23948sdkhjf

Fortsatt positiv utveckling

Stabil tillväxt för den globala bioplastindustrin.

I slutet av förra året presenterade den europeiska intresseföreningen European Bioplastics, sin årliga marknadsuppdatering gällande den globala bioplastindustrin. 

-Den globala marknaden för bioplaster förutses öka med ungefär 25 procent under de närmaste fem åren, sa Hasso von Pogrell, vd för intresseföreningen.  

Att den här trenden är möjlig, menar von Pogrell, beror på den ökande efterfrågan på hållbara produkter av såväl varumärkesägare som konsumenter, starkare politiskt stöd till bioekonomin och biotopindustrins fortsatta ansträngningar att utveckla innovativa material med förbättrade egenskaper och nya funktioner. 

Enligt European Bioplastics, kommer den globala produktionskapaciteten för bioplaster öka från cirka 2,1 miljoner årston 2018 till 2,6 miljoner ton år 2023. Biopolymerer som PLA (polymjölksyra) och PHA (polyhydroxyalkanoater) kommer att driva denna tillväxt.

PHA är en viktig polymerfamilj vars produktionskapaciteter kommer att fyrdubblas de närmaste fem åren. Dessa polyestrar är biobaserade och biologiskt nedbrytbara.

Produktionskapaciteten för PLA, ett mångsidigt material med utmärkta barriäregenskaper, kommer att fördubblas fram tills år 2023. Enligt intresseföreningen kan högpresterande PLA-kvaliteter mycket väl fungera som ersättningsmaterial för flera konventionella fossilbaserade plastmaterial som polystyren) och polypropen. 

Biobaserad, icke-biologiskt nedbrytbar plast, inklusive biobaserad polyeten och biobaserad PET samt biobaserade polyamider utgör för närvarande cirka 50 procent (1 miljon ton) av den globala produktionskapaciteten gällande bioplaster. Produktionen av biobaserad PE förutses fortsätta att växa, eftersom ny kapacitet är planerad att komma igång i Europa under de närmaste åren. Intentioner för att öka produktionskapaciteten för biobaserad PET har emellertid inte realiserats vilket förutspåddes för något år sedan.  

Istället har fokuseringen flyttats till utvecklingen av PEF (polyetylenfuranoat), en ny polymer som förväntas komma in på marknaden år 2023. PEF är jämförbar med PET, men är helt biobaserad och med bättre barriär- och termiska egenskaper, vilket gör det till ett idealiskt material för dryckesflaskor. 

År 2023 förväntas även biobaserad polypropen komma in på marknaden i kommersiell skala och då med en stark tillväxtpotential. 

Förpackningen är fortfarande det största tillämpningsområdet för bioplaster. 2018 stod den sektorn för nästan 65 procent (1,2 miljoner ton) av den totala bioplastmarknaden. Data bekräftar också att bioplastmaterial redan används i många andra sektorer, inklusive textilier, konsumtionsvaror och applikationer i fordons- och transportsektorn samt jordbruks- och trädgårdsektorn.

Källa: European Bioplastics

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.313