23948sdkhjf

Klart för fusion av järnvägsbyggare

Den norska NRC-gruppen har i dag, 7 januari, slutfört förvärvet av finska VR Track.

NRC Group, med huvudkontor i Lysaker utanför Oslo, har allt sedan starten 2011 haft målsättningen att nå en marknadsledande position på den nordiska marknaden för spårbunden infrastruktur. I den ambitionen är förvärvet av finska VR Track ett viktigt strategiskt steg.

Inte minst är ambitionen att ta upp kampen med Infranord på den svenska marknaden. Bland annat etableras en ny ledningsgrupp med Lars Öhman som vd för NRC Group Sverige. Lars Öhman har under de senaste 1,5 åren varit vd för VR Track Sweden, men dessförinnan finns bland annat tre år som vd för just Infranord på meritlistan.

Vi har en väldigt spännande tid framför oss. När vi nu blir dubbelt så stora i Sverige får vi både god kapacitet och kompetens. Den här sammanslagningen ger oss nya möjligheter och ökad stabilitet, säger Lars Öhman.

Förväntningar om ökade marknadsandelar finns dock även för resterande delar av den nordiska marknaden. Förhoppningen är att sammanslagningen ska ge de förutsättningar som behövs för att ta en stor del av de omfattande investeringar som väntas inom järnväg, tunnelbana och spårväg i alla nordiska länder under de närmaste tio åren.

De två företagen kompletterar varandra väldigt bra. Vi kombinerar entreprenörsandan i NRC Group med VR Tracks långa historia, säger NRC Groups koncernchef Øivind Horpestad, som lovar att konkurrera med flexibilitet och ett infrastrukturbyggande i Norden utan byråkrati.

NRC är starkt i både Norge och Sverige, medan VR Track, enligt egen uppgift, tar mer än halva marknaden på sin finska hemmaplan samtidigt som företaget även är väl etablerat inom främst järnvägsunderhåll i Sverige.

Efter förvärvet kommer NRC Group att sysselsätta cirka 2 450 personer och omsätta en bit över sex miljarder norska kronor årligen. Det kan jämföras med Sveriges största företag på området som är statsägda Infranord, Banverkets tidigare egenregiorganisation, som 2017 omsatte knappt 3,7 miljarder kronor i Sverige med ungefär 1 760 anställda.

I samband med förvärvet går säljaren VR Group in som delägare i NRC Group med en andel på 18,33 procent av såväl aktier som röster. Samtidigt blir företaget också representerat i bolagsstyrelsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109