utbildar om kvartsdamm

Ramirent räknar med att komplettera sin utbildningsverksamhet med kvartsdammsutbildning senare i vår.

Arbete på väg, heta arbeten och säkra lyft med lyftredskap är bara några av de ämnen som tas upp i den utbildningsverksamhet som bedrivs av rentalföretaget Ramirent.

Fokus för verksamheten är att bidra till säkra arbetsplatser genom att bland annat lyfta fram problem och lösningar i samband med exempelvis arbete på höjd, i trafik och i anslutning till heta processer. Förhoppningen är att tillbud, olyckor och arbetsskador ska bli betydligt färre än i dag med hjälp av såväl rätt utrustning som rätt agerande. Om olyckan ändå är framme ska utbildningarna också bidra till att mildra konsekvenserna.

Nu tar företaget ytterligare ett steg genom att utarbeta en certifierad kvartsdammsutbildning. Kvartsdamm har länge varit ett gissel för bland annat den stenbearbetande industrin och kan vid långvarig exponering leda till allvarliga och till och med livshotande sjukdomar som lungcancer, kol och silikos. Uppskattningsvis exponeras cirka 80 000 personer för kvartsdamm årligen, varav åtta av tio arbetar inom byggindustrin.

I dag finns gott om skyddsutrustningar och maskiner som minimerar exponeringen av kvartsdamm, men vi vet också att det krävs riskbedömning, utbildning och attitydförändring för att uppnå effektiva åtgärder, säger Ramirentskolans chef Fredrik Blomberg.

Som ett led i utvecklingen av den nya utbildningen bjöd företaget nyligen in ett 20-tal skyddsombud och arbetsmiljöingenjörer från NCC Building till en utbildningsdag där ett huvudsyfte var att utbyta tankar och erfarenheter.

När vi skapar – eller uppdaterar – en utbildning, så gör vi det i samarbete med en eller flera kunder för att säkerställa att våra utbildningar svarar mot marknadens krav, säger Fredrik Blomberg.

Tanken är att utbildningen ska anpassas till såväl arbetsledare och byggarbetare som planerare och samordnare. Den ska vara lärarledd, inbegripa praktiska övningar och avslutas med både ett praktiskt och teoretiskt kunskapstest. Enligt nuvarande planer ska bokningar kunna tas emot från och med månadsskiftet mars/april.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078