23948sdkhjf

Ännu en tunnel under Stockholm

Ett tysk-schweiziskt samarbete ska säkra Stockholms energiförsörjning genom anläggandet av en 13,4 kilometer lång tunnel.

För att säkra den framtida elförsörjningen i ett växande Stockholm är avsikten att binda samman stadens norra och södra delar. City Link är en helt ny elförbindelse som kommer att sträcka sig från Hagby i Upplands Väsby till Ekudden i Huddinge. Efter färdigställandet blir det möjligt att mata in elen från flera håll till Stockholmsområdet.

Förbindelsen byggs i fyra etapper där den 13,4 kilometer långa Anneberg-Skanstulltunneln utgör den andra etappen. Strax före jul tilldelade Svenska Kraftnät uppdraget att bygga tunneln till ett joint venture bildat av Implenia och Hochtief Infrastructure.

Uppdraget är värt cirka 915 miljoner kronor och omfattar färdigställandet av en tunnel med fem meters diameter 50-100 meter under Stockholm. I projektet ingår också sex ventilationsschakt, hissystem och konstruktion av tekniska byggnader för elektrisk utrustning nära Anneberg och runt schakten.

Arbetena, som i huvudsak kommer att genomföras med hjälp av en tunnelborrningsmaskin, TBM, beräknas starta i januari 2019 med färdigställande 2024.

Både Hochtief och Implenia finns representrerade med egna dotterbolag i Sverige, primärt verksamma inom anläggnings- och infrastrukturuppdrag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.235